A múltkori miso leveses bejegyzésre olyan sokan reagáltatok, hogy gondoltam tovább fűzöm a Japán étel kultúra fonalát nektek!
A miso leves mellett a másik nagy ikonikus étele a Japán népnek a ramen leves. Egyes adatok szerint majdnem 20 millió adag ramen leves kerül elfogyasztásra, minden munkanap ebéd idejében!
A ramen egy sok tésztás, sok zöldséges leves, ami így minden szempontból egy szuper egészséges étel. Hiszen az Ájurvéda is azt mondja, hogy a könnyen emészthető, tápláló, meleg, főtt, lédús étel lenne a legideálisabb táplálék az embernek.
Millió ezer jó ramen recept van fent az interneten, ezért ebben nem fogok nektek okoskodni, de megosztanék veletek egy nagyon hasznos kis trükköt.
Egyes történelmi írások a ramen levest belső Mongóliára vezetik vissza, ahol olyan vízben főzték fel a tésztát, ami igen gazdag volt ásványi anyagokban, és így azaz elképzelés, hogy innen ered a ramen különleges íze. Ehhez hűen ezt Japánban már a tészta előállításkor megoldják azzal, hogy különféle ásványi anyagokat kevernek bele a tésztába.
De mi mit tegyünk, ha rament ennénk, de pont nincs otthon ramen leves tésztánk?!
Fogjunk rendes durum lisztes spagetti vagy linguini tésztát és szódabikarbónás vízben főzzük meg! Ettől picit rágósabb lesz, picit sárgásabb, picit ásványosabb, tehát ramen tésztát kapunk belőle! Ennyi az egész, nem csalás, nem ámítás!
Om Tat Sat
Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője