Őszi teendők az Ájurvéda ajánlásával…

őszMost próbálok majd olyan stílusban írni, hogy ne feltételezem azt, hogy mindenki kenni-vágja az Ájurvédikus gyógyászat minden rejtelmét. Szóval jön az ősz, és ez az időszak az, ami általában felborítja a Vatát a szervezetünkben.

Az Ájurvédában nem létezik csodaszer, ami mindenre és mindenkinek jó, sőt ha feltételezzük, hogy természetesen mindenki kandidás, mert most az divat lett, akkor sem egyezik meg mindenkinek a kezelési rendje.

Szóval mindenki egyedi alkata van és mindenkinek az alkata szerinti teendők, kúrák és életvitel az, ami nála be tudja indítani az öngyógyító folyamatokat, és segít be állítani az egyensúlyt az egyén életében.

3 fő típus van az  Ájurvédában, a Levegő azaz Vata, a Tűz azaz Pitta és a Víz azaz a Kapha. Ezek az alkati adottságok nemcsak az emberi szervezetre, de a világ minden elemére érvényesek, az időjárásra, az ételekre, és a mozgás fajtákra is.

A Levegő fő jellemzői a hidegség, a könnyűség, a szárazság, a gyorsaság, az érdesség, a hirtelenség és az ingerelhetőség. Pont ezért a szeles, hideg, változó tavaszi és őszi időjárás a Vatához, vagyis a Levegő elemhez kapcsolódnak.

Ősszel ilyenkor érdemes olyan dolgokat bevinni az életünkbe, amelyek a Vata jellegzetességeit egyensúlyba hozzák. Például a meleg, lédús ételek egy ilyen Ájurvédikus korrekciós tényező, de a meleg fürdők és a hevítő testmozgás is.

Egy ide illő recept…

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .