Harmónia és egyensúly a Jógával és az Ájurvédával…

taoEgyszer amikor a teljes Pancsakarmára és a Taoista Jóga tanfolyamra készültünk, tökéletesen összeállt néhány dolog a fejemben. Ez nálam nagyon nagy szó, mert általában, mint már egy pár ezren tudjátok, igen csak szétszórt vagyok.

2013-ban is volt már egy ilyen pillanat, amikor elrendeződtek bennem dolgok, és össze is állítottam a Zen Shiatsu kurzusra egy oktatási tervet, ami persze nem csak a Shiatsu kurzusra, de a Kutirban és az általam tanított összes tanfolyamra, sőt még az általam tanított Hatha Jógára is igaz.

Tudjátok abban voltak a japán szakszavakkal elmagyarázott szintek. De ide katt és el tudjátok olvasni.

Most a Taoista életfilozófia területén kerültem ihletett állapotba, és ehhez picit bele kell menni a Taoista Jóga alapjaiba. A Taoisták szerint 3 jellegű chi, azaz élet energia létezik. A mennyei chi, a földi chi és az emberi chi, és természetesen a magasabb rendű energia, hatással van a gyengébb erejűre.

  • Nálam valahogy ez a 3 energia tér egyveleg úgy áramlott be az életembe, hogy a Védikus Asztrológia és a az ősi indiai térrendezés a Vasztu mutatja meg azt, hogy az égi chi miként épül be a mi kis emberi létünkbe, és útmutatást ad, hogy mikor és hogyan álljunk neki dolgoknak a földi életünkben.
  • A földi chi nálam az Ájurvédát jelenti, ami rámutat az évszakok váltására, és szervezetünk különféle reakcióira is, és aminek a betartásával oly módon tudjuk a saját emberi chinket erősíteni, hogy ne lehessen olyan zavar a földi chiben, ami bennünk kárt tenne.
  • Végül és persze nem utolsó sorban az emberi chi területének felel meg a Hatha Jóga, vagy a Taoista Jóga, ha már témánál illik maradni, de természetesen a Shiatsu és a Tai Chi is.

A Taoista kultúra szerint, az évszakok változása, a szél feltámadása, a folyók medrükből való kilépése, és minden természeti jelenség azért van, mert az Univerzum így korrigálja magát, a természet így állítja elő újra az egyensúlyt.

Valamint, így a leghatalmasabb energia az égi chi, természetesen befolyásolni tudja a földi és az emberi chit is. Mint pl. amikor a téli pihenés után, a növények munkába lépnek és termelnek, de a téli hidegben elpusztulnak az élősködők is, hogy a kezdeti tavaszi és egyben legérzékenyebb fázisban ne tudjanak kárt tenni a friss hajtásokban, így megadva az optimális lehetőséget a növekedésre és feljlődésre.

De nem csak az évszakok váltása ténykedik a harmónia magalkotására, hanem minden természeti jelenség az árapálytól kezdve, az El Ninoig minden az egyensúlyt szolgálja a világban. Ezért is változik ennyire durván a világunk, ezért van, hogy egyre szigorúbb arcát mutatja felénk az Anyatermészet, mert mi is egyre durvább dolgokat követünk el ellene, és így csak drasztikus és kemény lépésekkel tudja, próbálja visszaállítani a harmóniát.

És kb. ez lenne a magyarázatom a Pancsakarma szükségességére is. Mert persze sokan kérdezik, hogy tényleg szükséges a teljes nagytakarítás, az, hogy kihajtsuk magunkat, hogy beöntsünk és satöbbi.

Időnként, igen.

Nem mi tehetünk arról, hogy az élelmiszer előállítás üzletág lett, de sajnos így az olcsón, rosszul előállított ételek hemzsegnek a piacon, és ezt meg valahogy ki kell tudnunk védekezni, vagy úgy mond tisztítani a szervezetünkből, és erről szól a Pancsakarma, hogy tehermentesítsük a szervezetünk működését, hogy az öngyógyító folyamatok be tudjanak indulni, és a harmónia helyre tudjon állni. És az Ájurvéda sem riad vissza a határozott beavatkozásoktól az egyensúly érdekében, még ha nem is a legütősebb opcióval szokott indulni egy-egy kúra.

De a mindennapok szintjén meg erre van a Hatha Jóga is, hogy időről időre finoman javítva a testi és a mentális egészségünkön, picit lassítsuk a leépülést, kezeljük belső és külső fájdalmainkat, emeljük energiaszintünkön, és természetesen, hogy fenntartsuk a belső és külső világunk között az egyensúlyt és a harmóniát, legyen tél, nyár, eső vagy sár, vidámság vagy szomorúság.

Pl. a mai nap is milyen érdekes, hogy reggel még hideg fronti hatás volt, délutánra meg már meleg. Na, erre való a Jóga, hogy ilyen napokon is harmóniát tudjunk magunkban teremteni.

Om Tat Sat

Baktai Ádám, a Taoista Hindu

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir, Jóga, Shiatsu
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük