Mese az indiai falusi fogászatról…

street dentist india2014 Márciusában kihúzták a fogamat, a jobb felső ötöst, ezért muszáj volt kiírni magamból ezt a traumát.

Elsőként leszögezném, hogy én irtózatosan félek a fogorvosoktól, és szerintem minden fogorvos előző életében háborús bűnös volt, az azt megelőző életében inkvizítor vagy hóhér. Persze a bácsi aki kitépte a fogamat a fejemből nagyon profi volt, kedves és megnyugtató és tényleg semmit nem éreztem az egészből, de akkor is.

Egyébként az esetről röviden annyit, hogy múlt héten a kisfiam tányérjáról lekaptam az utolsó olajbogyót és ráharaptam, de sajnos volt benne mag, ami egy állítólagosan magozott üvegből előkerülve egy igen csak sunyi húzás volt. A fogam 2/3-a letört, egészen be az íny alá, így muszáj volt kirántani a maradékot a fejemből. De valószínű, hogy jót tehetett a sok szezám olajos, ájurvédikus öblögetés, mert szegény doktor bácsi még a csonkkal is 20 percet küszködött annyira a helyén volt a drága kis fogam.

De akkor rá is térnék a lényegre. Kb. 1998 lehetett, amikor is egy tömés kiesett a fogamból. A kiesett tömés még egy ős régi iskolafogászatos beavatkozás volt, tehát egy komolyabb kráter tátongott a bal felső ötös agyaramban. Mivel addigra már 6. éve laktam Indiában gondoltam nem vonatozom be Kalkuttába 5-6 óra alatt inkább átugrok a Gangesz túloldalán lévő kis faluba és ott ripsz-ropsz elintézem az egészet. Öreg hiba volt.

Mindegy is. Megérkeztem a „rendelőbe” és technikailag a szép széken kívül, amennyire én megtudtam állapítani volt ott minden, ami kellett. Mint később kiderült teljesen feleslegesen, mert a bácsi mindent ugyanazzal a vállfával és gumidarabbal látott el.

A bácsi leültetett egy sámlira, bekukkantott a számba és közölte sima tömés lesz, és én el is hittem. A fejemet hátra hajtottam, ő rátenyerelt a homlokomra a jobb erőkifejtés végett és elkezdett fúrni.

Sajnálatosan addig azt nem tudtam, hogy a fúró egy lábbal meghajtott, pedálos verzió volt, így egy egészen hangyányit érzékeny volt a beavatkozás, de hát úgy gondoltam, hogy most egy kicsit fáj egy 20 percet, aztán meg jó lesz. És persze megfogok spórolni egy utat Kalkuttába. Ami oda-vissza viszonylatban, plusz eljutni a rendelőbe, meg vissza a pályaudvarra, nem beszélve a kezelésről, biztos, hogy 1 teljes napot igénybe venne.

Így a fájdalom ellenére azt éreztem, hogy gyönyörűen meghackeltem a rendszert. 3 nappal később a friss tömés kiesett a fogamból, még két napra rá meg kiesett a fogam is, úgy cakli-pakli. Így aztán jöhetett az út be Kalkuttába vagy 4-5 alkalommal, csavar be az állkapocs csontba, rá korona, stb., stb.

Akkor egy ilyen eljárás Kalkuttában egy fogra és nagyon szép helyen 48 ezer forint volt, ami azért fájt, mert a tömés a szomszédos Navadvipban meg csak 35 forint volt. Igen, harmincöt. Azok a régi szép idők!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ui: A fentiek fényében 2014-ben, természetesen nem kértem implantációt a kihúzott fogam helyébe, amit a doktor bácsi eleve úgy harangozott be, hogy fejben dobjak hozzá majd még egy 80 ezret, mert kelleni fog némi csontpótlás is, mert annyira masszívan bent volt a fogam pici kis csonkja is, hogy sikerült kitépni egy darabot az állkapcsomból is a foghúzásakor.

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

One Response to Mese az indiai falusi fogászatról…

  1. Farkasné Zsuzsa szerint:

    Kedves Ádám!
    Részleteznéd ezt a szezám olajos, ajurvédás öblögetést?
    Szép napot kívánok, köszi!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük