Jagaddhatri Puja, a női jóság ébresztő napja…

jagaddhatriArról már írtam nektek, hogy most zajlik az utolsó hónapja annak a 4 hónapnak, amikor az Istenek alszanak. Így ebben a hónapban, amikor már ébredeznek az Istenek, nagyon sok spirituális ünnep szokott lenni.

Idén, 2023-ban a Jagaddhatri Puja November 21-re esik, ami Párvati Dévi, Siva feleségének ünnepe. Arra gondoltam, ha már felkerült a honlapra Durga és Kali születésnapja, akkor Jagaddhatri Dévinek (ejtsd: Dzsagaddhatri) is itt a helye. Durga a szenvedély, Kali a sötétség, míg Jagaddhatri a jóság minőségének Istennője. Maga a Jagad-dhatri kifejezés azt jelenti, hogy “A Világ Védelmezője”.

Jagaddhatri a jóság és békesség megnyilvánulása Parvatiban. Indiában a hölgyek ezeken a napokon böjtöket, szertartásokat és mindenféle spirituális gyakorlatot végeznek, és azért imádkoznak, hogy felébresszék magukban a jóságot és békességet.

Azt remélem mondanom sem kell, hogy a család hangulatát a hölgyek adják, formálják meg. Szóval ha ők jó passzban vannak, a család szárnyal, a légkör békés és otthonos, stb. Ellenkező esetben az egész családra rátelepszik a feszültség légköre.

Az ősi Védikus esküvői rítusban is egy csomó mantra és ima szól arról, hogy a férj úgy szólítja meg kedvesét, hogy légy hozzánk kedves, mind az emberhez és mind az emberben lakozó bestiához.

Szóval újfent a csodálatos hölgyeken van a nagyobb felelősség, ezért is szólítják Indiában a férfiak  feleségüket Dévinek, avagy Istennőnek. De a férfiak úgy is szokták aposztrofálni párjaikat, mint a “jobbik felünk”.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

Ui: Persze a férfiakat sem hagyjuk ki ebből a napból, hiszen Indiában a fiúk ezen a napon szoktak azért imádkozni, hogy egy kedves és jó lelket találjanak maguknak, mint életük párja.

Uui: Egy fantasztikusan szép mantra a mai napra! Vagy akár minden Péntekre!

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir, Mese folyamok óceánja, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

5 Responses to Jagaddhatri Puja, a női jóság ébresztő napja…

 1. Visszajelzés: Február 6 és 7 különleges napok asztrológiailag… | Bhakti Kutir

 2. Vidor szerint:

  Ádám Mester, a Thai Box edzést mind pejoratív példát emlegetni nem túl szerencses dolog… Egyike azon kevés HARC művészetnek, ami még kapcsolódik az eredeti lényegéhez, és nem, vagy csak lassan lesz belőle trend/módi… Ehhez a tért és a könyök túl őszinte

  • Goredas Goredas szerint:

   nem a thai box edzést gondoltam, megszólni, hanem azt az emberi hozzáállást, hogy valaki azért hiszi magát keménynek, mert magánórákat vesz belőle. de ez lehetne akár, sima box is, vagy bármi.

 3. Vidor szerint:

  Ádám Mester, a Thai Box edzést mind pejoratív példát emlegetni nem túl szerencses dolog… Egyike azon kevés HARC művészetnek, ami még kapcsolódik az eredeti lényegéhez, és nem, vagy csak lassan lesz belőle trend/módi… Ehez a térd és a könyök túl őszinte

 4. Visszajelzés: Szúrja Nárájana napja és Bhisma asztami… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük