Holi, a színek ünnepe…

Indiában, ez a Telihold az egyik legfontosabb Telihold az egész évben. Ezen a napon ünneplik a Holi fesztivált, amely napon kb. 1 milliárdan dobálják meg egymást festékkel és festékes vízzel mindenhol az egész országban.

Idén, 2024-ban ez a a Telihold, Március 24-re esik.

Ez az ünnep a mi kultúránk busójárásnak felel meg, mert a mögöttes elképzelés az, hogy a vidámsággal, a festékszórással el kellene engednünk a tavalyi év rossz élményeit, sérelmeit, stb.

Nagy általánosságban ez egy, 1 napos buli szinte India egész területén, de Vrindavan környékén, ahol Krisna megszületett és felnőtt, ez az ünnep 1 hétig tart!

Az érdekessége az egésznek az, hogy itt nem azt történik, hogy mindenki ki megy az utcára a legrosszabb szerkójában és kezdődhet a dobálózás, hanem mindenki egy teljes garnitúra vadonatúj ruhát ajánl fel az alkalomnak, leginkább fehéret és úgy indulnak bele a forgatagba.

Általában az egész egy rendkívül figyelmes buli, (ritkán azért vannak elvadulások) mert pl. naplemente után, már nem szoktak vizes festéket használna, hogy meg ne fázzék az ember, így akkor már csak magával a porral kenik be egymást, figyelmesen, de egyben hatékonyan is.

Valahogy be kellene vezetni ezt a bulit nálunk is itt Európában! Várom a kreatív ötleteket!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus kultúrtudományok szakértője

Ui: Spirituálisan is hatalmas nap ez a mai, mert ezen a napon született meg Indiában (Mayapurban, ahol én is laktam), Krisna utolsó inkarnációja, Akit a Védák előre megjósoltak. Ő volt Sri Caitanya Mahaprabhu, és 1486-ban született le ebbe a világba. Ő a bengáli Bhakti kultúra főalakja.

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.