Felébrednek az Istenek…

SAMSUNG CSCIndiában minden évben megünnepelnek egy 4 hónapos időszakot, amikor a Védák szerint az Istenek lepihennek. Ez a 4 hónapos szakasz a Mesterek Teliholdjától a Diwali utáni Teliholdig tart. 

Idén, 2020-ban, November 30-án, ébrednek az Istenek. Egyébként, hogy minden tisztább legyen, az indiai kultúrában azt mondják, hogy ami nekünk 1 év, az Isteneknek csupán 1 nap. Így abban a 8 órában, amikor ők alszanak, mi 4 hónapot pörgetünk le.

Szóval ennek a 4 hónapos szakasznak lesz vége a mostani Teliholdkor, és innentől kezdve könnyebbé válnak törekvéseink, főként a materiális életünkben, mert újra áldás lesz tetteinken.

Érdekes, hogy még Goán, pedig ott a lakosság nagy része keresztény, is nagyon készülnek erre a napra, ilyet India más tájain még nem is láttam.

Egyébként az Istenek ébredése mellett a Védikus kalendárium erre a napra számolja Tulszi házasságát is Krisnával. Sőt Indiában ettől a naptól indul úgymond az esküvői szezon.

Ezen a napon úgy szokták összeadni Krisnát és Tulszit, hogy összeadják azokat a fekete szent shalagram köveket, amelyeket mi is szoktunk találni sok ezer méter magasan a nepáli zarándoklatunk során a szent Gandaki folyó medrében és a szent bazsalikom növényt. Hiszen Krisna egyik formája azok a sok millió éves fekete kövek, míg Tulszi Dévi, materiális megnyilvánulása ebben a világban a szent bazsalikom növény. Mindkét szentséget sok millió Hindu otthonban tartják nagy becsben, a shalagram köveket oltáron, Tulszit pedig egy oltár és egy virágcserép keverékeként tündöklő alkalmatosságban.

2014-ben sikerült Goában tartózkodni ezen a napon és bárhová bekukucskáltunk, mindenhol kis sátorpavilonokat építettek banánfákból Tulszi fölé, mert hát ugye az indiai esküvők, mind piros leplek alatt történnek meg.

A fotón is egy ilyen kis pici goai családi oltárt láthattok.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Baktai Ádám válaszol, Bhakti Kutir, Utazás, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

3 Responses to Felébrednek az Istenek…

  1. Visszajelzés: Chatur Masya – A 4 hónap, amikor az Istenek alszanak | Bhakti Kutir

  2. Visszajelzés: November hónap esemény naplója… | Bhakti Kutir

  3. Visszajelzés: A Bhakti Kutir November havi esemény naptárja… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .