Felébrednek az Istenek…

SAMSUNG CSCIndiában minden évben megünnepelnek egy 4 hónapos időszakot, amikor a Védák szerint az Istenek lepihennek. Ez a 4 hónapos szakasz a Mesterek Teliholdjától a Diwali utáni Teliholdig tart. 

Idén, 2020-ban, November 30-án, ébrednek az Istenek. Egyébként, hogy minden tisztább legyen, az indiai kultúrában azt mondják, hogy ami nekünk 1 év, az Isteneknek csupán 1 nap. Így abban a 8 órában, amikor ők alszanak, mi 4 hónapot pörgetünk le.

Szóval ennek a 4 hónapos szakasznak lesz vége a mostani Teliholdkor, és innentől kezdve könnyebbé válnak törekvéseink, főként a materiális életünkben, mert újra áldás lesz tetteinken.

Érdekes, hogy még Goán, pedig ott a lakosság nagy része keresztény, is nagyon készülnek erre a napra, ilyet India más tájain még nem is láttam.

Egyébként az Istenek ébredése mellett a Védikus kalendárium erre a napra számolja Tulszi házasságát is Krisnával. Sőt Indiában ettől a naptól indul úgymond az esküvői szezon.

Ezen a napon úgy szokták összeadni Krisnát és Tulszit, hogy összeadják azokat a fekete szent shalagram köveket, amelyeket mi is szoktunk találni sok ezer méter magasan a nepáli zarándoklatunk során a szent Gandaki folyó medrében és a szent bazsalikom növényt. Hiszen Krisna egyik formája azok a sok millió éves fekete kövek, míg Tulszi Dévi, materiális megnyilvánulása ebben a világban a szent bazsalikom növény. Mindkét szentséget sok millió Hindu otthonban tartják nagy becsben, a shalagram köveket oltáron, Tulszit pedig egy oltár és egy virágcserép keverékeként tündöklő alkalmatosságban.

2014-ben sikerült Goában tartózkodni ezen a napon és bárhová bekukucskáltunk, mindenhol kis sátorpavilonokat építettek banánfákból Tulszi fölé, mert hát ugye az indiai esküvők, mind piros leplek alatt történnek meg.

A fotón is egy ilyen kis pici goai családi oltárt láthattok.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Baktai Ádám válaszol, Bhakti Kutir, Utazás, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

3 Responses to Felébrednek az Istenek…

  1. Visszajelzés: Chatur Masya – A 4 hónap, amikor az Istenek alszanak | Bhakti Kutir

  2. Visszajelzés: November hónap esemény naplója… | Bhakti Kutir

  3. Visszajelzés: A Bhakti Kutir November havi esemény naptárja… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük