Felébrednek az Istenek…

SAMSUNG CSCIndiában minden évben megünnepelnek egy 4 hónapos időszakot, amikor a Védák szerint az Istenek lepihennek. Ez a 4 hónapos szakasz a Mesterek Teliholdjától a Diwali utáni Teliholdig tart. 

Ebben a 4 hónapban az a szokás, hogy az emberek egy kicsit többet foglalkoznak a spirituális gyakorlataikkal. Sőt ebben az időszakban még az utazó és tanító szerzetesek is leginkább letáboroznak egy szent hely közelében és ők is inkább befelé figyelnek és a lelkigyakorlataikra koncentrálnak!

A 4 hónap után, az Istenek felébrednek és innentől kezdve minden könnyebbé válik a mindennapi életünkben, hiszen újra könnyebb áldást kérni a feladatainkra, teendőinkre! 

Idén, 2023-ban November 27-én ébrednek meg az Istenek. Egyébként, erre a jelenségre az a magyarázat, hogy ami nekünk 1 év, az Isteneknek csupán 1 nap. Így abban a 8 órában, amikor az Istenek alszanak, nekünk 4 hónap pörög le a naptárunkban.

De amellett, hogy az Istenek felébrednek, a Védikus kalendáriumokban ezen a napon ünneplik meg Tulszi házasságát is Krisnával. Sőt tradicionálisan Indiában ettől a naptól indul úgymond az esküvői szezon. Hiszen ezen a napon házasodik össze Krisna és Tulszi, a jóisten és kedvese, tehát innentől kezdve szabad a vásár! A mai napig, ezen a napon sok ezer templomban, szerte Indiában összeadják Krisnát szent shalagram kövek formájában, és a Tulszit, kedvesét, a szent bazsalikom növény formájában.

A shalagram kövek, azok a sok millió éves fekete kövek, amelyeket mi is keresgélni szoktunk a nepáli zarándoklatunk során a szent Gandaki folyó medrében, több ezer méterrel tengerszínt felett. A Tulszi pedig a szent bazsalikom növény, az egyik legkülönlegesebb növény a világon. Mindkét szentséget sok millió Hindu otthonban tartják nagy becsben, általában a shalagram köveket a családi oltáron, Tulszit pedig kint a kertben, egy oltár és virágcserép keverékeként tündöklő alkalmatosságban.

Szóval ez egy rendkívül fontos nap az indiai kultúrában, amit még Goán, pedig ott a lakosság egy nagy része keresztény, is komoly előkészületekkel várnak. Sőt Goán, egy olyan különleges módon, amit India más tájain még nem is láttam.

2014-ben volt szerencsénk Goán tartózkodni ezen a napon és bárhová bekukucskáltunk, mindenhol kis sátorpavilonokat építettek banánfákból Tulszi fölé, mert hát ugye az indiai esküvők, mind piros leplek alatt történnek meg.

A fotón is egy ilyen kis pici goai családi oltárt láthattok.

Om Tat Sat

Baktai Ádám keletkutató, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Baktai Ádám válaszol, Bhakti Kutir, Utazás/Zarándoklatok, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

5 Responses to Felébrednek az Istenek…

  1. Visszajelzés: Chatur Masya – A 4 hónap, amikor az Istenek alszanak | Bhakti Kutir

  2. Visszajelzés: November hónap esemény naplója… | Bhakti Kutir

  3. Visszajelzés: A Bhakti Kutir November havi esemény naptárja… | Bhakti Kutir

  4. Visszajelzés: Bhakti Kutir

  5. Visszajelzés: Heti asztrológiai előrejelzés: 2022.November 6-13… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük