Baktai Ádám válaszol: Tényleg van fluor az Ájurvédikus fogkrémekben?

mosolyAranyos ismerőseim teljes pánikban megkérdezték tőlem, hogy lehetséges-e az, hogy fluor van az Ájurvédikus fogkrémekben? Hát bizony igen.

De csak azért mert most a nyugati gyógyszerek és vegyszerek használata igen csak divatos lett keleten. És ez valahogy hivatalosan és állami szinten is zajlik. Most már évtizedek óta bevett szokás lett, hogy azokat a növény védőszereket, amiket nyugaton betiltanak, mert kiderül róluk, hogy károsak, azokat mind az ázsiai piacra viszik ki a nagy cégek. És szegény ázsiaiak meg imádják, mert több tőle a termés, kevesebb a kártevő állomány, és hát ugye náluk ez igen csak szempont a népsűrűség végett.

Így a fluor is jól van marketingelve, hiszen védi a fogakat! És mivel már ők is egyre több fehér cukros cuccot esznek a fog gondok keleten is egyre gyakoribbak! Sőt most Ázsiában még a becsalizős szakasz van, tehát minden olcsó is. 2014-ben a kék színű flakonos kacsanyakú wc tisztító pl. Indiában, 112 forint volt per üveg.

És ami még furcsább, az, hogy most már hihetetlen mennyiségű félkész, vagy majdnem kész élelmiszer is található a boltokban, ami azért az indiai kultúrától, ahol az étkezés szinte vallás, igen csak tájidegen.

De visszatérve az Ájurvédikus fogkrémekre és a fluorra! Most már az Ájurvédikus nagy cégek is nagy ipari mennyiségben gyártják a termékeiket, és ők úgy gondolják, hogy lépést kell tartaniuk a nyugati fejlesztésekkel.

Jó ott még nem tartunk, hogy a nálunk mindenben található fagyálló, és ipari zsíroldó is benne legyen az összetevőkben, de közelítünk. Mert ott is szép lassan beszivárgott azaz elképzelés, hogy próbáljunk mindent lehetőleg olcsó előállítani, és persze minél drágábban eladni.

Jó pár éve, még amikor Indiában laktam az egész suli egy bizonyos Ájurvédikus fogport használt, és egyszer, amikor éves szinten bementünk Kalkuttában, hogy a gyerkőcöket elvigyük mindenféle ellenőrzésre a nagyon komoly ájurvédikus bácsinktól a fogorvosig,  akkor szólt a fogorvos, hogy minden gyerkőcnél volt fogzománc sérülés, és valami baj lehet a fogtisztítóval, amit használunk. 

Gyorsan utána mentünk a dolognak, és kiderült, hogy a sok-sok éven át jól működő Ájurvédikus cégnél apa eltávozott és örökös jó ötletnek találta a termékek hígítását térfogat növelőkkel, ami a fogpor esetében téglapor volt. (Az azóta egyébként megszűnt cég eredeti terméke vöröses por formájú volt.)

Az természetesen köztudott, hogy a tégla minden formában rosszat tesz a fogaknak, egyben és porított formában is, szóval gyorsan leálltunk a használattal, és egy gyors Ájurvédikus megoldással a fogzománcainkat is helyre pattintottuk.

Szóval üzlet-e az ilyen jellegű “újítás” vagy csak ipari fejlődés azt nem tudom, de vannak olyan Ájurvédikus fogkrémek, amelyekben nincsen fluor.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus Készítmények, Baktai Ádám válaszol
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük