Dharmachakra Nap: Mit jelent az, hogy 10 milliószoros nap…

dhchA szanszkrit Dharmachakra kifejezés (ejtsd Dharmacsakra), a Dharma Kerekét jelenti, ami Buddha első tanítását jelképezi.

A történelmi Buddha, megvilágosodása után 7 hétig, magán a megvilágosodás élményén meditált és elmélkedett. Majd megkereste az 5 aszkétát, akikkel azt megelőzően meditált és átadta nekik a módszert, amivel néhány nap alatt elérte azt a megvilágosodott állapotot, amit azelőtt nem sikerült az éveken át végzett közös meditációval sem megtapasztalniuk. A Buddhizmus iskoláiban ezt a napot tartják számon, mint Buddha tanainak első nyilvános tanítása.

Ez a szárnáthi erdőségek egyik tisztásán történt, és amikor a Buddha tanított, kezét a Dharmachakra mudrában, azaz a Dharma kereke kéztartásban tartotta.

A tibeti Buddhizmusban “nemcsak” ezt a tanítási napot ünneplik meg, de azokat a napokat is, amikor a Buddha a legfőbb részeit tanította a Dharmának.

Az eredeti szárnáthi tanítások mellett megünneplik a Prajnapramita Szútra tanítását, ami a Mahajána Buddhizmus alapjaivá vált, a Mahavairochana Szútra tanítását, ami a Tantrikus Buddhizmus alapjaiként szolgált, és a Tathágatagarbha Szútrát, ami a lelki gyakorlók helyes viselkedés mintáinak megtanítása volt a Buddha által. Ennek a tanításnak a része a Jógacshára tanítás is, amit a mai napig Buddhista Filozófia és Pszichológiaként tanítanak, számos kolostorban és kurzuson.

Ezen napok lényege az, hogy bármit teszünk, jót vagy rosszat, annak a karmikus hatása 10 milliószoros!

Persze az bölcsek azt mondják, hogy az lenne a lényeg, hogy minden napunkat úgy éljük meg, mintha Dharmachakra nap lenne, hogy ne csak egy ilyen napkor vigyázzunk tetteinkre és mondanivalónkra, ami persze igaz is.

De próbáljuk jól használni ezeket a napokat, ahogyan azt Ázsiában teszik, a nyugati teljesítmény kényszer nélkül. Ezek a napok emlékeztető napok, hogy éljünk olyan spirituális értékrendben, ami inspirálóan hat ránk, és környezetünkre.

És miért pont 10 milliószoros?

A tibeti kultúrát igen markánsan az indiai alakította és formálta, pl. buddhizmus, asztrológia, gyógyászat, stb. révén. Sőt a matematika, amit az egész világon használunk, Indiából ered. Indiában nem a milliós érték rend a magas számok fő meghatározója, hanem a lakh azaz 100 ezer és a crore ami a 10 millió. Amikor mi azt mondjuk valakire, hogy hú, de gazdag és milliárdos, ők azt mondják, hogy 10 milliomos. Vagy pl. a gyerekek ott nem azt mondják, hogy csilliárdos-zsilliárdos, hanem azt, hogy crorepati, azaz a 10 milliók ura. Nekik a 10 millió a nagyon nagy, ami kb. így a legnagyobb számuk is egyben.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ui: A Dharmachakra napok olyannyira fantasztikusak, hogy ezeken a napokon kiváló lenne kinyomtatni az Északi égtáj Yantráját , ami egyben a Buddha Yantra. Otthonunk északi területei a hölgyek elégedettségével is kapcsolatos, valamint életünk azon területeiért is felelős, amelyek a kreativitással, a spiritualitással és a vagyonnal kapcsolatosak. Amennyiben a Yantrák használata még új neked, de szeretnél olvasni róla, akkor katt ide.

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

9 Responses to Dharmachakra Nap: Mit jelent az, hogy 10 milliószoros nap…

 1. Daróczi Antalné szerint:

  Fantasztikus érzés a dharmachakra napon ünnepelni a szülinapot :))))))))))))), és a férjemé is az, júl.23. :)))))))))))))) és gyermekjóga oktató vagyok.
  Hát persze hogy nincsenek véletlenek. :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  KÖSZÖNÖM

 2. Kedves Ádám!

  Ezen a linken azt írják, hogy a mai nap tévesen van 10 milliószoros napnak jelölve, de a többi nap ugyanaz, mint amit Te írtál. Akkor hogy is van valójában?
  “az lenne a lényeg, hogy minden napunkat úgy éljük meg, mintha Dharmachakra nap lenne, hogy ne csak egy ilyen napkor vigyázzunk tetteinkre és mondanivalónkra”!

  http://www.facebook.com/notes/smaragd-gy%C3%B3gy%C3%ADt%C3%B3-k%C3%B6zpont/2012-t%C3%ADzmilli%C3%B3szoros-napok/300659613321430

  • Ádám szerint:

   Hát, itt is van egy pici eltérés a különböző tibeti tradíciókban, az én tibeti mágus bácsim, aki segít ebben a Szakhja vonalhoz tartozik, de ők eléggé elfogadottak, mint a legősibb tibeti Buddhista vonal.

 3. Visszajelzés: A mostani 10 milliószoros nap különlegessége… | Bhakti Kutir

 4. Visszajelzés: Július hónap esemény naptára… | Bhakti Kutir

 5. Visszajelzés: November hónap esemény naplója… | Bhakti Kutir

 6. Visszajelzés: Február hónap esemény naptára… | Bhakti Kutir

 7. Visszajelzés: Március hónap esemény naptára és főbb spirituális napjai… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .