Dharmachakra Nap: Mit jelent az, hogy 10 milliószoros nap…

dhchA szanszkrit Dharmachakra kifejezés (ejtsd Dharmacsakra), a Dharma Kerekét jelenti, ami Buddha első tanítását jelképezi.

A történelmi Buddha, megvilágosodása után 7 hétig, magán a megvilágosodás élményén meditált és elmélkedett. Majd megkereste az 5 aszkétát, akikkel azt megelőzően meditált és átadta nekik a módszert, amivel néhány nap alatt elérte azt a megvilágosodott állapotot, amit azelőtt nem sikerült az éveken át végzett közös meditációval sem megtapasztalniuk. A Buddhizmus iskoláiban ezt a napot tartják számon, mint Buddha tanainak első nyilvános tanítása. A Dharma kerekének első megforgatásának napjának.

Ez a szárnáthi erdőségek egyik tisztásán történt, és amikor a Buddha tanított, kezét a Dharmachakra mudrában, azaz a Dharma kereke kéztartásban tartotta. Ezen a tanításon hangzott el p. a 4 nemes igazság és a nemes 8 rétű ösvény

Viszont a tibeti Buddhizmusban “nemcsak” ezt a tanítási napot ünneplik meg, de azokat a napokat is, amikor a Buddha a legfőbb részeit tanította a Dharmának.

Sőt ezek a tanítások váltak a Buddhizmus különféle ágazatainak a fő és egyben irányt adó tanításaivá. Az első és eredeti szárnáthi tanítások után megünneplik a Szív Szútra tanítását, ami alapjául szolgált a sok ezer versnyi Pragjapramita Szútra tanításnak, és ami a Mahajána Buddhizmus alapjaivá vált. Ez volt a Dharma kerekének második megforgatása.

A Dharma kerekének harmadik megforgatását a különféle iskolák 3 fő tanítás eredeteként ismerik el:

 • A Mahavairocshana Szútra tanítása, a Tantrikus Buddhizmus alapjait fektette le.
 • A Tathágatagarbha Szútra tanítása, ami a minden érző lényben ott rejlő Buddha természet bemutatását rejti magában.
 • A harmadik tanítás harmadik része a dharma követők helyes viselkedés mintáinak bemutatása volt a Buddha által. Ezt a tanítást Jógacshárának hívják, és a tanítások ezen részét a mai napig Buddhista pszichológiaként is tanítják, számos kolostorban és kurzuson.

A Dharma kerekének negyedik megforgatása pedig az Atijóga a legmagasabb jóga (tibetiül Dzogchen) tanítása volt, ami a Vadzsrajána Buddhizmus legfőbb gyakorlatává vált.

Naptári sorrendben az év első Dharmacsakra napján ünneplik meg a harmadik kerék forgatás, amikor Buddha egy 15 napos tanítás folyamán minden egyes nap bemutatott egy csodát is. Az év második Dharmacsakra napján Buddha születésének, megvilágosodásának és eltávozásának napját ünneplik meg a negyedik kerék forgatást. A harmadik Dharmacsakra napon az első Dharma tanítást celebrálják. A negyedik 10 milliószoros  napon pedig azt, amikor Buddha visszatért a mennyei bolygókról, miután 3 hónapon át az isteneket tanította a Dharmára, aminek az esszenciája a Szív Szútra.

Ezen napok lényege az, hogy bármit teszünk, jót vagy rosszat, annak a karmikus hatása 10 milliószoros!

Persze az bölcsek azt mondják, hogy az lenne a lényeg, hogy minden napunkat úgy éljük meg, mintha Dharmachakra nap lenne, hogy ne csak egy ilyen napkor vigyázzunk tetteinkre és mondanivalónkra, ami persze igaz is.

De próbáljuk jól használni ezeket a napokat, ahogyan azt Ázsiában teszik, a nyugati teljesítmény kényszer nélkül. Ezek a napok emlékeztető napok, hogy éljünk olyan spirituális értékrendben, ami inspirálóan hat ránk, és környezetünkre.

És miért pont 10 milliószoros?

A tibeti kultúrát igen markánsan az indiai alakította és formálta, pl. buddhizmus, asztrológia, gyógyászat, stb. révén. Sőt a matematika, amit az egész világon használunk, Indiából ered. Indiában nem a milliós érték rend a magas számok fő meghatározója, hanem a lakh azaz 100 ezer és a crore ami a 10 millió. Amikor mi azt mondjuk valakire, hogy hú, de gazdag és milliárdos, ők azt mondják, hogy 10 milliomos. Vagy pl. a gyerekek ott nem azt mondják, hogy csilliárdos-zsilliárdos, hanem azt, hogy crorepati, azaz a 10 milliók ura. Nekik a 10 millió a nagyon nagy, ami kb. így a legnagyobb számuk is egyben.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ui: A Dharmachakra napok olyannyira fantasztikusak, hogy ezeken a napokon kiváló lenne kinyomtatni az Északi égtáj Yantráját , ami egyben a Buddha Yantra. Otthonunk északi területei a hölgyek elégedettségével is kapcsolatos, valamint életünk azon területeiért is felelős, amelyek a kreativitással, a spiritualitással és a vagyonnal kapcsolatosak. Amennyiben a Yantrák használata még új neked, de szeretnél olvasni róla, akkor katt ide.

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

10 Responses to Dharmachakra Nap: Mit jelent az, hogy 10 milliószoros nap…

 1. Daróczi Antalné szerint:

  Fantasztikus érzés a dharmachakra napon ünnepelni a szülinapot :))))))))))))), és a férjemé is az, júl.23. :)))))))))))))) és gyermekjóga oktató vagyok.
  Hát persze hogy nincsenek véletlenek. :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  KÖSZÖNÖM

 2. Kedves Ádám!

  Ezen a linken azt írják, hogy a mai nap tévesen van 10 milliószoros napnak jelölve, de a többi nap ugyanaz, mint amit Te írtál. Akkor hogy is van valójában?
  “az lenne a lényeg, hogy minden napunkat úgy éljük meg, mintha Dharmachakra nap lenne, hogy ne csak egy ilyen napkor vigyázzunk tetteinkre és mondanivalónkra”!

  http://www.facebook.com/notes/smaragd-gy%C3%B3gy%C3%ADt%C3%B3-k%C3%B6zpont/2012-t%C3%ADzmilli%C3%B3szoros-napok/300659613321430

  • Goredas Goredas szerint:

   Hát, itt is van egy pici eltérés a különböző tibeti tradíciókban, az én tibeti mágus bácsim, aki segít ebben a Szakhja vonalhoz tartozik, de ők eléggé elfogadottak, mint a legősibb tibeti Buddhista vonal.

 3. Visszajelzés: A mostani 10 milliószoros nap különlegessége… | Bhakti Kutir

 4. Visszajelzés: Július hónap esemény naptára… | Bhakti Kutir

 5. Visszajelzés: November hónap esemény naplója… | Bhakti Kutir

 6. Visszajelzés: Február hónap esemény naptára… | Bhakti Kutir

 7. Visszajelzés: Március hónap esemény naptára és főbb spirituális napjai… | Bhakti Kutir

 8. Visszajelzés: 2022. Június hónap legfőbb spirituális és asztrológiai napjai… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük