Dattatréja ötödik Guruja, a tűz…

Dattatréja többek között azt tanulta meg a negyedik gurujától, a víztől, hogy a stagnálás rossz. Ez előkészítette a terepet az ötödik Guru tanításaihoz, ami nem volt más, mint a tűz.

A tűz fő szimbolikája a változás és átalakítás. Nyers alapanyagokat, főtt ehető ételé. Vasat tiszta és szennyezés mentes acéllá. Szóval nemcsak a változás fontos, hanem a változás adta fejlődés!

De természetesen a tűz rendelkezik pusztító hatással is. Ezt a jógin a kellemetlen, hátráltató elemekkel szemben alkalmazza, hiszen a tűz egy szempontból kegyetlen is, mert mindent eléget, amit belé tesznek.

Itt a Védikus pszichológia egyik alaptézise a mérvadó:

Az egészséges, harmóniában élő ember jól látja magát, valamint a környezetében szereplő személyeket, és helyzeteket. De azok után is, hogy jól látja ezt a 3 területet, ő még mindig nyitott a változásra.

Tehát a jógin él a változás előnyeivel, de a tűz pusztító erejét nem engedi magára és a környezetére, hacsak nem valami kellemetlen hatástól kíván megszabadulni.

És ha már ez az írás sorozat átment egy picit a hindusító, jógin képző üzemmódba, íme egy szép védikus rituálé:

Amikor tüzet gyújtunk, gyertyát, tábor tüzet, bármit, vegyünk ki a már égő tűzből egy kicsi lángot, egy kis papír lappal, vagy egy gyufaszállal és mondjuk el ezt a mantrát.

kravjádam agnim prahinomi dúram

 jamarádzsjo gacshatu ripravaháha (Rig Véda 10.16.9)

Ezzel a mantrával kivesszük a tűzből a tűz olyan elemeit és fajtáit, amivel szemetet lehet égetni, felesleges kacatokat, halott testeket, stb., és marad a tisztító, gyógyító tűz.

Természetesen egy szalonnasütés, grillezés típusú helyzetben ezt a rítust nem alkalmazhatjuk. Valamint, miután ezt a rituálét már egyszer is elvégezted, különleges kapcsolatba kerülsz a tűz elemmel. Így ezt követően a tüzet, lepisilni, szemetet beleszórni, stb. már soha többé nem teheted.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

UI: A sorozat előző része, Dattatréja negyedik guruja, a víz…

Dattatréja következő guruja, a hold

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Jóga, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük