Dattatréja ötödik Guruja, a tűz…

Dattatréja többek között azt tanulta meg a negyedik gurujától, a víztől, hogy a stagnálás rossz. Ez előkészítette a terepet az ötödik Guru tanításaihoz, ami nem volt más, mint a tűz.

A tűz fő szimbolikája a változás és átalakítás. Nyers alapanyagokat, főtt ehető ételé. Vasat tiszta és szennyezés mentes acéllá. Szóval nemcsak a változás fontos, hanem a változás adta fejlődés!

De természetesen a tűz rendelkezik pusztító hatással is. Ezt a jógin a kellemetlen, hátráltató elemekkel szemben alkalmazza, hiszen a tűz egy szempontból kegyetlen is, mert mindent eléget, amit belé tesznek.

Itt a Védikus pszichológia egyik alaptézise a mérvadó:

Az egészséges, harmóniában élő ember jól látja magát, valamint a környezetében szereplő személyeket, és helyzeteket. De azok után is, hogy jól látja ezt a 3 területet, ő még mindig nyitott a változásra.

Tehát a jógin él a változás előnyeivel, de a tűz pusztító erejét nem engedi magára és a környezetére, hacsak nem valami kellemetlen hatástól kíván megszabadulni.

És ha már ez az írás sorozat átment egy picit a hindusító, jógin képző üzemmódba, íme egy szép védikus rituálé:

Amikor tüzet gyújtunk, gyertyát, tábor tüzet, bármit, vegyünk ki a már égő tűzből egy kicsi lángot, egy kis papír lappal, vagy egy gyufaszállal és mondjuk el ezt a mantrát.

kravjádam agnim prahinomi dúram

 jamarádzsjo gacshatu ripravaháha (Rig Véda 10.16.9)

Ezzel a mantrával kivesszük a tűzből a tűz olyan elemeit és fajtáit, amivel szemetet lehet égetni, felesleges kacatokat, halott testeket, stb., és marad a tisztító, gyógyító tűz.

Természetesen egy szalonnasütés, grillezés típusú helyzetben ezt a rítust nem alkalmazhatjuk. Valamint, miután ezt a rituálét már egyszer is elvégezted, különleges kapcsolatba kerülsz a tűz elemmel. Így ezt követően a tüzet, lepisilni, szemetet beleszórni, stb. már soha többé nem teheted.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

UI: A sorozat előző része, Dattatréja negyedik guruja, a víz…

Dattatréja következő guruja, a hold

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Jóga, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük