Dattatréja 6. guruja, a hold…

Dattatréja előző gurui arra inspirálták Őt, hogy a stagnálás egy kellemetlen állapot és, hogy beengedni a változást, valamint bizonyos életterületeket átalakítani igenis szükséges időről időre. 

Ezt a tanítást finomítja tovább Dattatréja 6 guruja, a Hold!

Mert tőle azt tanulhatja el a jógin, hogy habár a Hold kívülről nézve változik, hiszen csökken és nő, de ettől még a Hold változatlan. És ilyen a jógin is! 

Beenged változásokat és hajlandó átalakulni is, de csak egy bizonyos szintig, a jóga ősi elveihez és rendszeréhez hű marad.

A Védák azt mondják, hogy csak a részletek változnak és a felületi dolgok, de az elvek azok sohasem. Mint pl. ez az írás. A mi időnkben ez a szöveg az interneten lesz közzétéve, és nem egy fa alatt hangzik el, mint tanítás. De ez csak a külsőség. A Jóga elvei ettől még nem fognak változni. A jógin tanul és tanít, sőt sokszor tanítva tanul.

Valamint az is része ennek a tanításnak, hogy a jógin beengedi a változást, a finomodás és a tisztulás érdekében, de ezek a változások őt érintik, nem a jóga tanait. 

Amennyiben megengedtek egy személyes észrevételt nekem, akkor most azt mondanám, hogy erre a tanításra figyeljünk oda, komolyan figyeljünk oda. Annyi minden változik a mai világunkban, közöttük a jóga is, de tartsunk ki a jóga elvei mellett.

Mert már van sör és bor jóga, meg metál jóga és mindenféle más őrület is. De ezek mind elfognak múlni, és ezektől a jóga rendszere nem változik. De mi magunk ne próbáljuk változtatni a jógát saját szánk ízére.

Nem kell tökéletesnek lenni, de saját hülyeségeinket ne próbáljuk bele szuszakolni a jógába! És az se baj, ha szereted a bort és nem tudsz lemondani róla, igyál meg 1-2 pohárral, de nem kell kitalálni a bor jógát. Sőt ha általában nem csak 1-2 pohárral iszol meg, hanem már egy kicsit zavaró mennyiségben, hidd el a rendszeres jógázás révén ez a kívánalom is elfog múlni.

A rendszeres jóga gyakorlás abba az irányba vezet, hogy a jóga elvei beszűrődjenek a mindennapjainkba és az értékrendünk részévé váljon. És amikor a jóga elvei vezérlik életünket, kialakul az az egyensúly állapot, amikor fizikailag, szellemileg, érzelmileg és spirituálisan is harmóniában vagyunk. De ez a rendszeres jóga gyakorlásra vonatkozik, nem a tornára, az álspirituális bolondériára, a becsiccsentős-betépős kamu gimnasztikára.

Remélem nem voltam erős! Jógára fel, és ne feledjük a jóga azt jelenti, hogy kapcsolat. Tehát a jóga lényege az, hogy megtanuljunk kapcsolódni magunkhoz, a világhoz, a lelkekhez és a legfelsőbbhöz is.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

UI: Dattatréja előző guruja, a tűz

UUI: Dattatréja következő guruja, a Nap

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Jóga, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .