Dattatréja 6. guruja, a hold…

Dattatréja előző gurui arra inspirálták Őt, hogy a stagnálás egy kellemetlen állapot és, hogy beengedni a változást, valamint bizonyos életterületeket átalakítani igenis szükséges időről időre. 

Ezt a tanítást finomítja tovább Dattatréja 6 guruja, a Hold!

Mert tőle azt tanulhatja el a jógin, hogy habár a Hold kívülről nézve változik, hiszen csökken és nő, de ettől még a Hold változatlan. És ilyen a jógin is! 

Beenged változásokat és hajlandó átalakulni is, de csak egy bizonyos szintig, a jóga ősi elveihez és rendszeréhez hű marad.

A Védák azt mondják, hogy csak a részletek változnak és a felületi dolgok, de az elvek azok sohasem. Mint pl. ez az írás. A mi időnkben ez a szöveg az interneten lesz közzétéve, és nem egy fa alatt hangzik el, mint tanítás. De ez csak a külsőség. A Jóga elvei ettől még nem fognak változni. A jógin tanul és tanít, sőt sokszor tanítva tanul.

Valamint az is része ennek a tanításnak, hogy a jógin beengedi a változást, a finomodás és a tisztulás érdekében, de ezek a változások őt érintik, nem a jóga tanait. 

Amennyiben megengedtek egy személyes észrevételt nekem, akkor most azt mondanám, hogy erre a tanításra figyeljünk oda, komolyan figyeljünk oda. Annyi minden változik a mai világunkban, közöttük a jóga is, de tartsunk ki a jóga elvei mellett.

Mert már van sör és bor jóga, meg metál jóga és mindenféle más őrület is. De ezek mind elfognak múlni, és ezektől a jóga rendszere nem változik. De mi magunk ne próbáljuk változtatni a jógát saját szánk ízére.

Nem kell tökéletesnek lenni, de saját hülyeségeinket ne próbáljuk bele szuszakolni a jógába! És az se baj, ha szereted a bort és nem tudsz lemondani róla, igyál meg 1-2 pohárral, de nem kell kitalálni a bor jógát. Sőt ha általában nem csak 1-2 pohárral iszol meg, hanem már egy kicsit zavaró mennyiségben, hidd el a rendszeres jógázás révén ez a kívánalom is elfog múlni.

A rendszeres jóga gyakorlás abba az irányba vezet, hogy a jóga elvei beszűrődjenek a mindennapjainkba és az értékrendünk részévé váljon. És amikor a jóga elvei vezérlik életünket, kialakul az az egyensúly állapot, amikor fizikailag, szellemileg, érzelmileg és spirituálisan is harmóniában vagyunk. De ez a rendszeres jóga gyakorlásra vonatkozik, nem a tornára, az álspirituális bolondériára, a becsiccsentős-betépős kamu gimnasztikára.

Remélem nem voltam erős! Jógára fel, és ne feledjük a jóga azt jelenti, hogy kapcsolat. Tehát a jóga lényege az, hogy megtanuljunk kapcsolódni magunkhoz, a világhoz, a lelkekhez és a legfelsőbbhöz is.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

UI: Dattatréja előző guruja, a tűz

UUI: Dattatréja következő guruja, a Nap

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Jóga, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük