Cshatur Maszja: A 4 hónap, amikor az Istenek alszanak…

sleepingkrsnaA Chatur Masya kifejezés, szimplán azt jelenti, 4 hónap. Az indiai kultúrában ez az a 4 hónap, amikor az Istenek alszanak. Ilyenkor a fontos döntéseket és a szertartásokat is elhalasztják, mert ilyenkor úgy vélik, hogy nincs áldás tetteinken. Ezért volt az „Esküvő monszun idején” című film érdekesség Indiában, mert ebben a 4 hónapban nem szoktak esküvőket tartani.

Ebben a 4 hónapban az emberek a családjukkal és magukkal foglalkoznak, és főleg spirituális szempontból. Idén, 2023-ban ez a szakasz, Július 3-án kezdődik. Sőt idén 5 hónapos lesz ez az időszak, mert lesz Purushottama hónap, a 2 és fél évente megtartott extra Hold hónap!

Amúgy is az Ájurvéda szerint Január és Július 15 között, amikor a Nap az északi pályáján látszik a Földről, az idő nekünk, az északi féltekén élőknek kedvező, de az ezt követő Július 15-től induló szakasz, a nyár melege, és az ottani a monszun esős időjárása már nem tesz jót az egészségünknek. Az Ájurvéda azt tartja, hogy a hideg időszakban erősödik a szervezetünk, a meleg évszakokban pedig lassan legyengül, szóval ilyenkor sokkal jobban egybe vág a természet adta lehetőségekkel, ha a belsőnkkel foglalkozunk és nem a testi dolgokkal.

Így ezt a szakaszt nem igazán fizikai karbantartásra, hanem inkább lelki gyakorlatokra használják Indiában.

Ilyenkor még a vándorló szerzetesek sem utaznak, hanem egy helyben végzik a Chatur Masyához köthető böjtöket, gyakorlatokat. Indiában nagyon sok szerzetes választja a vándorlást, hogy ne kényelmesedjenek el. Azt mondják, ha egy faluban vagy városban tartózkodnak, akkor óhatatlan, hogy egy idő után megtanulják, hogy melyik ajtón bekopogva kapnak élelmet biztosra, mert az ott lakók jámborak és mindig adakoznak, stb. Ezért inkább vándorolnak, hogy életük minél inkább a magasabb gondviseléstől függjön.

De ebben a szakaszban, még az ilyen elhivatottságú szerzetesek is egy helyen táboroznak le, hogy böjtöljenek, tanuljanak és magukkal foglalkozzanak.

Millió ezer leírás létezik a különböző gyakorlatokról, ami az olyannyira materiálistól, mint „ha ebben a 4 hónapban nem eszel sót, akkor az énekhangod gyönyörűvé válik”-tól, az olyan spirituális törekvésekig, mint a „4 hónap alatt végig tanulmányozni a 18,000 versből álló Bhagavat Puráná”-ig, minden lehetséges.

Szóval tanuljunk, böjtöljünk, pihenjünk, stb.

Egyébként az Ájurvéda rossz véleménnyel van a napközbeni alvásról, kivéve a nyarat, amikor azt mondja Charaka, hogy egy kis „szépség szundi”, ahogy az angolok hívják, kifejezetten hasznos is lehet. Kivéve a gyors turbó szundi-bundiról, ide katt ha kíváncsi vagy!

Om Tat Sat

Baktai Ádám

UI: Mikor ébrednek az Istenkék…

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Bhakti Kutir, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

5 Responses to Cshatur Maszja: A 4 hónap, amikor az Istenek alszanak…

 1. Viki szerint:

  Ádám drága,
  megpróbáltam utánanézni, hogy miről érdemes/kellene lemondani a négy hónap során, és totálisan ellentmondó írásokat találtam, pl. az első hónapban ne foggyasszunk tejet vs. az első hónapban ne fogyasszunk spenótot (ez menni fog), cserébe a harmadikban a tejet..? Szóval van valami viszonylag hiteles leírás erről az interneten?

  Nagyon köszönöm,
  Viki

 2. Visszajelzés: Július 22 Hétfőn az Istenek lefekszenek aludni… | Bhakti Kutir

 3. Visszajelzés: Augusztus hónap esemény naptára… | Bhakti Kutir

 4. Visszajelzés: Július hónap esemény naptára… | Bhakti Kutir

 5. Visszajelzés: 2023. július hónapjának lefontosabb napjai, spirituálisan és asztrológiailag… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük