A 7 Ájurvéda Receptje: Túrbo Pihenés

szundiEzt a trükköt még 1992-ben az Algír- Francia keverék jógamesteremtől tanultam.

Az Ájurvéda nagyjából tiltja a napközbeni alvást, mert az lustítja az embert, de a nyár ez alól kivétel, mert a nagy melegben Ájurvédikusan sem gond a sziesztázás.

De…

Adhisekhara Prabhu, csak a szanszkrit beavatott nevét tudom a recept atyjának,  úgy magyarázta el nekem ezt az Ájurvédában létező tiltást, és a Hatha Jógában szereplő feloldását, hogy napközben a szervezetünk csak addig pihen, amíg a szervezetünk teljesen el nem lazul. Amikor már teljesen elernyed a szervezetünk, már nem pihentető az alvás, csak tompító hatású.

Pont ezért Ő napközben mindig úgy szundizott, hogy a kezében tartott egy üres acél poharat, és amikor alvás közben teljesen ellazult és elejtette a poharat, amikor már nem volt pihentető az alvása, természetesen felébredt a pohár leesésének zajára.

Ez most úgy jutott eszembe, hogy a héten több, mint 2000 kilométert vezettem, kétszer is volt amikor nagyon eltompultam, és röpke 5-5 perc ilyen jellegű szundi-bundival teljesen vissza tudtam élénkülni.

Majd még próbálok ilyen rövid és hasznos cuccokat feltenni az oldalra.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Jóga
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

3 Responses to A 7 Ájurvéda Receptje: Túrbo Pihenés

  1. Árpi szerint:

    Hát ez nagyon jó, tetszik. Meg is fogadom, …de nem teljesen. Fémpoharat azért nem veszek a kezembe, mert ha leesik, a végén még felébredek. 😉

  2. Sebő szerint:

    kutyafáját ezt már én is éreztem, hogy amikor megébredtem arra, hogy nyáladzok, akkor az pont elég is volt. ha előbb montad volna, soha nem alszok tovább 🙂

  3. Visszajelzés: Chatur Masya – A 4 hónap, amikor az Istenek alszanak | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .