Bhakti Kutir Bhindu: Egy gyors alvás böjtös recept a hatha jóga és az ájurvéda kultúrájából

alvás böjtSzokás az az ájurvédában és a hatha jógában, hogy alvás böjtöt tartanak az elszánt gyakorlók.

Havonta két estét szoktak ébren tölteni, a telihold és az újhold napjait. Ennek annyira érdekes a hatása, hogy tudományos kutatásoknak is alávetették az alvásböjtöt betartóakat, és arra jöttek rá, hogy ha valaki ezt a két napot kihagyja alvásilag minden hónapban, az teljesen harmonizálja a bioritmusának működését.

Megfigyelték azt, hogy a teliholdkor és újholdkor nem alvók körében soha sem csökken 80% alá a teljesítmény képesség se fizikai, se mentális, se érzelmi és még az intellektuális szinten sem.

Természetesen az alvás böjt módja az, ha például a mai telihold éjszakát kihagyjuk, és magától értetődően a másnap folyamán sem fekszünk le szundibundizni, hanem megvárjuk a következő estét és csak akkor térünk nyugovóra.

Természetesen, azért az étkezésünkben is kell változtatásokat hozni hogy kibírjunk egy ilyen 36 órás etapot, mert maga az emésztés is nagyon sok energiát vesz el, és persze ne legyünk hülyék, ha telihold vagy újhold másnapján egy iskolabusznyi gyereket kell  elszállítanunk valahova egy több órás úton, akkor ne hagyjuk ki az alvást az azt megelőző éjszaka, még ha szipi-szupi ezo-bio-öko mókusok vagyunk is.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

UI: Olvasni való az Újhold jelenségről a tibeti és indiai kultúrákból

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Jóga, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

One Response to Bhakti Kutir Bhindu: Egy gyors alvás böjtös recept a hatha jóga és az ájurvéda kultúrájából

  1. Xaby1 szerint:

    2 éjszaka nem alvás már szélsôségesnek hat (nyugati fejjel)…
    Az nem 48+12?
    Hétfő reggel 8:00-tól kedd este 8:00-ig 36 óra.
    🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük