Abu Patikája a Bhakti Kutirból: Kurkuma, 6. kiadás: Torokfájás/gyulladás, stb…

haldi and dudA torok bántalmak nem feltétlen szezonális események. Télen persze egyértelműen több a helyzet, de még a nagy nyári forróságokban is össze lehet szedni egy jó kis torokfájást/gyulladást, sőt!

Elég ha egy kicsivel többet ülünk a légkondicionált irodában, teázóban; kicsit többet iszunk a jeges italokból, vagy bejátszik egy kis jégkrém / fagylalt túlzás. Meg aztán ott vannak a már hideg őszi és a még hideg tavaszi napok, szóval ripsz-ropsz össze lehet szedni egy kis torok dzsindzsát.

Egyébként érdekesség képen az is tudható, hogy a mai napig azok, akik megpróbálnak megmászni komolyabb 7-8 ezres hegyeket, a legtöbben torokgyulladás vagy hasmenés miatt buknak el. Sőt hozzájuk képest elenyésző azok száma, akik rossz idő vagy valami más buktató miatt nem érnek fel. 

De visszatérve témánkhoz, természetesen mindig a legjobb módszer a megelőzés. Tehát tartsuk be azokat az Ájurvédikus alapszabályokat, hogy nem iszunk nagyon hideg dolgokat, rendszeresen kaparjuk a nyelvünket, ami megszünteti az egyik legádázabb tapadási pontot vírusos, bakteriális és fungális fertőzések esetében és öblögessünk rendszeresen szezámmag olajjal, ami fenntartja az egészséges szájnyálkahártya értékeket!

De abban az esetben, ha már megtörtént a „baj” akkor az egyik jól ismert megoldás az, amit az őseink is alkalmaztak rajtunk gyerekkorunkban:

Gargarizáljunk meleg, sós vízzel!

Ez valamelyest vírust öl és persze javítja a torok vérellátását! Viszont az Ájurvéda még annyit javasolna ehhez, hogy keverjünk a sós vízhez némi kurkumát is! Ez magát a vírus/baktérium irtást teszi sokkal hatékonyabbá! Sőt az érdekessége az egésznek az, hogy a meleg sós víz jobban és mélyebben képes bejuttatni a kurkuma hatóanyagait a szövetekbe! Szóval a sós-kurkumás keverék az igazi, ami sokkal hatékonyabb a csak sós, vagy csak kurkumás öblögetőnél!

De amennyiben nem vagyunk sós szájúak, akkor a következő recept is elképesztően hatékony:

Fél teáskanál kurkuma port keverjünk össze 1 bögre meleg tejjel, igyuk meg, és a torokfájásunk szinte azonnal csillapodik.

Édesíteni ér ezt a keveréket!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

UI: Az előző kurkuma recept: Kötőhártya gyulladás

Következő kurkuma recept: Hölgyek figyelem, könnyebb baba összehozás és hormonháztartás fenntartás…

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Abu Patikája, Ájurvéda, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák, Bhakti Kutir
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

2 Responses to Abu Patikája a Bhakti Kutirból: Kurkuma, 6. kiadás: Torokfájás/gyulladás, stb…

 1. IndiaPass szerint:

  Sziasztok!

  Ezt a módszert én is itt tanultam Indiában.

  Még azzal szoktuk kiegészíteni, hogy egy kis mézet is rakunk a tejbe… nem tudom, hogy a hatásmechanizmuson változtat-e, bár kiindulva abból, hogy otthon mézet eszünk, vagy teszünk a teába, akkora bajt csak nem csinálunk vele. És a gyereket alig leget lepattintani a bögréről 🙂 Tehát nem csak egészséges, de finom is.

  Üdv,
  Viki

 2. Visszajelzés: Abu Patikája a Kutirból: Kurkuma: 7. kiadás, kifejezetten hölgyek részére | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük