A hét Ájurvéda receptje: Upma, egy Ájurvédikus reggeli recept a hideg évszakokra…

A hideg napokra az Ájurvédában az upmát, vagyis egy zöldséges búzadarát javasolják reggelire, mert a búzadara magasan tartja a testhőháztartásunkat. Főként azoknak, akik már korán reggel elindulnak, így ameddig egy kicsit felmelegszik az idő, a magasabb testhőmérsékletünk megvéd bennünket a megfázásos nyavalyáktól.

Ennek az ételnek az elkészítése a legegyszerűbb Ájurvédikus főzés technikával is megfőzhető, és a fűszerezése sem bonyolult. Az étel elkészítési ideje max. 10-15 perc főként, ha csak néhány emberre főzünk.

Íme a recept:

  • Pici ghín vagy valami jóféle olajon megpirítunk némi apróra vágott  gyömbért (és hagymát, ha ez belefér nekünk), és amikor megbarnultak a gyömbér szeletek szélei (és üvegesre pirult a hagyma), kipattogtatunk egy kis római köményt és fekete mustármagot a zsiradékban.
  • Ezután mehet bele némi vékonyra szelt répa, paprika, pici rózsákra szedett karfiol, de akár egy kis sós mogyorót is keverhettünk az olajba. Ha szeretjük és bírjuk a csípőset azt is bele csempészhetünk, télen az még ajánlott is az Ájurvédában!
  • Utána picit felengedjük vízzel a fűszeres, zöldséges alapunkat és akkor teszünk bele még egy kis kurkumát, sót, babérlevelet és ha van curry levelünk azt is.
  • Eközben egy másik edényben pici lángon megpirítunk némi búzadarát vajon. Vigyázzunk becsapós lesz, mert a búzadara először mindig egy picit kifehéredik a pirításra és csak utána kezd el bebarnulni.
  •  Amikor megpirult a búzadara, felöntjük a zöldséges alap lével és 2-3 perc összeforralás után kész is. Egy perccel a tűzről való levétel előtt, tehetünk hozzá egy kis apróra vágott koriander vagy petrezselyem levelet is.
  • Amikor felöntjük a búzadarát a zöldséges vízzel, vigyázzunk, csak szép lassan, mert ha túl hirtelen zutyintjuk bele a vizet, a felhevült búzadara felrobban.

Jó étvágyat!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus kultúrtudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske, Blog/Gasztro Blog, Gasztro Blog Vegáknak
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük