A hideg napokra az Ájurvédában az upmát, vagyis egy zöldséges búzadarát javasolják reggelire, mert a búzadara magasan tartja a testhőháztartásunkat. Főként azoknak, akik már korán reggel elindulnak, így ameddig egy kicsit felmelegszik az idő, a magasabb testhőmérsékletünk megvéd bennünket a megfázásos nyavalyáktól.
Ennek az ételnek az elkészítése a legegyszerűbb Ájurvédikus főzés technikával is megfőzhető, és a fűszerezése sem bonyolult. Az étel elkészítési ideje max. 10-15 perc főként, ha csak néhány emberre főzünk.
Íme a recept:
- Pici ghín vagy valami jóféle olajon megpirítunk némi apróra vágott gyömbért (és hagymát, ha ez belefér nekünk), és amikor megbarnultak a gyömbér szeletek szélei (és üvegesre pirult a hagyma), kipattogtatunk egy kis római köményt és fekete mustármagot a zsiradékban.
- Ezután mehet bele némi vékonyra szelt répa, paprika, pici rózsákra szedett karfiol, de akár egy kis sós mogyorót is keverhettünk az olajba. Ha szeretjük és bírjuk a csípőset azt is bele csempészhetünk, télen az még ajánlott is az Ájurvédában!
- Utána picit felengedjük vízzel a fűszeres, zöldséges alapunkat és akkor teszünk bele még egy kis kurkumát, sót, babérlevelet és ha van curry levelünk azt is.
- Eközben egy másik edényben pici lángon megpirítunk némi búzadarát vajon. Vigyázzunk becsapós lesz, mert a búzadara először mindig egy picit kifehéredik a pirításra és csak utána kezd el bebarnulni.
- Amikor megpirult a búzadara, felöntjük a zöldséges alap lével és 2-3 perc összeforralás után kész is. Egy perccel a tűzről való levétel előtt, tehetünk hozzá egy kis apróra vágott koriander vagy petrezselyem levelet is.
- Amikor felöntjük a búzadarát a zöldséges vízzel, vigyázzunk, csak szép lassan, mert ha túl hirtelen zutyintjuk bele a vizet, a felhevült búzadara felrobban.
Jó étvágyat!
Om Tat Sat
Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus kultúrtudományok szakértője