A Hét Ájurvéda Receptje: Neem Aloo egy egészséges és ikonikus étel, amit lehet szennával is helyettesíteni, ami különben az évtized Ájurvédikus főzőcske felfedezése is egyben…

neemTudnotok kell, hogy a Neem Aloo, azaz a Neem-es krumpli, egy ikonikus étel az indiai gasztronómiában. Jó 10 éve, egy lengyel származású volt Indiás osztálytársam összejött egy Lett hölggyel és hát esküvőig fajult a dolog, amit Rigában tartottak.

Drága lengyel barátom, testvérem, hittársam és jóga tanítom, Sebastian Lisinszki engem választott papként a menyegzőjükre, és hát hatalmas banzáj lett a vége, kint volt a Lett nemzeti TV, meg minden. Rajtam kívül még jó páran az indiai iskolából is részt vettek a bulin, sőt mindannyian együtt egy hatalmas lakásban lettünk elszállásolva.

Aztán az egyik reggeli készülődéskor kiderült, hogy valamelyik régi bajtársunk Neem-et szed. Nem volt semmi baja, csak gondolta tenne a méregtelenítésért. Mi lett a szinte azonnali és közös felkiáltás? „Főzzünk Neem Aloo-t!”

Aztán egyből valaki leugrott a közeli boltba krumpliért és rizsért, míg 2-3 ember elkezdte kibelezni a neem kapszulákat. 20 perccel később már ripsz-ropsz össze is állt a jó keserű Neem-es krumpli.

Szóval ilyen hatással van a Neem-es krumpli a legtöbb felhasználóra. Ennek fényében írtam ezt az egyik bolgár tengerparti jóga táborunk után:

Bulgáriában a tenger parton mászkáltunk és találtunk egy olyan fát, aminek a levelei, az ágai és mindene úgy nézett ki mint a neem, de sajna nem az volt. Aztán meg eszembe jutott, hogy a múltkori Pancsakarma főzőcskén kipróbáltuk, hogy neem hiányában, hogyan lehet egy jó kis neem aloot, azaz neemes krumplit csinálni.

A neem a világ legjobb méregtelenítője, és ide kattintva még olvashattok is róla egy picit bővebben, de a világ legkeserűbb cucca is egyben. Hát igen itt él azaz Ájurvédikus megfigyelés, hogy minél jobb ízű valami annál táplálóbb, és annál kevésbé gyógyító hatásában, és minél keserűbb vagy fanyarabb valami annál több a gyógyhatása és annál kevésbé táplálóbb.

Az is szokás az Ájurvédikus táplálkozásban, hogy még az étkezés elején esznek egy kis keserűt, amivel picit beindítják az emésztést, és az étvágyukat is, egy jó kis 10-12 fogást felsorakoztató ételsornál.

A neem aloo erre igen csak kiváló!

A recept egyszerű: lassú lángon elkezdünk apróra vágott krumplit megpirítani és nem sózzuk meg, mert a sótól levet ereszt minden zöldség és akkor már nem pirul az anyag, hanem fő. Amikor a krumpli már megpirult sózunk, és neem leveleket adunk a krumpli mellé a zsiradékhoz, amitől az egész jó fincsi keserű lesz.

Na, erre találtuk ki azt, hogy neem levél helyett szenna levéllel is helyettesíthető a keserítő anyag.

Ezt a receptet lehet padlizsánnal is el lehet durrantani, de azt egy picit óvatosabban kell elkészíteni, mert a padlizsán irdatlan mennyiségű olajt képes felszívni, amit aztán amikor már megsült mind vissza engedi, és akkor tocsog az egész, szóval azt csak hangyányit gyakorlottabb főzőcskézőknek ajánlom.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

UI: Mivel már itthon is lehet neem-et kapni, már felesleges szennával helyettesíteni az igazi cuccot.

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus Készítmények, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük