Egy kis Hatha Jóga és némi Ájurvéda…

sushruta

sushruta, a sebészet atyjának szobra egy ájurvédikus egyetem parkjában…

Ájurvéda témában olvasgattam és ezt a verset találtam a Shushruta Szamhitában:

„Tökéletes testmozgásnak nevezhetjük azt, ami szimmetrikusan erősíti végtagjainkat és úgy fejleszti izmainkat, ami fokozza a test ragyogását és elősegíti az emésztést. Energiával telíti el testünket, könnyűvé teszi mozgásunkat, valamint szilárddá és tónusossá szervezetünket. Szellemünket boldoggá varázsolja és véd az ellustulástól.”

Most már értem, hogy miért szerelmes az Ájurvéda a Hatha Jógába. A fenti vers nagyjából tökéletesen leírja a Hatha Jóga fő kritériumait. Ez kb. egy olyan leírás, mint amikor a WHO előállt egy 17 éves kutatás után azzal, hogy az emberi szervezetnek a legjobb mozgás, a szeparált, testrészenként végzet statikus nyújtás, ami 15-30 másodpercig van kitartva.

Szóval az egyenlet nem annyira bonyolult, rá kell szánni némi időt a Hatha Jógára és ripsz-ropsz helyre pattintjuk magunkat. És most elárulok egy hihetetlenül nagy titkot. A Hatha Jógát mindenki csinálhatja!

Jó persze valamelyik „hódolom” majd most biztos ír egy kommentet ide, hogy mi van nyílt szív műtéten átesett, HIV pozitív, nyaki gerinc sérvvel, szenvedő, 2 naponta dialízisre járó, nemrég akna balesetet szenvedett emberekkel?

Akkor most elárulok egy másik tippet, felvezető terápiás jógával és némi Ájurvédikus életmódváltással fel lehet turbózni magunkat a teljes Hatha Jóga gyakorlására. És onnan már minden laza.

Persze a Jóga szó most divat és valahogy bizonyos tornaszerű mozgások és akrobatikus varázslások olyan jól kötődnek a Jóga névhez, hogy mára sokan azt hiszik a Jóga csak egy másik fitnesz cucc. Egy a millióból. Vagy csak akkor csinálhatod, hogyha már eleve szuper vékony vagy, meg ultra hajlékony is. De akkor meg minek járnál le Jógázni?

Én 125 kilósan is jógázom, és csupán annyit értek el vele, hogy 20-22 éve nem voltam beteg. Nem emlékszem olyanra, hogy fájtak volna dolgaim, mint pl. hát, térd, stb. indok nélkül. (2012-ben egyszer fájt a térdem, de 14 óra alatt megcsináltam 1700 méter szintet fel és le a nepáli hegyekben 3700 méterről indulva, szerintem az elég jó kifogás). Szellemileg rendben vagyok, hát a saját szintemen, és a kedélyem is jó. Testi funkcióim, pl. emésztés, keringés, hormonháztartás, stb., kiválóak.

És persze akkor most leírnám azt is, hogy egészségesnek sem kell lenned a jógázáshoz.

A Hatha Jóga egy terápiás mozgás. Persze mozgás, tehát jól érzed magad tőle, mert szintén szerotonint termel, de millió ezer gyógyító hatása is van. Egy baj van vele, csinálni kell.

Én az elmúlt pár évtized alatt azt vettem észre, hogy heti 2 jóga gyakorlás már hat. És ez itt nem egy marketing szöveg, hogy járjál több órára. Akik járnak hozzám tudják, hogy mindig azt mondom: „ha heti 1 jóga órára van időd, akkor még egyszer a héten meg kell csinálnod azt, amire emlékszel az órából a saját otthonodban.”

Vagy be kell vezetned az otthoni 2 db jóga gyakorlást per hét. És akkor tényleg szép leszel tőle, meg egészséges, meg hajlékony, meg minden, amit a marketing jógások is mondanak.

Persze van meleg torna jóga is, amitől én magam is láttam nagyon elhízott, egész nap a számítógép előtt ülő, nulla sport kultúrával rendelkező, évtizedek óta nem mozgó foszereket pár év alatt akrobatává fejlődni, de hát a szteroiddal súlyzózok is jobban fejlődnek, mint a régi vágású hülyék, akik a mozgás végett járnak le gyúrni. Ezt mindenki maga dönti él, a saját értékrendje szerint.

És akkor elárulok egy utolsó igazságot, végül is 3 a magyar igazság, valaki nem attól válik haladóvá, vagy mesterré a Jógában, mert hajlékony. Ezzel az indoklással a kínai akrobata lányok és a balett művészek lennének a legnagyobb Jóginik és Jógik.

Szóval nem baj, hogyha öreg vagy, merev, picit húsi, és néha utálod magad és úgy általában a világot, ráadásul már megtépázott idegeid sem akarod tovább terhelni egy olyan bonyolult sporttal, amihez több kell, mint egy laza ruha, és annyi hely, hogy le tudj ülni, meg feküdni. Jógázz és meg látod, sokkal jobb lesz. És ezt nem feltétlenül a Kutirban kell meg tenned.

Ebből a szempontból, a mi hozzáállásunk a Kutirban picit Buddhistás-gyakorlatias. Csináld és meg látod jó lesz. De ha mégis a Kutirban próbálnád ki a jógát, mi a Hatha Jógában tudunk nektek segíteni, mert ahhoz értünk.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

UI: Most a Kutir berkein belül csak én tanítok jógát, így ide kattintva el tudod olvasni, hogy mire számíthatsz egy Baktai Ádám féle jóga órán.

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Jóga
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Egy kis Hatha Jóga és némi Ájurvéda… bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Végh Marika hozzászólása:

  Köszönöm, telitalálat! Ölellek
  Marika

 2. Böröcz Laszlo hozzászólása:

  Tisztelt Adamto

  2002 ben talalkoztam eloszor a HATHA yogaval , 6 evig Varhalyi Sandor oktato Pecs iranyitasa alat.Sanyi bacsit 1979 ota ismerem es megalapozottan hitelesnek tartom.
  2008 ota napi rendszereseggel atlagban 2 orat gyakorolok egymagamban .Alkalmankent meglatogatom mesterm orait. Taplalkozasom folyamatosan fejlodik , egyre jobban odafigyelve a bevitelre. E gondolkodasmod es gyakorlatok nelkul , tobbszor konnyeden lecsusztam volna .
  tisztelettel Böröcz Laszlo

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..