Visszatérve az előző Hatha Jóga bejegyzésre…

fejenállásNagyon sokan írtatok, szóval most lehet, hogy eltaláltam a témakört. Így azt a 3 titkot, amit múltkor elárultam, picit bővebben is kifejteném nektek.

1.       A Hatha Jóga mindenki által végezhető.

Vegyünk csak úgy példaként 2 db elég komoly számban előforduló nyugati betegséget, amelyekre minden jó érzésű nyugati terapeuta azonnal sikító görcsöt kap, ha azt mondjuk, hogy ezekkel a betegségekkel is ajánlott a Hatha Jóga.

Elsőként a vizsgáljuk meg a magas vérnyomást. Ami bizonyos felmérések szerint a teljes felnőtt lakosság több mint 40 %-át érinti nyugaton.

Azok a terapeuták, akik a Hatha Jógát komolyan űzik,  lépést tartanak a világgal. Így bizonyos dolgok aktualizálódnak még egy olyan ősi rendszerben is, mint a Hatha Jóga. A vérnyomás problémákhoz való alkalmazkodásról én először 1993-ban hallottam, Professzor Dásztól, de az óta már sokszor hallottam innen-onnan.

Konkrétan azt, hogy pont azért mert a nyugati életvitel ennyire balszerencsésen hat a vérnyomásra, a klasszikus jógában némi változtatást illik eszközölni. Pl. azt, hogy felcseréljük a fejenállás és a tarkón állás sorrendjét. Klasszikusan először fejen állunk és utána tarkón, míg most már szinte mindenki egyetért abban, hogy először tarkón állunk és csak utána fejen.

Persze ezt lehet, hogy nem mindenki tudja, de ezért is érdemes magunkat állandóan képezni, legyen az Hatha Jóga vagy bármi más. A másik nagyon fontos téma a fejenállással kapcsolatosan az, hogy a fejünk tetejére helyezzük a súlyunkat! Sajnos a mai napig hallom, hogy sok helyen még mindig tornaórás módon, homlokon tanítják a fejen állást.

Pont ezért fontos lenne, hogy amikor új helyre, vagy új órára megyünk el, akkor először kérdezzük ki a jóga oktatót arról, hogy magas vérnyomással vagy gerincsérvvel, mit ajánl, vagy szól-e, ha valamit nem csinálhatunk. Ha a válasz buta nézés, vagy valami klisé, hogy “a jóga mindenre jó, és az mindig jó jel, ha fáj”, akkor én nem maradnék ott az órán.

Egyébként most az amerikai orvosok azt mondják, hogy a magas vérnyomás 47%-ban semmiféle képen nem kötődik a szívünkhöz vagy a keringésünkhöz. Azt mondják, hogy a felháti és a nyaki csigolyák elmozdulása végett bekövetkezett agyi oxigén hiány miatt, saját szervezetünk emeli a vérnyomásunkat. Ez azért elég kemény, nem?

A belélegzett levegő 80%-át az agyunk használja fel, és a maradék 20% elég a keringésünkre. Ha huzamosabb ideig nem kap elég oxigént az agyunk, mert nem jó az agyi keringésünk, akkor bizony a szervezetünk emelni fogja a vérnyomásunkat.

Vagy a másik jó példa a gerincsérv. Dr. Hiroshi Motoyama kutatásai bebizonyították, ha 4-6 hónapra békén hagyod a sérved, magától elmúlik. Mert ha nincs irritálva, kizáródik és felszívódik. Persze, a nyugati életvitelben lehetetlen lenne azt mondani egy munkahelyen, hogy „bocsi, de most vagy fél évig nem jövök be, mert öngyógyítom a gerincsérvem”, de nincs para, a gerinc sérv is gyógyítható.

És itt lép be szervesen az Ájurvéda a Hatha Jógába. A gerincsérv előfordulása szinte minden évtizedben kb. hússzorosára nő, mert változik a napi életvitel, az étel, amit megeszünk, túl sokat ülünk és lényegesen kevesebb folyadékot iszunk, mint amennyit kellene. De az Ájurvéda praktikái és gyógymódjai pont ebben segítenek, hogy karban tartsuk magunkat, vagy ha már kialakult a baj, akkor minél hamarabb korrigáljuk azt.

Mi a Kutirban pont ezért is használjuk annyira erős kötelékben az Ájurvédát és a Zen Shiatsut a Hatha Jógával.

A Hatha Jóga hatás mechanizmusa tényleg fantasztikus, de évek óta elmozdult csigolyákat csak több hónapos kitartó jógázással lehet elmulasztani, míg a Zen Shiatsuban ez egy 45 perces kezelés alatt kivitelezhető. Persze a kezelés után, mi a Kutirban egyből Hatha Jóga gyakorlataiból ajánlunk egy kis válogatást, hogy az újonnan beállított csigolyák úgy is maradjanak, így azt mondhatjuk, hogy a fent említett két művészet, egymást egészíti ki.

És ez pont így van a másik példánál is, mert lehet gerincsérvet korrigálni Hatha Jógával is, de gyorsabban gyógyul az ember, ha az Ájurvéda ajánlásai szerint eszik, iszik, olajoz és használja a már évezredek óta használt terápiákat.

Szóval a Hatha Jóga mindenkinek jó, csak ügyeljünk arra, hogy ahová járunk, ott nem a youtube-ról lesték-e el a Jóga fortélyait. Amerikában pont ezért nem is lesz soha több mint divat a Jóga, mert ott az nem kritérium, hogy az ember részt vesz egy 2 hónapos képzésen. Ott azt nem veszik komolyan.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Jóga, Shiatsu
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük