Mint tudjátok, javában benne vagyunk egy Pancsa Karmában. Hogy egy picit segítsem a résztvevők vegás konyha repertoárját, fel fogok tenni néhány recept honalapra.
Az Ájurvédikus gyógymódok egyik alapja a tisztító kúrák alkalmazása, ami már akkor is teljesnek számít, ha az ember szimplán jobban oda figyel arra, hogy hogyan táplálkozik.
Ami egyöntetűen minden kúra alapja, hogy az ember meleg, lédús, könnyen emészthető és természetében a jóság kötőerejéhez tartozó ételeket eszik. Ilyenek a kásák, a főzelékek és a levesek is.
Azért ezt a receptet írom le, mert több alkalmazási lehetőséget is rejt magában.
8 pohár vizet felforralunk és hozzá öntűnk, fél-fél pohárnyit, 3 különféle gabonából: rizs, árpa és köles. Ha a rizst kukoricára cseréljük azt, kb. 20-30 perccel hamarabb kell az edénybe tenni.
Tehát gabonák a vízbe, só, bors, koriander és kb. 30 perc után kész is.
A fenti receptet használják az Ájurvédában, mint csoda fogyasztót is. De csak egy hétig szabad alkalmazni, mert ténylegesen szinte eltünteti az embert. Viszont azon a héten csak ezt szabad enni, napi 3szor és étkezés után le kell dönteni 1 pohár Triphalás írót, pici mézzel.
Vigyázat tényleg nagyon fogyaszt, csak Kapha alkatúaknak ajánlott.
Om Tat Sat
Szia! Szeretném kipróbálni a receptet, fogyni szeretnék, én úgy tudom, hogy Kapha Pitta testalkatú vagyok, és honnan szerezhetem be a Triphalás írót? Köszönöm, Blanka.
Szia Ádám!
Más gabonákat is lehet használni pl. hajdina vagy csak azt a hármat amit említettél?
illetve a rizs, barna rizs legyen vagy lehet akármilyen?
Köszönettel,
Rozi
Szeretném megkérdezni, aki gluténérzékeny, mire cserélheti az árpát?
hajdina!