Egy kis Hatha Jóga és némi Ájurvéda…

sushruta

sushruta, a sebészet atyjának szobra egy ájurvédikus egyetem parkjában…

Ájurvéda témában olvasgattam és ezt a verset találtam a Shushruta Szamhitában:

„Tökéletes testmozgásnak nevezhetjük azt, ami szimmetrikusan erősíti végtagjainkat és úgy fejleszti izmainkat, ami fokozza a test ragyogását és elősegíti az emésztést. Energiával telíti el testünket, könnyűvé teszi mozgásunkat, valamint szilárddá és tónusossá szervezetünket. Szellemünket boldoggá varázsolja és véd az ellustulástól.”

Most már értem, hogy miért szerelmes az Ájurvéda a Hatha Jógába. A fenti vers nagyjából tökéletesen leírja a Hatha Jóga fő kritériumait. Ez kb. egy olyan leírás, mint amikor a WHO előállt egy 17 éves kutatás után azzal, hogy az emberi szervezetnek a legjobb mozgás, a szeparált, testrészenként végzet statikus nyújtás, ami 15-30 másodpercig van kitartva.

Szóval az egyenlet nem annyira bonyolult, rá kell szánni némi időt a Hatha Jógára és ripsz-ropsz helyre pattintjuk magunkat. És most elárulok egy hihetetlenül nagy titkot. A Hatha Jógát mindenki csinálhatja!

Jó persze valamelyik „hódolom” majd most biztos ír egy kommentet ide, hogy mi van nyílt szív műtéten átesett, hepatitisz c pozitív, nyaki gerinc sérvvel küzdő, 2 naponta dialízisre járó, nemrég súlyos lépfene fertőzést elszenvedett emberekkel?

Akkor most elárulok egy másik fontos dolgot, immár a 2. nagy titkot! Felvezető terápiás jógával és némi Ájurvédikus életmódváltással fel lehet turbózni magunkat a teljes Hatha Jóga gyakorlására. És onnan már minden laza.

Persze a Jóga szó most divat lett és valahogy odáig fajult az egész, hogy ártalmas tornaszerű mozgások és akrobatikus varázslások olyannyira kötődnek a Jóga névhez, hogy mára sokan azt hiszik a Jóga csak egy másik fitnesz cucc. Egy a millióból. Vagy csak akkor csinálhatod, hogyha már eleve szuper vékony vagy, meg ultra hajlékony is. De kérdezném, ebben az esetben akkor meg minek járnál le Jógázni?

Én 125 kilósan is jógázom, és még ilyen nehezen is elérem vele azt, hogy egészséges vagyok, és azt is, hogy 20-22 éve nem voltam beteg. Nem emlékszem olyanra, hogy fájtak volna dolgaim, mint pl. hát, térd, stb. indok nélkül. (2012-ben egyszer fájt a térdem, de 14 óra alatt megcsináltam 1700 méter szintet fel és le a nepáli hegyekben 3700 méterről indulva, 5416 méteren fordulva, ami szerintem elég jó kifogás). Szellemileg rendben vagyok, hát a saját szintemen, és a kedélyem is jó. Testi funkcióim, pl. emésztés, keringés, hormonháztartás, stb., kiválóak.

Sőt még egészségesnek sem kell lenned a jógázáshoz! 

A Hatha Jóga egy terápiás mozgás, egészségessé tesz. Sőt mozgásként arra is jó, hogy jól érezzük magunkat tőle, mert szintén szerotonint termel, de millió ezer más gyógyító hatása is van. Egy baj van vele, csinálni kell.

Én az elmúlt pár évtized alatt azt vettem észre, hogy heti 2 jóga gyakorlás már hat. És ez itt nem egy marketing szöveg, hogy járjál több órára. Akik járnak hozzám tudják, hogy mindig azt mondom: „ha heti 1 jóga órára van időd, akkor még egyszer a héten meg kell csinálnod azt, amire emlékszel az órából a saját otthonodban.”

Vagy be kell vezetned az otthoni 2 db jóga gyakorlást per hét. És akkor tényleg szép leszel tőle, meg egészséges, meg hajlékony, meg minden, amit a marketing jógások is mondanak.

Persze van meleg torna jóga is, amitől én magam is láttam nagyon elhízott, egész nap a számítógép előtt ülő, nulla sport kultúrával rendelkező, évtizedek óta nem mozgó figurákat pár év alatt akrobatává fejlődni, de hát a szteroiddal súlyzózok is jobban fejlődnek, mint a régi vágású hülyék, akik a mozgás végett járnak le gyúrni. Ezt mindenki maga dönti él, a saját értékrendje szerint.

És akkor elárulok egy utolsó igazságot, végül is 3 a magyar igazság, valaki nem attól válik haladóvá, vagy mesterré a Jógában, mert hajlékony. Ezzel az indoklással a kínai akrobata lányok és a balett művészek lennének a legnagyobb Jóginik és Jógik.

Szóval nem baj, hogyha öreg vagy, merev, picit húsi, és néha utálod magad és úgy általában a világot, ráadásul már megtépázott idegeid sem akarod tovább terhelni egy olyan bonyolult sporttal, amihez több kell, mint egy laza ruha, és annyi hely, hogy le tudj ülni, meg feküdni. Jógázz és meg látod, sokkal jobb lesz. És ezt nem feltétlenül a Kutirban kell meg tenned.

Ebből a szempontból, a mi hozzáállásunk a Kutirban picit Buddhistás-gyakorlatias. Csináld és meg látod jó lesz. De ha mégis a Kutirban próbálnád ki a jógát, mi a Hatha Jógában tudunk nektek segíteni, mert ahhoz értünk.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

UI: Most a Kutir berkein belül csak én tanítok jógát, így ide kattintva el tudod olvasni, hogy mire számíthatsz egy Baktai Ádám féle jóga órán.

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Jóga
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

2 Responses to Egy kis Hatha Jóga és némi Ájurvéda…

 1. Végh Marika szerint:

  Köszönöm, telitalálat! Ölellek
  Marika

 2. Böröcz Laszlo szerint:

  Tisztelt Adamto

  2002 ben talalkoztam eloszor a HATHA yogaval , 6 evig Varhalyi Sandor oktato Pecs iranyitasa alat.Sanyi bacsit 1979 ota ismerem es megalapozottan hitelesnek tartom.
  2008 ota napi rendszereseggel atlagban 2 orat gyakorolok egymagamban .Alkalmankent meglatogatom mesterm orait. Taplalkozasom folyamatosan fejlodik , egyre jobban odafigyelve a bevitelre. E gondolkodasmod es gyakorlatok nelkul , tobbszor konnyeden lecsusztam volna .
  tisztelettel Böröcz Laszlo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük