Ashunja Shajana Vrata, vagyis az alvás böjt fogadalom…

visnuseeleefcutMinden évben 2 nappal a Tudás Istenének napja után, Indiában tartanak egy alvás böjtös fogadalmat.

Ezt azért hívják fogadalomnak, mert Napkeltekor tesznek egy fogadalmat, hogy a következő pirkadatig nem alszanak. A fogadalom lényege, hogy a kb. 24 órás intervallumban mélyebben foglalkozzunk spirituális dolgokkal. 8 db 3-3 órás etapban.

Idén, 2017-ben ez a nap Augusztus 9-re esik.

A fogadalom végrehajtásának gyümölcsei a következőek:

  • Beállítja az alvás ritmusunkat.
  • Elmélyíti az alvásunkat.
  • Megszünteti az alvás zavarainkat és az ismétlődő rémálmainkat.
  • Megszünteti az alvajárást.
  • Férfiaknál megszünteti az éjszakai magömlés jelenségét.
  • Spirituális védelmet biztosít alvásunk idején.
  • Éjszakai műszakban dolgozóknál energetikailag segít a természetellenes időbeosztás megélésében.
  • Elmélyíti képességeinket a Jóga Nidra, vagyis Álom Jóga és a hasonlók területén.
  • Segíti az álomfejtés tanulmányainkat, lásd Agni Purána.
  • Rendszeres fogadalom elvégzéskor, tehát évente végzéskor, karma oldó hatású azon felmenőinknél, akik álmukban léptek ki ebből  világból, és a mi esetünkben pedig véd attól, hogy erőszakos halállal távozzunk el.

És akkor íme a fogadalom:

Augusztus 9-én 05.29-kor lesz a napkelte és így az ezt követő 3 órában a következőek az ajánlott feladatok: Szenthelyekkel kapcsolatos tanulmányok, olvasás, a mai világban filmek nézése, stb. Vagy otthoni oltárunk és/vagy rituális eszközeink rendbetétele, letakarítása.

8.29 és 11.29 közötti, 2. etap: Elvégezni némi templomi szolgálatot.

Felajánlásokat tenni, segíteni a takarításban, stb… Indiában ilyenkor olyan templomokba látogatnak el, ahol a Jó Isten pihenő pózban van. pl. Sri Rangam, vagy éppen Kushinagar, ahol Buddhát ábrázolják az oldalán pihenve.

3. szakasz, tehát 11.29 és 14.29 között: Ajánljunk fel tüzet.

Füstölőt, tea mécsest, gyetyákat vagy egy teljes tűzáldozatot, stb.

14.29-17.29, a 4. intervallum: Mantra felajánlás.

A szanszkrit Mantra Dzsapa kifejezés azt takarja, hogy egy aránylag rövidebb imát, egymás után ismétlünk sokszor. Minimum 108 alkalommal per mantra.

aindra

Sripad Aindra dasa Babadzsi

5. etap, 17.29 és 20.29 között: Kirtan vagy Bhadszan felajánlás.

Tehát zenés spirituális recitáció. Amennyiben otthon végezzük ezt a kis fogadalmat, egyik jó barátunkat a Youtube oldalt ajánlanám. Amennyiben szeretjük a Krisna dalokat, a keresőbe azt írjátok, hogy Aindra Prabhu és életetek hátralévő idejében hálásak lesztek nekem, hogy ezt megosztottam veletek, mert olyan spirituális zenét fogtok találni, hogy az szavakkal leírhatatlan. Amennyiben nem ezen a vonalon mozgunk írjátok be a keresőbe, hogy Nusrat Feteh Ali Khan és azt, hogy Qawwali és ott meg Szufi zenét találtok, szintén elképesztő formátumban.

Amennyiben nem vagyunk zenés, éneklős arcok, lehet templomi szolgálattal is kiváltani ezt a szakaszt.

20.29-23.29, 6. szakasz: Szentírásolvasás. Az indiai kultúrában ilyenkor olyan felsorolásokat olvasnak, mint pl. Hanumán 1000 neve, Krisna 1000 neve, Durgá 1000 neve, stb…

7. intervallum, 23.29-2.29: Jóga ászanák és mudrák gyakorlása, meditációk végzése, stb…

8. és egyben utolsó felosztás, 2.29-5.29: Virágok, étel vagy egyéb felajánlások egy olyan formájának a Jó Istennek, amikor pihen. És/vagy szegények megetetése.

Táááá, Dáááá!

Jó szórakozást!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

lord-ranganatha

buddha reclining

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..