A 7 Ájurvéda Receptje: Téli Ízület Karbantartás, avagy Bringások, Motorosok Figyelem

gap

Az Ájurvéda szerin a fokhagyma egy különleges gyógynövény, mert a 6 ízből a sóson kívül, mindegyiket tartalmazza. A fotón még látható a szag ellenszer is, a petrezselyem.

Télen bringázni és motorozni azért nem a legnagyobb ötlet, de ha nagyon elhívatottak vagyunk és így is úgy is nyeregben maradunk, akkor védenünk kell az ízületeinket.

Amit a múlt heti Ájurvédás receptben is írtam, természetesen elengedhetetlen, lábakat, derekat és nyakat MELEGEN KELL TARTANI!

Tavasszal meg írtam, hogy az olajos masszírozás mennyire jó és, hogy elengedhetetlen az ízületek egészségének szempontjából. (A tavaszi iromány egészben itt olvasható…)

Ezen kívül itt a nagy ágyú: Reggelente éhgyomorra le kell nyelni langyos vízzel egy gerezd fokhagymát egészben. Ennek az a lényege, hogyha egészben nyeljük le a fokhagymát, akkor nem a gyomorban kezdődik meg a szétbomlás és a felszívódás, hanem a vékonybélben. Így a fokhagyma főként az ízületeinkre hat és nem a vérnyomásunkra.

A fokhagymának így az lesz a hatása, hogy dúsítani fogja az ízületi folyadékot, ami persze megelőzi a problémák kialakulását és természetesen a sérült ízületekre is nagyon jól hat. Még egy olyan kutatás is volt, hogy egy a térd ízületbe bele tört porcdarab, 40 nap alatt a fokhagyma kúra hatására beleolvadt az ízületi folyadékba, ami végett elhárult az a veszély, hogy a szabadon csúszkáló cucc elvagdossa a keresztszalagokat. Jó, mi?

A plusz bónusz az, hogy az ily módon bevitt fokhagyma nem érződik rajtunk és egy hosszabb kúra után még a bőrünkön keresztül sem fog érződni. Természetesen, ha a francia konyha illat a személyiségünk varázsának része, fogyasszunk sok-sok fokhagymát szétrágva is.

Különben a petrezselyem teljesen elveszi a fokhagyma illatot, csak el kell rágicsálni belőle egy csokrocskát.  

Lenne még egy-két gyógyító hatású fürdő kúrám is, de azt gonosz módra a jövő hétre tartogatom. Hú-ha-ha-ha, itt képzeljétek el a sátáni kacajomat.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Bhakti Kutir
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

A 7 Ájurvéda Receptje: Téli Ízület Karbantartás, avagy Bringások, Motorosok Figyelem bejegyzéshez 5 hozzászólás

  1. Farkas Ágnes hozzászólása:

    Köszi! Az ilyen kis szösszenetek imádni valóak.

  2. Nati hozzászólása:

    Szia!
    Egy dilettáns kérdés: de a fokhagyma mit csinál a vérnyomással (le vagy fel?) ,ha nem egészbe(megjegyzem elég nehéz kapni kis,lenyelhető méretű fokhagymát) nyelem le.
    Előre is köszönve a válaszod: Nati

  3. Gorog Istvan hozzászólása:

    Nekem ugy jott ki alul a fokhagymagerezd ahogy bement felul

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..