Odana Shasthi- nap, amikor Isten ruhát kap ajándékba…

jagiAz Odana shasthi megünneplésének tradíciója Puriból, India egy legszentebb városából ered, tehát a Bhakti Kutir őshazájából! A feljegyzések szerint több ezer évvel ezelőtt kezdték bevezetni ezt az ünnepséget a nagy Dzsagannátha templom életébe. 

Maga az ünnep pedig az, hogy ezen a napon szokott Puri fő templomában Krisna és testvérei új ruhát kapni. Elindulnak a téli “hidegek” és ettől a naptól kezdve Krisnáék vastagabb, melegebb ruhákba lesznek felöltöztetve.

Indiában a Hold naptárat veszik alapul a spirituális ünnepek követésére, így ez a nap November közepétől December végéig szinte bármikor megeshet, és ilyenkor Puriban hajnalban azért már előfordul a rémséges és farkas ordító + 18-20 fokos hideg is!

Egyébként ez a ruhás tradíció mára már többrétűvé fejlődött, mert az eredeti verzióiban, mint ahogyan az fent említettem a Jóistenék ilyenkor kapnak meleg ruhát, általában vásznat. De egy újabb szokásként a templomban ezen a napon szokták elfogadni a nyersselyem adományokat is, mert 17 vagy 19 évenként le szokták cserélni a templom oltárán álló Krisna szobrok fizikai testét. 1996-ban, amikor sikerült ott lennem ezen az ünnepen, 18 tonna selymet kaptak ajándékba.

Ránk nézve pedig azaz információ, hogy ilyenkor szoktak új oltárkendőket venni az emberek a saját kis házi oltáraikra is. Szóval hajrá, használjunk szép és új kelméket és díszítsük fel a kis házi oltárunkat!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

UI: Idén, 2020-ban ez a nap December 20.-ra esik.

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Baktai Ádám válaszol, Bhakti Kutir, Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

2 Responses to Odana Shasthi- nap, amikor Isten ruhát kap ajándékba…

  1. Visszajelzés: December hónap főbb spirituális napjai… | Bhakti Kutir

  2. Visszajelzés: December hónap esemény naptára és főbb spirituális napjai… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük