Odana Sasthi: a nap, amikor Isten ruhát kap ajándékba…

jagiAz Odana sasthi ünnepének tradíciója Puriból, India egy legszentebb városából ered, a Bhakti Kutir őshazájából! A feljegyzések szerint több ezer évvel ezelőtt kezdték bevezetni ezt az ünnepséget a város legnagyobb templomának életébe. 

Maga az ünnep pedig az, hogy ezen a napon szokott Krisna és testvérei új ruhát kapni. Elindulnak a téli “hidegek” és ettől a naptól kezdve Krisnáék vastagabb, melegebb ruhákba lesznek felöltöztetve.

Indiában a Hold naptárat veszik alapul a spirituális ünnepek követésére, így ez a nap November közepétől December végéig szinte bármikor megeshet, és ilyenkor Puriban hajnalban azért már előfordul a rémséges és farkas üvöltő 18-20 fokos hideg is! Természetesen plusz 18-20 fok!

Egyébként ez a ruha ajándékozós tradíció mára már többrétűvé fejlődött. Az eredeti verzióiban, mint ahogyan az fent említettem a Jóisten és testvérei ilyenkor kapnak meleg ruhát, általában vásznat. De egy újabb szokásként a templomban ezen a napon szokták elfogadni a nyersselyem adományokat is, amiből Krisna és testvéreinek az idegei készülnek!

Ugyanis 17 vagy 19 évenként, asztrológiai állástól függően, a templom oltárán álló Krisna szobrok fizikai testét le szokták cserélni. Ilyenkor az új Krisna szobrokat szinte felépítik, mert a faragott fa testekre nyers selyem szállakból idegeket is ráfeszítenek a Krisnáék testeként szolgáló szobrokra, majd szantálpépből lágyszöveteket is felépítenek, sőt magát a végső festést is bőrként kezelik a beavató rítusok folyamán!

Egyébként 1996-ban, volt szerencsém ezen a napon ott lennem, amikor is a templomban 18 tonna selymet kaptak ajándékba!

Ránk nézve pedig azaz ilyenkor használatos információ, hogy ilyenkor szoktak új oltárkendőket venni az emberek a saját kis házi oltáraikra is. Szóval hajrá, használjunk szép és új kelméket és díszítsük fel a kis házi oltárunkat!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

UI: Idén, 2022-ben ez a nap November 29-re esik.

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Baktai Ádám válaszol, Bhakti Kutir, Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

4 Responses to Odana Sasthi: a nap, amikor Isten ruhát kap ajándékba…

  1. Visszajelzés: December hónap főbb spirituális napjai… | Bhakti Kutir

  2. Visszajelzés: December hónap esemény naptára és főbb spirituális napjai… | Bhakti Kutir

  3. Visszajelzés: 2021 december havának fontos spirituális és asztrológiai napjai… | Bhakti Kutir

  4. Visszajelzés: 2022. November hónap főbb spirituális és asztrológiai napjai… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük