A Diwali ünnepség sorozat 5 napja…

Az első napot Dhantérasznak hívják, szerencse napnak és ez Dhanvantari, az Ájurvéda Istenének napja. Ezen a napon szokás az, hogy ezüstöt, aranyat és  mindenféle használati tárgyat vásárolnak az emberek, mert a fáma az, hogy ez majd szerencsét fog hozni. Az is szokás, hogy rizsliszttel madalákat festenek a bejárati ajtó elé, hogy így fogadják Laksmit, a szerencseistennőjét. Ugyanis a tejóceán kiköpülésekor “nemcsak” Dhanvantari jelent meg ebben a világban, hanem Laksmi is!

A második napot Naraka Csaturdasziként hívják, mert Krisna és felesége Szatjabháma ezen a napon győztek le egy Naraka nevezetű démont, ezzel kiszabadítva az általa elrabolt 16 ezer fiatal lányt. Ezen a napon szokás az is, hogy az este folyamán mindenki lámpást gyújt, mert ahol lámpás ég, oda Jama a halál istene nem látogat el.

A harmadik nap, maga a Diwali nap! Napközben Laksmit a szerencseistennőjét, éjszaka Kálit a sötétség istennőjét imádják. Éjszaka a szokás az, hogy minél több lámpást kell meggyújtani, mert ez az év legsötétebb újholdja. A tradíció onnan származik, hogy Ráma ezen a napon tért vissza Ajodhjába 14 év száműzetés után, és város lakossága ezzel a gesztussal várták haza szeretett uralkodójukat.

A negyedik napot Annakut napnak hívják, vagyis étel-hegy napnak. Ezen a napon Krisna utasítására Vrindávan lakói hatalmas étel felajánlásokkal kedveskedtek a szent Govardhan hegynek, amit a legtöbb Vaisnava tradícióban a mai napig megünnepelnek. A nap a szeretteinkkel való együtt étkezésről szól!

Az ötödik napot Bhái-Dúdzs-nak hívják, vagyis a testvérek második napjának. Ez a 2. nap az újhold után és ez a nap a fiú és lánytestvérek közötti különleges kapcsolatnak állít emléket. Ezen a napon a lányok és a fiú megvendégelik egymást, minőségi időt töltenek el egymás társaságában és piros zsineget kötnek egymás csuklójára, ami az összetartozást és a kölcsönös védelmezést szimbolizálja!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus kultúrtudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, Mese folyamok óceánja, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük