Balaráma és Hayagriva napja, és ezen spirituális nap lényege…

hayagrivaEzen Telihold napján Indiában Isten két különálló inkarnációjának a leszületését is megünneplik.

Krisna azt mondja a Bhagavad Gitában, hogy időről időre Ő eljön a világba, hogy bátorítsa az elesetteket, újra előtérbe állítsa a spiritualitást és természetesen azért is, hogy a jók védelmében csapást mérjen a gonoszságra is. Ezek a versek a Bhgavad Gítából olyannyira ismertek, hogy még a Golyóálló szerzetes című film záró akkordjaiban is felhangzik.

A nagy mesterek és tanítók úgy interpretálják ezeket a stanzákat, hogy Isten hely, idő és körülményhez illőn érkezik ebbe a világba, és Ő határozza meg egy-egy korszak Dharmáját, vagy spirituális útját. Persze az, hogy Ő Maga jön el ebbe a világba, nem jelenti azt, hogy nem küldi ide prófétáit is, rendszeresen.

Mindemellett a Védák még azt is elmagyarázzák, hogy minden élőlénynek 12 lehetséges verzióban lehet kapcsolata Istennel, így ezért sem lehet különbséget tenni a világ különböző vallásai közt, hiszen mind-mind egy másféle kapcsolatot részesít előnyben Istennel. Pl. az eredeti Krisztusi tanítások inkább egy atya/gyermek viszonylatba helyezték az ember és Isten kapcsolatát, ami az egyik fajtája a 12 kapcsolat archetípusnak, míg a klasszikus Iszlám inkább Isten hatalmasságát domborítja ki elsődlegesen, és a csodálat megint csak egyike a 12 alap kapcsolati mintának.

Tehát a Védák szerint egy azon Isten jöhet többféle hangulatban ebbe a világba, és küldheti saját prófétáit is, akik ha még úgy is tűnne, hogy mást mondanak, valójában ugyanazt tanítják, a szeretetet. Legfeljebb picit más fényben, és másra helyezve a hangsúlyt, akár a hely, idő és körülmény végett, de mindenki a szeretetről tanít ugyanis ez az ember és Isten kapcsolatának alapja.

Szóval a mai nap, két fontos Isteni jelenést ünnepelnek a Védák. Balarámét, aki a birkózók és jógások Istene, nem mellesleg Krisna bátyja, valamint Hajagrívá-ét, aki a spirituális tudás Istene. (Ez valószínűleg szintén egy érdekes szimpózium a nem-Hinduknak mármint, hogy Balaráma egyébként Isten bátyja.)

Mindentől függetlenül, a mai nap folyamán az lenne a lényeg az, hogy tegyünk a tudásunk gyarapodásáért, a jóga és harcművészet gyakorlásunk minőségi és/vagy mennyiségi fejlődéséért, stb.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ui: Egyébként Indiában ezen a napon kötnek emberek szeretteik, barátaik csuklójára piros zsineget, ami az összetartozást és az egymás védelmezését szimbolizálja.

Az egy hiedelem, hogy csak lánytestvérek köthetnek piros madzagot a fivéreik csuklójára! Mindenki köthet mindenkiére, akit szeret és óv! Csak ezt a mantrát kell hozzá elmondani:

Jénabaddho balirádzsa, dánavendrah mahászurah,

téna tvám pratibaddhnámi, rakso má csala má csala.

“Ahogyan Bali királyt, a démonok királyát is kötötte az igazság esküje, úgy kötlek meg téged a védelmezés jeléül, az élet minden mozzanatában.”

Ahogyan Sting bácsi is megénekelte: every breath you take, every move you make, every vow you take, I’ll be watching you!

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhagavad Gita, a Jóga szentírás, Bhakti Kutir
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

2 Responses to Balaráma és Hayagriva napja, és ezen spirituális nap lényege…

  1. Visszajelzés: Augusztus hónap esemény naptára… | Bhakti Kutir

  2. Visszajelzés: Ashunja Shajana Vrata, vagyis az alvás böjt fogadalom… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük