A 7 Ájurvéda Receptje: Téli Ízület Karbantartás, avagy Bringások, Motorosok Figyelem

gap

Az Ájurvéda szerin a fokhagyma egy különleges gyógynövény, mert a 6 ízből a sóson kívül, mindegyiket tartalmazza. A fotón még látható a szag ellenszer is, a petrezselyem.

Télen bringázni és motorozni azért nem a legnagyobb ötlet, de ha nagyon elhívatottak vagyunk és így is úgy is nyeregben maradunk, akkor védenünk kell az ízületeinket.

Amit a múlt heti Ájurvédás receptben is írtam, természetesen elengedhetetlen, lábakat, derekat és nyakat MELEGEN KELL TARTANI!

Tavasszal meg írtam, hogy az olajos masszírozás mennyire jó és, hogy elengedhetetlen az ízületek egészségének szempontjából. (A tavaszi iromány egészben itt olvasható…)

Ezen kívül itt a nagy ágyú: Reggelente éhgyomorra le kell nyelni langyos vízzel egy gerezd fokhagymát egészben. Ennek az a lényege, hogyha egészben nyeljük le a fokhagymát, akkor nem a gyomorban kezdődik meg a szétbomlás, hanem a vékonybélben. Így a fokhagyma főként az ízületeinkre hat és nem a vérnyomásunkra.

A fokhagymának így az lesz a hatása, hogy dúsítani fogja az ízületi folyadékot, ami persze megelőzi a problémák kialakulását és természetesen a sérült ízületekre is nagyon jól hat. Még egy olyan kutatás is volt, hogy egy a térd ízületbe bele tört porcdarab, 40 nap alatt a fokhagyma kúra hatására beleolvadt az ízületi folyadékba, ami végett elhárult az a veszély, hogy a szabadon csúszkáló porc darabkák elvagdossák a keresztszalagokat.

A plusz bónusz az, hogy az ily módon bevitt fokhagyma nem érződik rajtunk és egy hosszabb kúra után még a bőrünkön keresztül sem fog érződni. Természetesen, ha a francia konyha illat a személyiségünk varázsának része, fogyasszunk sok-sok fokhagymát szétrágva is.

Különben a petrezselyem teljesen elveszi a fokhagyma illatot, csak el kell rágicsálni belőle egy csokrocskát.  

És természetesen arról sem szabad megfeledkezni, hogy a fokhagyma vírusölő, baktériumölő és gombaölő is!

Lenne még egy-két gyógyító hatású fürdő kúrám is, de azt gonosz módra a jövő hétre tartogatom. Hú-ha-ha-ha, itt képzeljétek el a sátáni kacajomat.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Bhakti Kutir
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

5 Responses to A 7 Ájurvéda Receptje: Téli Ízület Karbantartás, avagy Bringások, Motorosok Figyelem

 1. Farkas Ágnes szerint:

  Köszi! Az ilyen kis szösszenetek imádni valóak.

 2. Nati szerint:

  Szia!
  Egy dilettáns kérdés: de a fokhagyma mit csinál a vérnyomással (le vagy fel?) ,ha nem egészbe(megjegyzem elég nehéz kapni kis,lenyelhető méretű fokhagymát) nyelem le.
  Előre is köszönve a válaszod: Nati

 3. Gorog Istvan szerint:

  Nekem ugy jott ki alul a fokhagymagerezd ahogy bement felul

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük