Taoista önmasszírozás…

yinyangA Taoista kultúra több ezer éves hagyományokra és gyakorlásra tekint vissza. Viszont nálunk nyugaton ez a a rendszer csak az elmúlt 40-45 évben vált ismertté. Annyi azonban már korábban is ismert volt a Taoista Jóga gyakorlóival kapcsolatosan, hogy extrém hosszú életűek voltak, és viszonylag egyszerű, kézenfekvő technikákat gyakoroltak egészségük megóvásának érdekében. (Az 1930-as években pl. a New York Times 2 alkalommal is kiküldött Kínába egy tudósítót, hogy találkozón egy 250 évet megélt Taoista mesterrel.)

Az egyik ilyen egyszerű de mégis magasztos hatású Taoista Jóga praktika, az önmasszírozás.

Természetesen ez is a Taoista hagyomány szerint épül fel, tehát nemcsak a testünket kezeljük, de gyógyító légzéseket is és egy belsőmosolyon alapuló meditációt is gyakorlunk önön magunk átkezelésekor.

A Taoista rendszer abban hisz, hogy a tökéletes harmónia eléréséhez szükség szerű az, hogy szervezetünk mind három kincsét tápláljuk és eddzük. A fizikai erőnket, a jing energiát, a lélegzetünkből táplálkozó chi-t és a tudati erőnket, a shen-t. Tehát a Taoista önmasszázs is azt célozza meg, hogy:

  • fejlesztenünk kell a testi képességeinket,
  • légzőgyakorlatokkal a szervezetünkben keringő chi-t kell szabályoznunk,
  • meditációval a tudatunkat lehet képesek nyugtatni, békésíteni.

Mi a Kutirban egy másfél órás etapban tanítjuk meg a Taoista önmasszázs alapjait, fejtől-lábig, az érzékszerveink és belsőszerveink működéseinek serkentésén át a mozgásszerveink funkcióinak karbantartásán keresztül az egyszerű légző gyakorlatokig mindent áttekintve.

Tollal papírral készüljetek. Taora fel!

Om Tat Sat

Baktai Ádám

UI: Olvasni való a Taoista Jógáról

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .