Taoista önmasszírozás…

yinyangA Taoista kultúra több ezer éves hagyományokra és gyakorlásra tekint vissza. Viszont nálunk nyugaton ez a a rendszer csak az elmúlt 40-45 évben vált ismertté. Annyi azonban már korábban is ismert volt a Taoista Jóga gyakorlóival kapcsolatosan, hogy extrém hosszú életűek voltak, és viszonylag egyszerű, kézenfekvő technikákat gyakoroltak egészségük megóvásának érdekében. (Az 1930-as években pl. a New York Times 2 alkalommal is kiküldött Kínába egy tudósítót, hogy találkozón egy 250 évet megélt Taoista mesterrel.)

Az egyik ilyen egyszerű de mégis magasztos hatású Taoista Jóga praktika, az önmasszírozás.

Természetesen ez is a Taoista hagyomány szerint épül fel, tehát nemcsak a testünket kezeljük, de gyógyító légzéseket is és egy belsőmosolyon alapuló meditációt is gyakorlunk önön magunk átkezelésekor.

A Taoista rendszer abban hisz, hogy a tökéletes harmónia eléréséhez szükség szerű az, hogy szervezetünk mind három kincsét tápláljuk és eddzük. A fizikai erőnket, a jing energiát, a lélegzetünkből táplálkozó chi-t és a tudati erőnket, a shen-t. Tehát a Taoista önmasszázs is azt célozza meg, hogy:

  • fejlesztenünk kell a testi képességeinket,
  • légzőgyakorlatokkal a szervezetünkben keringő chi-t kell szabályoznunk,
  • meditációval a tudatunkat lehet képesek nyugtatni, békésíteni.

Mi a Kutirban egy másfél órás etapban tanítjuk meg a Taoista önmasszázs alapjait, fejtől-lábig, az érzékszerveink és belsőszerveink működéseinek serkentésén át a mozgásszerveink funkcióinak karbantartásán keresztül az egyszerű légző gyakorlatokig mindent áttekintve.

Tollal papírral készüljetek. Taora fel!

Om Tat Sat

Baktai Ádám

UI: Olvasni való a Taoista Jógáról

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük