Sziddha Pranáli, a tökéletesség mantrája…

sri chaitanya maháprabhu, aki mayapurban született, és életének utolsó 18 évében puriban élt, a bhakti kutir őshazájában…

Minden spirituális ágazatnak van egy becsípődése, egy általuk úgy értelmezett csodamódszer, ami elvisz a tökéletességhez, a megvilágosodáshoz, a felszabaduláshoz.

Sok indiai spirituális vonalnak ez a sziddha pranáli mantra, egy mantra, ami rávilágít a valós spirituális énünkre, a lelkünk természetére, és amin keresztül az ember megtisztul és megvilágosodik.

Az én ágazatomban ez nem egy annyira fontos dolog. Sőt azt mondják, hogy a tetteink és a szavaink sokkal jobban meghatároznak bennünket, mint a mantrák, amit külsőleg ismételgetünk. De kb. 80 évvel ezelőtt a külső nyomás végett a Bhakti Kutir egyik megalapítója azt mondta, hogy nekünk is van Sziddha Pranáli mantránk. Ezt írnám le én most néktek.

De ehhez még írnék némi előszót nektek: mint tudjátok én Vaisnava próbálok lenni, azaz Visnu hívő, több mint 40 éve. Azon belül is, a 4 legfőbb Vaisnava ágazaton belül, a Madhva vonalhoz tartozom. Azon belül is a Gaudiya, vagyis a bengáli vonalhoz.

A bengáli vaisnavizmus legfőbb alakja, Sri Chaitanya Maháprabhu, Krisna utolsó inkarnációja, Akit a Védák is megjósoltak. Ő 1486-ban született le ebbe a világba és attól függetlenül, hogy 48 éven át szinte és kizárólagosan csak a spiritualitással foglalkozott, mégis csak 8 írott verset hagyott hátra. Ezt a 8 verszsakos kompozíciót Siksátakának hívják, aminek 3. versére mondta azt Srila Bhaktisziddhanta Szaraszvati Thákur, hogy ez a Sziddha Pranálink.

Íme a vers:

“Azok, akik nagyobb alázattal bírnak, mint az úton heverő fűszál, akik türelmesebbek a fáknál, és akik minden tiszteletet megadnak másoknak, anélkül, hogy tiszteletet várjanak el másoktól, ők azok akik állandóan letudják magukat foglalni Isten dicsőítésében, szolgálatában.”

És, hogy miért írja Sri Chaitanya, hogy nagyobb alázattal és türelemmel? Mert egy fűszál nem tud semmit sem tenni ha rá tipornak, de mi attól függetlenül, hogy akár tudnánk, mégsem teszünk semmit, ha a helyzet úgy kívánja. Vagy akár a fa példája, aki nem igazán tud mást tenni, mint türelmesen elviselni az őt ért sérelmeket. Míg mi, akár vissza is vághatnánk, de ha a helyzet úgy kívánja türelmesen álljuk a próbát.

És ez kb. egybe vág azzal is, amit egy jól ismert bengáli mondással, hogy “Ne próbálj megvilágosodni, jelenést átélni, nagy spirituális dolgokat csinálni, élj úgy, hogy a Jó Isten akarjon veled találkozni !” És akkor lesz minden is! Megvilágosodás, megfényülés, minden, ami szem szájnak ingere!

Szóval ez a mi vonalunk sziddha pranálija! Szeretettel várunk, ha csatlakozni akarnátok!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

2019. Március 20, Sri Chaitanya Maháprabhu születésnapján.

Ui: Természetesen ez most nem egy felhívás arra, hogy tejbe tökök legyünk, mert vannak olyan helyzetek ahol muszáj egy kicsit határozottabban fellépni. Erről a témáról itt tudtok egy kicsit bővebben is olvasni.

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Bhakti Kutir, Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

2 Responses to Sziddha Pranáli, a tökéletesség mantrája…

  1. Remetei Anikó szerint:

    Kérhetem szanszkrit nyelven is? Hálás lennék.
    Igazából a nagy ínyencség dévanágarival leírva lenne, de beérem a fonetikus szanszkrittal is.
    Köszönöm-köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük