Srí Garuda Pancsami, Garuda megjelenésének napja…

thaigaruda

garuda thai ábrázolásban…

Sri Garuda Pancsami, azt jelenti, hogy Garuda ötödik napja, mivel Garuda születésnapját mindig 5 nappal Újhold után ünneplik. Garuda nem más, mint az a sas istenség, aki Visnu hordozója, Aki ember formájú, ugyanakkor sas csőrű és szárnyú alakja a Hindu Pantheonnak.

Garuda egy olyan univerzális Istenség, mint Hanumán, akiről már írtam egyszer. Ahogyan Hanumán is volt az Indonéziában szervezett Ázsiai Játékok kabala figurája, úgy Garuda is populáris a mai napig..

Pl. Garudáról nevezték el az Indonéz légitársaságot (Garudair), sőt Garuda Indonézia jelképe is egyben, úgy, hogy a világ legnépesebb muzulmán országáról van szó.

Garuda Thaiföld nemzeti szimbóluma is és Garuda ábrázolása nemcsak a templomok falairól, de minden egyes Thai bankjegyről is visszaköszön. A Mongol kultúrában Khangridként hívják, mint Khan-Garuda, azaz Király Garuda, és minden birkózó verseny előtt az ő tiszteletére járják el a sas táncot a harcosok.

Garuda mindig is a harccal és a védelmezéssel kötődött össze mind a Hindu, mind a Buddhista szentírásokban. Mai napig az indiai és az indonéz hadseregnek is vannak Garudáról elnevezett különleges alakulatai.

De a Japán remete harcos szerzetesek is azt mondják, hogy végső céljuk az, hogy elvonulva a hegyekben, transzban és meditációban Garudától tanuljanak harcművészetet, mert Ő a harc Istene. (Lásd “47 Ronin” című film, ami egészen varázslatosra sikerült.)

A Vasztu Shásztrában, az ősi indiai térrendezés művészetében is Garuda a Dél-nyugati irány védelmező Istensége, ami lakóterületeink démonok által lakta iránya. Így pl. ha túl nyitott a dél-nyugatunk Garuda kiengesztelése és imádata elengedhetetlen a békés, nyugodt, egészséges élethez.

Ez a nap egyébként kiváló a belső démonjaink legyőzésére is. Legyen az rossz szokás vagy beidegződés, vagy szimplán egy kellemetlen karakterjegyünk, amit a mai napon megpróbálhatunk letenni. Garuda megjelenésének napján számolhatunk áldással is!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus kultúrtudományok szakértője

Ui: Ezen a napon, évente egyszer, elvégezhetünk egy különleges rítust, ami védelmet nyújt az otthonunkat nézve, hiszen semmisé teszi a negatív energiák ártó hatásait! Ehhez a rítushoz kell Garuda Gayatri Mantrája:

garudanobackgOm Tatpurusája Vidmahé,

Szuvarnapaksája Dhimahi,

Tanno Garudah Pracsodajáté.

„Hatalmas személyiségként tiszteljük Őt, és úgy gondolunk Rá, mint az Aranyszárnyú Istenség, Ő Garuda, aki lelkesít minket spirituális törekvéseinkben.”

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir, Horoszkóp, Vasztu, Védikus Asztrológia
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

7 Responses to Srí Garuda Pancsami, Garuda megjelenésének napja…

  1. Visszajelzés: Április 25-én lesz Hanumán Jayanti, a Védikus Kultúra méltán legnépszerűbb Istenének szülinapja… | Bhakti Kutir

  2. Visszajelzés: Zen Shiatsu kurzus és minden tudnivaló, szám, adat, stb. | Bhakti Kutir

  3. Visszajelzés: Készüljünk! Jövő héten fenomenális napok várnak ránk kulturálisan, asztrológiailag, nyelvtanilag, és egyéb fontos szempontokból… | Bhakti Kutir

  4. Visszajelzés: Augusztus hónap esemény naptára… | Bhakti Kutir

  5. Visszajelzés: Garuda, a gyógyítás, a harcművészet és az otthonunk délnyugati területeinek védelmezője… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük