Srí Garuda Pancsami, Garuda megjelenésének napja…

thaigaruda

garuda thai ábrázolásban…

Sri Garuda Pancsami, azt jelenti, hogy Garuda ötödik napja, mivel Garuda születésnapját mindig 5 nappal Újhold után ünneplik. Garuda nem más, mint az a sas istenség, aki Visnu hordozója, Aki ember formájú, ugyanakkor sas csőrű és szárnyú alakja a Hindu Pantheonnak.

Garuda egy olyan univerzális Istenség, mint Hanumán, akiről már írtam egyszer. Ahogyan Hanumán is volt az Indonéziában szervezett Ázsiai Játékok kabala figurája, úgy Garuda is populáris a mai napig..

Pl. Garudáról nevezték el az Indonéz légitársaságot (Garudair), sőt Garuda Indonézia jelképe is egyben, úgy, hogy a világ legnépesebb muzulmán országáról van szó.

Garuda Thaiföld nemzeti szimbóluma is és Garuda ábrázolása nemcsak a templomok falairól, de minden egyes Thai bankjegyről is visszaköszön. A Mongol kultúrában Khangridként hívják, mint Khan-Garuda, azaz Király Garuda, és minden birkózó verseny előtt az ő tiszteletére járják el a sas táncot a harcosok.

Garuda mindig is a harccal és a védelmezéssel kötődött össze mind a Hindu, mind a Buddhista szentírásokban. Mai napig az indiai és az indonéz hadseregnek is vannak Garudáról elnevezett különleges alakulatai.

De a Japán remete harcos szerzetesek is azt mondják, hogy végső céljuk az, hogy elvonulva a hegyekben, transzban és meditációban Garudától tanuljanak harcművészetet, mert Ő a harc Istene. (Lásd “47 Ronin” című film, ami egészen varázslatosra sikerült.)

A Vasztu Shásztrában, az ősi indiai térrendezés művészetében is Garuda a Dél-nyugati irány védelmező Istensége, ami lakóterületeink démonok által lakta iránya. Így pl. ha túl nyitott a dél-nyugatunk Garuda kiengesztelése és imádata elengedhetetlen a békés, nyugodt, egészséges élethez.

Ez a nap egyébként kiváló a belső démonjaink legyőzésére is. Legyen az rossz szokás vagy beidegződés, vagy szimplán egy kellemetlen karakterjegyünk, amit a mai napon megpróbálhatunk letenni. Garuda megjelenésének napján számolhatunk áldással is!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus kultúrtudományok szakértője

Ui: Ezen a napon, évente egyszer, elvégezhetünk egy különleges rítust, ami védelmet nyújt az otthonunkat nézve, hiszen semmisé teszi a negatív energiák ártó hatásait! Ehhez a rítushoz kell Garuda Gayatri Mantrája:

garudanobackgOm Tatpurusája Vidmahé,

Szuvarnapaksája Dhimahi,

Tanno Garudah Pracsodajáté.

„Hatalmas személyiségként tiszteljük Őt, és úgy gondolunk Rá, mint az Aranyszárnyú Istenség, Ő Garuda, aki lelkesít minket spirituális törekvéseinkben.”

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir, Horoszkóp, Vasztu, Védikus Asztrológia
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.