Sri Dhanvantari Sziddhi…

Az utóbbi időben, a lehető legnagyobb örömömre, egy csomóan a barátaim közül elképesztő komolyan veszik azt, hogy az Ájurvéda tudománya szerves részét képezze az életüknek. És bizony tőletek jött ez az ötlet is, hogy Dhanvantari napján, az Ájurvéda tudományának Istene napján,  csináljunk már valami komolyabb lelki gyakorlatot.

Így összeírtam nektek egy gyakorlat sort, a Sri Dhanvantari Sziddhit. Maga a sziddhi kifejezés a szanszkrit nyelvben lehet tökéletesség, de akár képesség is. Ebben a kontextusban, amiben most mi használjuk felhatalmazást jelent.

Valójában ezen a napon kezdődik el a Diwali ünnepség és ezen a napon Laksmi és Kuvérát is imádják, a gazdagság Isteneit és az este folyamán Jamát is, a halál Istenét.

Szóval a nap folyamán kitakarítjuk az otthonunkat, az irodánkat, vagy rendelőnket, ahová beszeretnénk ezt a rezgést invitálni. Majd új ruhát veszünk fel, és a bejárati ajtónk elé rizs liszttel felfestünk egy mandalát. Ez lehet bármilyen ábra, de legyen benne 2 pici lábnyom, ami azt szimbolizálja, hogy szeretettel várjuk Laksmi Istennőt, Aki Visnu kedvese. Tehát ha Ő eljön, akkor Dhanvantari is elfog.

Majd a nap folyamán mondjuk el ezt a mantrát 108 vagy 1008 alkalommal. Amennyiben ezt egyben tesszük meg, és nem több nekifutásra, úgy az még hatékonyabb. Amennyiben ezt napkeltekor, napnyugtakor vagy délben tesszük meg akkor az megint csak még hatékonyabb.

A mantra:

om namo bhagavaté vászudévája dhanvantarajé,

amrita kalásha hasztája, szarva rogha vinászanája,

triloka náthája, dhanvantari maha visnavé namaha.

“Felajánlom tiszteletem az Istenség Legfelsőbb Személyiségének, Dhanvantarinak, Aki kezében tartja a halhatatlanság nektárját őrző edény, Aki minden betegség elpusztítója, Aki mindhárom világ ura, és Aki nem különbözik a nagy Maha Visnutól.”

Itt a Visnu részhez írnék egy kis magyarázatot, hogy a több infó végett jobban tudjunk összpontosítani a mantrára és a jelentésére:

  • A Jó Isten a Védák szerint 3 Maha Visnu formában jelenik meg ebben a materiális világban. Ő teremti meg az egész materiális világot. (A materiális világban sok millió univerzum működik egyszerre és egy időben, lásd innen származik a különféle idősíkok elképzelése. Brahma a teremtés istene, egyesével a teremtő a különféle univerzumokban, így minden univerzumban van egy Barhma. De az egész nagy materiális teremtést Maha Visnu hozza létre.)
  • A második Nagy Visnu a világok fenntartója. Ő ott van mindenben és minden között is.
  • A harmadik Maha Visnu pedig ott van a szívünkben, Ő a felső lélek, a mi kis lelkünk mellett, Ő az Aki segít nekünk, amennyire mi azt engedjük.

Amennyiben használunk malát, imafűzért a mantrák számlására az a leghatékonyabb ha a malánk kristályból van, vagy lótusz magból.

A mantra elmondása után ajánljunk fel Dhanvantarinak egy füstölőt, egy mécsest és egy virágot. Amennyiben felajánlanánk Neki ételt is, az legyen Kitri, amiben 9 féle gabonát főztünk össze. (Ötletként: rizs, árpa, búza, rozs, zab, köles, hajdina, kukorica, quinoa, teff, amaránt, stb.)

A nap folyamán vegyünk valamit, ami része a főzési szokásainknak, vagy a gyógyítói praxisunknak. Legyen az egy új merőkanál, egy új ghee-t főző edény vagy egy új mozsár. Valamint adakozzunk valamilyen gyógynövényt valakinek, aki rászorul.

Este ajánljunk fel egy mécsest, amit amúgy is szokás hiszen Kartik hónap van. De ezen az estén azt tartsuk evidenciában, hogy azért is gyújtunk fényt, hogy Jama a halál istene elkerülje az otthonunkat.

Erről van egy csodálatos történet, de azt majd később írom le nektek.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ui: Egyébként a fenti mantrát el szokták mondani a gyógynövény keverékek felett is, azok a gyógyítok, akik összeállítják a keveréket.

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
Kategória: Bhakti Kutir, Saját Szektánk Értékrendje, Védikus Tudástár | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük