A tegnapi Siva Ratri buli nagyon jól sikerült, köszönjük mindenkinek az eljövetelt, a részvételt, a virágokat, az evés ivást, a buli utáni takarítást (azt nagyon), meg mindent.
Közkívánatra az esti eleség lesz a hét receptje. A kitri az Ájurvéda varázs étele. Gyógyító hatású, tápláló ugyanakkor nagyon könnyen emészthető, ezért nem csak egyszerű ételként használják a kitrit, hanem böjtök utáni vissza szoktatásnál is. Sőt egyes tisztító kúrák alatt csak kitrit esznek az Ájurvédában.
A recept:
A legegyszerűbb az, ha mindent összeöntünk egy fazékba és egyszerre megfőzzük az egészet. Így egy kicsit lágyabb lesz a kitri íze, de elképesztően egyszerű így elkészíteni.
Amennyiben van időnk és kedvünk kicsit többet foglalkozni, íme a komplexebb verzió:
Mungó babot, ami egészen pici feles borsó, vagy vörös lencsét elkezdünk nagyon bő vízben megfőzni. Itt vegyük a fáradságot, hogy a víz tetejére felúszó habot szedegessük le. A fent említett babok már 5 perc alatt már elkezd szétesni, mert a leggyorsabban fövő bab félék, és az emberi test által legkönnyebben feldolgozható fehérjeforrások is.
A széteső babhoz, hozzá teszünk, sót, kurkumát, babérlevelet, olyan zöldségeket, amiket szeretnénk, krumpli, répa, zöldborsó, karfiol, de még a kukorica is tök jó, és hozzá adunk még rizst is, másfél-kétszer a mungó bab mennyiségét. (Az elején számoljunk azzal, hogy a rizshez képest minimum kétszer annyi víz kell, de ha kásásra akarjuk, akkor jóval több, szóval a rizs mennyiségéhez képest 4-5-szörös víz szükséges.
Amikor már megfőttek a zöldségek és a rizs, akkor külön edényben ghín vagy olíva olajon elkezdünk megpirítani apróra vágott gyömbért, amikor már picit pirult a gyömbér hozzá teszünk római köményt, és a végén tesszük hozzá az asafoetidát. Az asafoetidát ázsiai kajákban specializálódott boltokban „hing”ként fogjátok megtalálni. (Ez egy nagyon alap fűszerezés, így ehhez még nyugodtan tehetünk még fűszereket, pl. fekete köményt is (kalonji)!
A hing por, és rendkívül jó az emésztésre, és mivel egy gyantáról van szó, olyan sokáig tart ezt feldolgozni a szervezetünknek, hogy kibírja az emésztés első fázisát a gyomorban és a második fázisban, a vékonybélben is hat. Az asafoetidát már az ősi Indiában és a középkori Japánban is használták tehenek és lovak kezelésére, mert a többszakaszú emésztőknél is bevethető a hing.
A hinget úgy kell használni, hogy ahogy beletesszük a forró olajba azonnal felhabzik, és ilyenkor az egész fűszeres löttyöt be kell önteni a kitribe. Ha a hing túlfő, akkor az íze teljesen elmegy, szóval egy kézzel fogjuk a lábos fülét, másik kézzel tegyük a fűszerekhez a hinget, és azonnal öntsük az egészet bele a másik edénybe.
És kész a kitri, az Ájurvéda egészség étele!
Om Tat Sat
Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus kultúrtudományok szakértője
Hari!
Légyszi írd le az arányokat, dekára ,meg kiskanálra stb. ha lehet 🙂
Köszike , Judit 🙂
huh, fogalmam sincs. en ugy szoktam megfozni, hogy mindenbol annyi megy bele, ami ugy jol nez ki. bocs,
adam
😀
Haribol!
Most találtam meg a blogotokat! NAgyon jó volt a “buli”! 🙂
Itt egy kis összevágott videó róla: http://www.youtube.com/watch?v=qz3oO1STp4U
Szia Judit,
ha tudsz angolul, a neten nagyon sok recept van fent, kitchari neven is. Egy ido utan mar te is ugy fogod kesziteni, hogy
1. ami van otthon (rizs es lencse alapban van 😉 )
2. es erzes alapjan
Visszajelzés: Felhívás egy táncra… | Bhakti Kutir
Visszajelzés: Kitri Kúra Következő Két Nap, az egészséges fogyókúra | Bhakti Kutir
Visszajelzés: Mahasankha Praksalanam: A Hatha Jóga rendszerének egyik legfontosabb tisztító kúrája… | Bhakti Kutir
Visszajelzés: Katyayani Vrata | Bhakti Kutir