Dhanvantari napja, az Ájurvéda Istenének megjelenése a mi világunkban…

dhanwantariBevallom, sunyi módon beírtam a Kutir honlapján lévő keresőbe, hogy Dhanvantari, hogy rátok eresszek egy régebben megírt, de örök értékű bejegyzést, és mély megdöbbenésemre, csak egy találat volt az egész oldalon.

Szóval, akkor íme egy kis hiánypótlás és némi Védikus történelem:

Réges-régen egy messzi-messzi galaxisban az Istenek és a Démonok elhatározták, hogy kiköpülik a tej óceánt. A köpülés közben mindenféle jóhoz, és rosszhoz, valamint egy csomó melléktermékhez is hozzájutottak, de ez egy másik alkalomhoz illő mese lenne, így, hogy rövidre vágjam a témát, kisvártatva elértek ahhoz a ponthoz, amikor a tejóceán legjavához jutottak, a halhatatlanság nektárjához.

Ezt a nektárt, Maga Dhanvantari, Visnu vagy Krisna egyik formája hozta fel a mélyből, egy edényben, és mivel 4 karja volt, volt még nála egy köteg gyógynövény, egy kagylókürt és az Ájurvéda rendszerének leírása.

Ebben az időben még a Védákban felhalmozott tudást szájról-szájra adták tovább magasztos mesterek, lelkes tanítványaiknak, így sokan azt mondják, hogy maga az Ájurvéda tudománya az első írott szöveg a világon.

Amit, kb. az is alátámaszt, hogy már az első Védavjásza által leírott Védában, a Rig Védában is több mint 10 ezer vers szól az Ájurvédáról, ami így az egyik legnagyobb terjedelmű témakör, amit az első Véda felölel.

Szóval idén, 2023-ban, az Ájurvéda létrejöttét és az Ájurvéda Istenének a napját, október 11.-én ünnepeljük. Tehát tegyünk valamit az egészségünkért, kezdjünk bele az Ájurvéda tudásának elsajátításába, vagy egy kúrába, vagy „csak” tegyünk egy felajánlást Dhanvantarinak, és biztos, hogy áldás lesz tetteinken.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

UI: Remélem nem voltam túl Hindu, tudjátok azért néha előjönnek belőlem a vallási fanatizmus hajlamai. És ennek fényében össze is állítottam nektek egy kis gyakorlat sort erre a napra!

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

3 Responses to Dhanvantari napja, az Ájurvéda Istenének megjelenése a mi világunkban…

 1. Visszajelzés: November hónap esemény naplója… | Bhakti Kutir

 2. Bakonyi Viki szerint:

  Köszönöm!
  Legkedvesebb mantrám
  “Om Shree Dhanvantre Namaha”
  🙂

 3. Visszajelzés: Heti asztrológiai előrejelzés: 2022. Október 17-23: | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük