Amennyiben már voltunk tradicionális Ájurvédikus kezelésen, azt tudhatjuk, hogy a gyógyító “nemcsak” gyógynövényeket ajánl figyelmünkbe, hanem életviteli tanácsokat is meg pendítget.
Ez azért van, mert a tradicionális Ájurvédában úgy tartják, hogy amennyiben fenn áll egy kibillent állapot 2 db lehetséges folyamat kerülhet előtérbe az egészségünk visszaállításának érdekében.
- Variáció 1: gyógynövényeket szedünk, ami egy gyorsabb variáció az egyensúly visszaállítására.
- Variáció 2: változtatunk az étkezései szokásainkon és az egyéb napi rutinjainkon, és ezáltal állítjuk újra elő az egyensúly állapotát. Ez a megközelítés tovább tart, viszont az így elő állított egyensúly maradandóbb is.
Kb. ezeket a hozzáállásokat ötvözi a tradicionális Ájurvéda. Szedjünk egy kevés gyógynövényt, hogy mihamarabb helyre álljon a rend, de támogassuk meg ezt életmód változtatásokkal, hogy maradandó is legyen az újonnan kialakított egyensúly állapot.
Sőt az Ájurvéda ezért összpontosít arra is, hogy a fűszerek és konyhai alapanyagok gyógyhatásait is megértve főzzük meg az ételeinket.
Hiszen egy híres Ájurvédikus mondás így szól: “legyen az első patikád a konyhád, legyen az első gyógyszered az ételed”.
Om Tat Sat
Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője