Nincs abszolút rossz, mindenben van valami jó! Spirituális inspiráció a Bhakti Kutir egyik alapítójával kapcsolatosan…

bsst

srila bhaktisziddhanta szaraszvati, az eredeti bhakti kutir egyik alapítója…

Régebben már írtam nektek arról, hogy 1902-ben, India 4 legszentebb városának egyikében, Puriban egy apa-fia spirituális duó alapította meg az első Bhakti Kutirt. Most a fiúról mesélnék nektek egy kicsit. 

Srila Bhaktisziddhanta Szaraszvati Thákur 1937. Január 1-én távozott el ebből a világból, Kalkuttában. Ez a nap minden évben más naptári napra esik, mert a nagy spirituális ünnepeket Indiában a mai napig a Hold naptárhoz kötik, mint ahogyan a mi zsidó/keresztény kultúránkban is más napokra esnek a húsvéti és/vagy a jom kippur ünnepek.

Szóval a Bhakti Kutir egyik alapítója elment, és abban a pillanatban, a templomban, ahol élete utolsó heteit töltötte, minden óra megállt. A faliórák és minden ott tartózkodó ember karórája egyaránt. Az ott élő szerzeteseké is, de az éppen csak ott lévő vendégek órája is, mindenki órája megállt. 

Az én drága dél-afrikai Mesterem Mestere, Srila Bhakti Pramod Puri is ott tartózkodott a templomban, és természetesen így az Ő órája is megállt.  Viszont ezek után Srila Puri Maharádzsa még több mint 60 évig hordta, egészen saját haláláig, a megállt karóráját. Azért, hogy még egy olyan apró és akaratlan vegetatív reflex, mint amikor csak úgy az óránkra pillantunk, is emlékeztesse Őt, saját Mesterére.

Valamikor a 90-es évek végén, én személyesen hallottam tőle ezt a tanítást: “Nincs olyan, hogy abszolút rossz, mindenben van valami jó. Még az én nem működő karórám is pontos, naponta kétszer.”

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

2 Responses to Nincs abszolút rossz, mindenben van valami jó! Spirituális inspiráció a Bhakti Kutir egyik alapítójával kapcsolatosan…

  1. Visszajelzés: Egy különleges kéréssel járulnék elétek, áldást kérnék egy fantasztikus tanító lelkére… | Bhakti Kutir

  2. Visszajelzés: December hónap főbb spirituális napjai… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük