Megkésve, de még időben, Ájurvéda okosan: A kitri kúra hatásai

ricefieldTehát kása kúrailag most tartunk 2 nap főtt rizsnél, simán üresen. Szombaton már tehetünk majd sót is hozzá, hurrá. De, hogy addig se maradjatok Ájurvéda nélkül arra gondoltam, hogy leírok nektek pár fontos tényt a kása kúráról.

Itt a lényeg az, hogy végig egy fajta ételt eszünk, és így túlságosan nagy önszadizás nélkül is tudunk egy jót méregteleníteni.

Amikor a szervezetünk mindig ugyanazt az ételt kapja, az kíméli az emésztést és feljavítja a felszívódást is. Az első néhány napos böjt is csak az szolgálja, hogy a méregtelenítési folyamatokat felgyorsítsa. Itt már ajánlanám a teljes Ájurvédikus hozzáállást is, kezdjünk el nyugodtan emésztést is serkenteni, ha már végre ehetünk szilárd táplálékot.

Szóval hölgyeknek ajánlanám a rájuk vonatkozó Trikatut, ami fahéj, szegfűszeg és babérlevél természetesen mind őrölve, míg a fiuknak a Trikatu eredeti verzióját a feketebors, hosszúbors és gyömbér őrlemény. Ezt kellene egy késhegynyi adagban, picike mézzel a rizsek után fogyasztani.

Sokan kérdeztetek az adagokról, hát az úgy van, hogy Csaraka ezt mondta: „Étel a megfelelő mennyiségben fogyasztva, időben emésztődik, táplálja a szervezetet, ragyogóvá teszi a testünket és hosszú életet ad.”

Szóval azt nekünk kell tudni, hogy mennyi az annyi nekünk. Én személy szerint nem hiszek a mindenkinek ugyanazt, mindenre, ugyanabban az adagolásban, minden korosztálynak, nemnek és alkatnak.

Maga a kitri egy tökéletes étel, mert benne van minden, aminek a szervezetünknek szüksége van. Fehérje, szénhidrát, zsiradék (ghí vagy olíva olaj formájában), vitaminok és nyomelemek a zöldségekből, szóval ez a böjt nem le épít hanem kitisztít. Már nagyon sokszor leírtam nektek, hogy az Ájurvédában nincs fogyókúra, csak méregtelenítés.

Hogy ettől a kúrától lemegy-e rólunk a felesleg? Az tuti, de itt a kulcsszó a felesleg, itt nem egy pár kiló víz megy le majd rólunk, meg a nehéz izom, ami jól mutat a mérlegen, hanem effektíve az, ami nem egészséges a szervezetünknek.

És különben is ez a hónap, Kartik nem arról szól, hogy csak a fizikai szervezetünkkel foglalkozunk, hanem a lelkünkkel is. Az időt, amit a főzésen megspórolunk, lehet a lelkünkre fordítani. Szóval ez egy teljes kúra, testnek és léleknek.

Különben is itt kérném a segítségeteket, mert most végre én is csinálom ezt a kúrát, és szívesen venném, ha néha rákérdeznétek, hogy, hogy állok a cuccal. Lehetne ez egy kis része a lelki gyakorlataitoknak, hogy néha egy kicsit zaklassatok, hogy csináljam a kúrát. Én azért általában jó vagyok az ilyenekben, meg szénhidrát függő is vagyok, ami azért egy kitri kúránál sokat segít, de azért zaklassatok néha egy kicsit.

Tényleg az a baj a Hatha Jógával, hogy túl jó. Dubaiban 3 és fél hónap alatt fogytam 10 kilót, amióta meg haza jöttem, 3 és fél hónap alatt meg híztam 10-et. És a legnagyobb baj az, hogy a jóga miatt ez nem igazán éreztem meg. Onnan tudtam, hogy visszajöttek a kilók, hogy újra mér a Máriaremetei úton a kocsi radar, robogóval is. Innen vettem észre, hogy már nem 100 kiló vagyok, mint nyáron.

Szóval néha írjatok nekem, csak, hogy érezzem a törődést. He, he.

Om Tat Sat

Bakta Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

One Response to Megkésve, de még időben, Ájurvéda okosan: A kitri kúra hatásai

  1. Visszajelzés: Kitri Kúra, az egészséges fogyókúra | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük