Megkésve, de még időben, Ájurvéda okosan: A kitri kúra hatásai

ricefieldTehát kása kúrailag most tartunk 2 nap főtt rizsnél, simán üresen. Szombaton már tehetünk majd sót is hozzá, hurrá. De, hogy addig se maradjatok Ájurvéda nélkül arra gondoltam, hogy leírok nektek pár fontos tényt a kása kúráról.

Itt a lényeg az, hogy végig egy fajta ételt eszünk, és így túlságosan nagy önszadizás nélkül is tudunk egy jót méregteleníteni.

Amikor a szervezetünk mindig ugyanazt az ételt kapja, az kíméli az emésztést és feljavítja a felszívódást is. Az első néhány napos böjt is csak az szolgálja, hogy a méregtelenítési folyamatokat felgyorsítsa. Itt már ajánlanám a teljes Ájurvédikus hozzáállást is, kezdjünk el nyugodtan emésztést is serkenteni, ha már végre ehetünk szilárd táplálékot.

Szóval hölgyeknek ajánlanám a rájuk vonatkozó Trikatut, ami fahéj, szegfűszeg és babérlevél természetesen mind őrölve, míg a fiuknak a Trikatu eredeti verzióját a feketebors, hosszúbors és gyömbér őrlemény. Ezt kellene egy késhegynyi adagban, picike mézzel a rizsek után fogyasztani.

Sokan kérdeztetek az adagokról, hát az úgy van, hogy Csaraka ezt mondta: „Étel a megfelelő mennyiségben fogyasztva, időben emésztődik, táplálja a szervezetet, ragyogóvá teszi a testünket és hosszú életet ad.”

Szóval azt nekünk kell tudni, hogy mennyi az annyi nekünk. Én személy szerint nem hiszek a mindenkinek ugyanazt, mindenre, ugyanabban az adagolásban, minden korosztálynak, nemnek és alkatnak.

Maga a kitri egy tökéletes étel, mert benne van minden, aminek a szervezetünknek szüksége van. Fehérje, szénhidrát, zsiradék (ghí vagy olíva olaj formájában), vitaminok és nyomelemek a zöldségekből, szóval ez a böjt nem le épít hanem kitisztít. Már nagyon sokszor leírtam nektek, hogy az Ájurvédában nincs fogyókúra, csak méregtelenítés.

Hogy ettől a kúrától lemegy-e rólunk a felesleg? Az tuti, de itt a kulcsszó a felesleg, itt nem egy pár kiló víz megy le majd rólunk, meg a nehéz izom, ami jól mutat a mérlegen, hanem effektíve az, ami nem egészséges a szervezetünknek.

És különben is ez a hónap, Kartik nem arról szól, hogy csak a fizikai szervezetünkkel foglalkozunk, hanem a lelkünkkel is. Az időt, amit a főzésen megspórolunk, lehet a lelkünkre fordítani. Szóval ez egy teljes kúra, testnek és léleknek.

Különben is itt kérném a segítségeteket, mert most végre én is csinálom ezt a kúrát, és szívesen venném, ha néha rákérdeznétek, hogy, hogy állok a cuccal. Lehetne ez egy kis része a lelki gyakorlataitoknak, hogy néha egy kicsit zaklassatok, hogy csináljam a kúrát. Én azért általában jó vagyok az ilyenekben, meg szénhidrát függő is vagyok, ami azért egy kitri kúránál sokat segít, de azért zaklassatok néha egy kicsit.

Tényleg az a baj a Hatha Jógával, hogy túl jó. Dubaiban 3 és fél hónap alatt fogytam 10 kilót, amióta meg haza jöttem, 3 és fél hónap alatt meg híztam 10-et. És a legnagyobb baj az, hogy a jóga miatt ez nem igazán éreztem meg. Onnan tudtam, hogy visszajöttek a kilók, hogy újra mér a Máriaremetei úton a kocsi radar, robogóval is. Innen vettem észre, hogy már nem 100 kiló vagyok, mint nyáron.

Szóval néha írjatok nekem, csak, hogy érezzem a törődést. He, he.

Om Tat Sat

Bakta Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

One Response to Megkésve, de még időben, Ájurvéda okosan: A kitri kúra hatásai

  1. Visszajelzés: Kitri Kúra, az egészséges fogyókúra | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük