Makara Szankranti, az év egyik legnagyobb fordulópontja…

Amikor a Nap belép a Bak jegyébe, ez mindig Január közepén szokott lenni, minden megváltozik nálunk az északi féltekén.

Makar-Sankranti

Ez a nap természetesen asztrológiailag is fontos, hiszen az ezt követő fél évben több az áldás a tetteinken, mint amikor a Nap a déli pályáján mozog, Július 15-Január 15.

Ugyanekkor ez a nap, az Ájurvéda szerint is fontos az egészségünk szempontjából, mert ilyenkor kezd visszaépülni a szervezetünk a nyárvégétől kezdődő és mostanáig tartó leépülésből.

És így azáltal, hogy több szempontból is fontos ez a nap, és ugyanekkor egy hatalmas égi változás is beáll, a védikus kultúrában ezt a napot 100 ezerszeres napként kezelik, tehát bármit is teszünk ezen a napon, annak százezerszeres lesz a hatása, legyen az egy jótétemény, vagy egy kellemetlenség.

Ilyenkor Indiában az a szokás, hogy ezen a napon mindenki igyekszik valami jót tenni. Sokszor láttam, hogy ezen a napon emberek pályaudvarokon ételt, és vizet osztanak szét vadidegenek között! És, hogy miért pont egy pályaudvaron? Mert ott sokan vannak, és így minél több embert tudnak megvendégelni, és minél több áldáshoz is jutnak.

Szóval ezen a napon célravezető valami önzetlen cselekedetteket véghezvinni. Mosogassunk el még gyorsan mások előtt, etessük meg a kihajigált teknőcöket a Feneketlen Tónál, adakozzunk jó célokra, de bármi jó, ami nekünk erőfeszítés és ezzel másnak meg valami hasznosat csinálunk.

Egyébként spirituálisan is meg van ennek a napnak egy nagyon fontos hivatkozása! Bhisma a nagy kurukshétrai csata után, ezen a napon mondta el a Visnuszahaszranám vers gyűjteményt, az unokaöccseinek. Ez a költemény dolgozza fel Visnu 1000 legfontosabb nevét!

Az érdekessége ennek a napnak még az, hogy Indiában ezen a napon mindenki papírsárkányt ereget, és Bengálban ahol laktam, ezen napon mindenki nudlit eszik. Ott pitának hívják a nudlit, és kb. 2-3 millió verziót csinálnak belőle, és szerintem a legjobb variáció a csuszi pita, egy tejes, kókuszos jó szotyakos kaja csoda. Gondolom a neten már biztos, hogy megtalálhatóak receptek százai!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus kultúrtudományok szakértője…

Ui: 2021-ben, ez a nap Január 14-re esik!

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

4 Responses to Makara Szankranti, az év egyik legnagyobb fordulópontja…

  1. Visszajelzés: 2016 Január havi esemény naptára, és főbb spirituális napjai… | Bhakti Kutir

  2. Viki szerint:

    Hát kedves Ádám, a csuszi pita receptje még mindig nem található a neten, sem a kókuszos, tejes nudli…hiánypótlásra fel lehet kérni? 😉 Olyan jól hangzik, hogy pénteken szívesen megcsinálnám..:)

  3. Visszajelzés: A 2017-es év kezdete, a Védikus Asztrológia olvasatában! | Bhakti Kutir

  4. Visszajelzés: A 2017-es év kezdete, a Védikus Asztrológia olvasatában! – Jóga Magazin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .