Ma lett először elbeszélve a Bhagavad Gita…

Ahogy már az szokott lenni, mindig megírom nektek a Védikus kultúrában megünnepelt legfőbb napokat, ünnepeket és születésnapokat, mint pl. Laksmi, Krisna vagy Varáha szülinapjait. 

Szóval örömmel közlöm veletek, hogy ma született meg a Bhagavad Gita, amit úgy is szoktak aposztrofálni, mint a Hinduk Bibliáját!

Tehát a mai nap azért különleges, mert kb. 5000 évvel ezelőtt Krisna elmondta a Bhagavad Gitát, barátjának Arjunának, a nagy kukrukshétrai csata előtt.

Természetesen az sem véletlen, hogy a mai nap kezdődött a nagy csata, mert a mai nap Ekadaszi nap, ami egy éles nap. Sőt ezen a napon szokták a Hinduk a 2 hetente megtartott gabona böjtöt is felajánlani. Egyébként Indiában a spirituális tradíciókban ezt a napot úgy hívják, hogy Moksada Ekadaszi, vagy Vaikuntha Ekadaszi, ami azért fontos mert a Védák szerint ezen a napon az Istenek nyitva hagyják a mennyország kapuit. Így a mai napon felajánlott lelkigyakorlatok egy kicsit talán jobban is célba érnek. Tehát hajrá!

A képen feltettem nektek a beköszönő oldalát a legeslegelső magyar nyelvű Bhagavad Gitának, csak, hogy picit irigykedjetek ránk! Szerintem látható, hogy első kiadás, számozott példány és első kópia!

Persze nem sok érdemem van hozzá, igaz a családom fizette ki az első magyar Bhagavad Gita nyomtatását, és drága Nagybátyám révén jutottam hozzá ehhez a kincshez, de hát ez a könyv majdnem annyi éves, mint én.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

One Response to Ma lett először elbeszélve a Bhagavad Gita…

  1. Visszajelzés: December hónap főbb spirituális napjai… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük