Ma lett először elbeszélve a Bhagavad Gita…

Ahogy már az szokott lenni, mindig megírom nektek a Védikus kultúrában megünnepelt legfőbb napokat, ünnepeket és születésnapokat, mint pl. Laksmi, Krisna vagy Varáha szülinapjait. 

Szóval örömmel közlöm veletek, hogy ma született meg a Bhagavad Gita, amit úgy is szoktak aposztrofálni, mint a Hinduk Bibliáját!

Tehát a mai nap azért különleges, mert kb. 5000 évvel ezelőtt Krisna elmondta a Bhagavad Gitát, barátjának Arjunának, a nagy kukrukshétrai csata előtt.

Természetesen az sem véletlen, hogy a mai nap kezdődött a nagy csata, mert a mai nap Ekadaszi nap, ami egy éles nap. Sőt ezen a napon szokták a Hinduk a 2 hetente megtartott gabona böjtöt is felajánlani. Egyébként Indiában a spirituális tradíciókban ezt a napot úgy hívják, hogy Moksada Ekadaszi, vagy Vaikuntha Ekadaszi, ami azért fontos mert a Védák szerint ezen a napon az Istenek nyitva hagyják a mennyország kapuit. Így a mai napon felajánlott lelkigyakorlatok egy kicsit talán jobban is célba érnek. Tehát hajrá!

A képen feltettem nektek a beköszönő oldalát a legeslegelső magyar nyelvű Bhagavad Gitának, csak, hogy picit irigykedjetek ránk! Szerintem látható, hogy első kiadás, számozott példány és első kópia!

Persze nem sok érdemem van hozzá, igaz a családom fizette ki az első magyar Bhagavad Gita nyomtatását, és drága Nagybátyám révén jutottam hozzá ehhez a kincshez, de hát ez a könyv majdnem annyi éves, mint én.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

One Response to Ma lett először elbeszélve a Bhagavad Gita…

  1. Visszajelzés: December hónap főbb spirituális napjai… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük