Megemlékezés korunk néhány nagyágyújáról…

A nyár végén, amikor egyre kevesebb a napfény vagy pl. az év végével, általában mindenkinek eszébe jut a halál és vég, mert éppen lezárni készülünk egy korszakot az életünkből. Nekem amúgy is fontos az év végének szakasza ebből a szempontból, mert az egyik drága Nagybátyám az év vége felé távozott el közülünk, ő volt az én drága Indiás Nagybátyám idősebb testvére. Mindig hálás szoktam lenni a sorsnak, hogy olyan pozícióban van a Merkúr a horoszkópomban, ami végett a Nagybátyáim ilyen fontos szerepet töltöttek és töltenek be az életemben.

De, ami titeket is érdekelhet az, hogy emlékezzünk meg 2 hihetetlen személyre, az indiai tradicionális kultúrkör 2 fenoménjére.

Pont, amikor a Kutir Jóga tábora volt Dubaiban (2012. Június 12-én) ment el, Dara Singh indiai birkózó, aki egy hihetetlen sportember volt. 1928-ban született, November 19-én, és 1983-ig folyamatosan versenyzett, 55 éves koráig. Dara Singh 47 éves aktív sportpályafutása alatt egyetlenegy sport sérülése sem szenvedett el.

Dara Singh annak a híve volt, hogy napi 1500, a Hatha Jógából kiemelt, de egyszerűsített birkózós Napüdvözleten kívül nincs is más edzésre szükség. Ha nagy versenyre készült még hozzátett napi 1500 guggolást és készen is volt az edzésterv.

Dara Singh fénykorában 188 centis magasságához, 132 kilós súly is párosult, valamint egy 140 centis mellbőség is, szóval nem volt pici az úr.

Dara Singh a páston túl is nagy ember volt. Az indiai filmipar csillaga lett, nemcsak mint színész, de mint rendező is, valamint ő volt az első sportoló, akit beválasztottak az indiai parlament felsőházába.

1996-ban beválasztották a „Birkózók Hírességek Csarnokába”.

Valamint eltávozott az indiai zenei kultúra egyik legnagyobb alakja Ravi Shankar.

Ravi Shankar 92 évesen ment, el 2012. December 11-én. A háromszoros Grammy díjas zenész még 2011-ben is 40 fellépésnek tett eleget, és egész életét a zenének szentelte. Virtuóz játékstílusa olyan emberekre is, mint pl. George Harrison nagy hatással volt.

Az 70-es évektől leginkább nyugaton élt, de népszerűsége Indiában töretlen volt, akár mint India Rádiójának igazgatója, vagy parlamenti képviselő 1986-1992 között. A parlamentbe, maga Rajiv Gandhi jelölte.

Ravi Shankarnak 2 lánya született, mindkettőjük világhírű zenészek, Anoushka Shankar és Norah Jones, aki már 9-szeres Grammy díjas.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir, Jóga, Védikus Asztrológia
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük