Katyayani Vrata (fogadalom)…

Katyayani Dévi, aki Visnu, Siva és Brahmá tekintetéből született…

1 nappal az után, hogy az Istenek felébrednek kezdődik az az 1 hónapos fogadalmi ünnep, ami Síva kedveséről lett elnevezve. Ugyanis először Ő tartotta be ezt a fogadalmat, hogy megkapja Sívát férjéül. Idén, 2020-ban, December 1-én kezdődik ez a tradíció. 

Azóta is hagyománnyá vált Indiában, hogy ebben a hónapban a férjezetlen hölgyek fogadalmakat tesznek, hogy jó férjük legyen, a férjezettek meg azért imádkoznak, hogy ne legyen férjük. Ez persze vicc volt, a férjes asszonyok azért tesznek fogadalmat, hogy férjük hosszú életű legyen.

A friss házas hölgyek azért imádkoznak, hogy legyen gyerekük, a gyermekes asszonyok, meg azért, hogy a gyerekek egészségesek legyenek. Szóval minden hölgy korosztály részére tartogat valamit ez a hónap!

Különben a Bhagavat Puránában le van írva, hogy Vrindávanban már Krisna idejében, a tehenész lányok is betartották ezt a fogadalmat, hogy megkapják Krisnát férjükként. Sőt az is írva vagyon, hogy a sok felajánlás közül az egyik fogadalmuk az volt, hogy egész hónapban fűszermentes kitrit ettek.

Szóval a hónapban hajrá a hölgyeknek, de persze az urak is tehetnek fogadalmakat. Hiszen ebben a hónapban azt is kérhetjük Katyayáni Dévitől, hogy áldjon meg minket a zarándok helyek valós megtapasztalásának lehetőségével!

Itt azt még leírnám, mint fontos tudnivaló, hogy a fogadalmak lényege az, hogy egy picit fájjon. Mert pl. ha már eleve vegetáriánusok vagyunk, akkor mondjuk egy 1 hónapos vega böjt nem akkora kunszt. Ajánljunk fel olyat, amit meg is érzünk!

Tehát a lényeg, hogy érezzük, hogy éppen teszünk a lelkünkért.  A fogadalmainkat December 29-ig kellene betartanunk.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .