Katyayani Vrata (fogadalom)…

Katyayani Dévi, aki Visnu, Siva és Brahmá tekintetéből született…

1 nappal az után, hogy az Istenek felébrednek kezdődik az az 1 hónapos fogadalmi ünnep, ami Síva kedveséről lett elnevezve. Ugyanis először Ő tartotta be ezt a fogadalmat, hogy megkapja Sívát férjéül. Idén, 2020-ban, December 1-én kezdődik ez a tradíció. 

Azóta is hagyománnyá vált Indiában, hogy ebben a hónapban a férjezetlen hölgyek fogadalmakat tesznek, hogy jó férjük legyen, a férjezettek meg azért imádkoznak, hogy ne legyen férjük. Ez persze vicc volt, a férjes asszonyok azért tesznek fogadalmat, hogy férjük hosszú életű legyen.

A friss házas hölgyek azért imádkoznak, hogy legyen gyerekük, a gyermekes asszonyok, meg azért, hogy a gyerekek egészségesek legyenek. Szóval minden hölgy korosztály részére tartogat valamit ez a hónap!

Különben a Bhagavat Puránában le van írva, hogy Vrindávanban már Krisna idejében, a tehenész lányok is betartották ezt a fogadalmat, hogy megkapják Krisnát férjükként. Sőt az is írva vagyon, hogy a sok felajánlás közül az egyik fogadalmuk az volt, hogy egész hónapban fűszermentes kitrit ettek.

Szóval a hónapban hajrá a hölgyeknek, de persze az urak is tehetnek fogadalmakat. Hiszen ebben a hónapban azt is kérhetjük Katyayáni Dévitől, hogy áldjon meg minket a zarándok helyek valós megtapasztalásának lehetőségével!

Itt azt még leírnám, mint fontos tudnivaló, hogy a fogadalmak lényege az, hogy egy picit fájjon. Mert pl. ha már eleve vegetáriánusok vagyunk, akkor mondjuk egy 1 hónapos vega böjt nem akkora kunszt. Ajánljunk fel olyat, amit meg is érzünk!

Tehát a lényeg, hogy érezzük, hogy éppen teszünk a lelkünkért.  A fogadalmainkat December 29-ig kellene betartanunk.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük