Védikus világkép: a spirituális ágazatok összefonódása!

Egy kedves Krisna hívő barátom megkérdezte tőlem, hogy mi ez a nagy Navaratri posztolgatás részemről, amikor is én azt mondom magamról, hogy a Bhakti kultúra követője próbálok lenni.

Íme a zanzásított leírása annak, amit mondtam neki:

A Védikus kultúra egyik fő alapja a tisztelet. Valamint a Védikus kultúra a világ egyik legsokszínűbb kultúrköre, ami mindenki számára tartogat valami kis rituálérendszert.

Plusz a sok Isten hit egyik óriási előnye az, hogy nincs miatta a szokásos “az ÉN Istenem az egyetlen IGAZ ISTEN” balhé, amibe azért elég sokan bele futottak a világ történelemben. Mindenki tiszteli mindenki más hovatartozását, sőt mivel a Védikus világkép egy teljes életviteli rendszert lefedő kultúrkör, mindenki hitéletében szerepet kap, mindenki más hitéletének szereplői is!

Tehát az én Bhakti alapú hitéletem része Durga Istennő is, aki Siva Istenség felesége. Egyrészről úgy, mint az anyagi világ anyja, Akit így tisztel minden Indiában honos spirituális iskola. De ezenfelül van olyan aspektusa is Durga és Siva tiszteletének, ami kifejezetten a Bhakti Jóga folyamatában hagyomány.

A Bhakti kultúra egy nagyon fontos része a zarándoklatok, és a szenthelyek látogatása. Ez azért fontos, mert az ember elképesztő módon tud töltekezni abból a spirituális légkörből, ami körüllengi ezeket a fantasztikus helyeket. (Lásd mi is járunk rendszeresen zarándoklatokra Indiába, Nepálba és egyéb izgalmas helyekre!)

Sőt a Bhakti kultúra szentiratai azt is mondják, hogy ezek a helyek a spirituális világ részei és egyáltalán nem tartoznak ebbe a világba. Ezeken a szenthelyeken minden lépés egy tánc, és minden szó egy ének. Valamint minden drágakövekből és nemesfémekből van!

Viszont ezen helyek védelmében a szemünk elöl minden fedve van, egy kicsi kis réteg illúzióval. És ezt a fedőréteget Durga Istennő formálja, Mahamaja Istennő formájában. És az Ő férje nemmás, mint Ksétrapál Mahadéva, Siva Istenség azon formája, aki a szenthelyek védelmezője. 

Na ezért is fontos nekem és mindenkinek, aki szeret zarándokolni Durga Istennő, hiszen az Ő áldása is fontos ahhoz, hogy bebocsájtást nyerjünk a materiális világunkban létező spirituális kis sarkocskákba!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Baktai Ádám válaszol, Bhakti Kutir, Utazás, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük