Katjajáni Vrata (egy Istennővel kapcsolatos fogadalom)…

Katyayani Dévi, aki Visnu, Siva és Brahmá tekintetéből született…

1 nappal az után, hogy az Istenek felébrednek kezdődik az az 1 hónapos fogadalmi ünnep, ami Síva kedveséről lett elnevezve. Ugyanis Párvati volt az, aki olyan szigorú fogadalmakat tartott be annak érdekében, hogy megkapja Sivát férjéül, hogy annak csodájára járt az egész univerzum.

A történet az, hogy Szati halála után Siva teljesen elfordult a világtól, és mély meditációba vonult. Eközben Szati újra leszületett ebbe a világba, Párvatiként, hogy újfent Siva kedveseként éljen. Viszont Párvati úgy érezte, hogy csak úgy fogja elnyerni Sivát, ha előtte megtisztítja magát különféle böjtökkel és meditációkkal! Így minden idők legszigorúbb lelkigyakorlataiba kezdett.

És Párvati célt ért! Sok-sok év lelkigyakorlatai és elképesztő önsanyargatása után, valamint Krisna némi közbenjárása végett, Párvati és Siva egybekeltek!  Ennek emlékére alakult ki az a tradíció már az ősi Indiában, hogy évente egyszer spiritualisták különféle fogadalmakat tesznek, és különféle lelkigyakorlatokat végeznek egy teljes holdtöltén át, miközben azon meditálnak, hogy Párvati elszántásága végett képes volt meghódítani Sivát, szigorú lelkigyakorlataival.

Idén, 2023-ban, November 28-án kezdődik ez a fogadalmi hónap.

Amint már szó is volt róla, ez a fogadalom már az ősi Indiában vált tradícióvá! A Bhagavat Puránában le van írva, hogy Vrindávanban már Krisna idejében, a tehenész lányok is betartották ezt a fogadalmat, hogy megkapják Krisnát férjükként. Sőt az is írva vagyon, hogy a sok felajánlás közül az egyik fogadalmuk az volt, hogy egész hónapban fűszermentes kitrit ettek.

Így azóta hagyománnyá vált Indiában, hogy ebben a hónapban a férjezetlen hölgyek fogadalmakat tesznek, hogy jó férjük legyen, a férjezettek meg azért imádkoznak, hogy ne legyen férjük. Ez persze vicc volt, a férjes asszonyok azért tesznek fogadalmat, hogy férjük hosszú életű legyen.

A friss házas hölgyek azért imádkoznak, hogy gyermekük szülessen, a gyermekes asszonyok, meg azért, hogy a gyerekek egészségesek legyenek. Szóval minden hölgy korosztály részére tartogat valamit ez a hónap!

Szóval a hónapban hajrá a hölgyeknek, de persze az urak is tehetnek fogadalmakat. Hiszen ebben a hónapban azt is kérhetjük Katjajáni Dévitől, hogy áldjon meg minket a zarándok helyek valós megtapasztalásának lehetőségével! Hiszen Ő az, aki elfedi a zarándokhelyek spirituális fényét, hogy csak az igazán érdeklődők és a tiszta lelkű zarándokok nyerhessenek belépést ezekre a szent helyekre! (Itt erről bővebben is tudsz olvasni!)

Itt azt még leírnám, mint fontos tudnivaló, hogy a fogadalmak lényege az, hogy egy picit fájjon. Mert pl. ha már eleve vegetáriánusok vagyunk, akkor mondjuk egy 1 hónapos vega böjt nem akkora kunszt. Ajánljunk fel olyat, amit meg is érzünk!

Tehát a lényeg, hogy érezzük, hogy éppen teszünk a lelkünkért.  A fogadalmainkat a December elején lévő teliholdig kellene betartanunk.

Om Tat Sat

Baktai Ádám a keleti spirituális és kultúrtudományok szakértője

Ui: Valamint az is végtelenül figyelemre méltó, hogy a nagy kuruksétrai csata előtt Krisna azt mondta Ardzsunának, hogy ajánljon fel imákat Durgának, Siva kedvesének, hogy az Ő áldásával győzedelmeskedhessen a csatában. Így Ardzsuna gyorsan rögtönzött egy egy 13 verses imát, aminek így szól a harmadik versszaka:

katjajáno mahábhága karáli vidzsajé dzsajé,

sikhi-piccsha-dhvadzsa dháré nánábharana bhusité.

“Ó, előkelő, győzedelmes Katjajáni, Te vagy a győzelem megszemélyesítője! Zászlódon pávatollat hordozol és megannyi ékszerrel vagy ékesítve.”

A teljes vers a Mahabhárata Bhsima Parva részének 23. fejezetének elején olvasható.

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir, Mese folyamok óceánja, Saját Szektánk Értékrendje, Utazás/Zarándoklatok, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük