Felhívás egy táncra…

kartikAz egész évre nézve most kezdődik a Védikus Kalendárium legspirituálisabb hava, a Kartik hónap.

Ebben a hónapban még a mai időkben is a hinduk gyertyát, vagy mécsest gyújtanak minden este a kis házi oltárunkon, és egész hónapban megpróbálnak a lelki gyakorlataikra koncentrálni a mai rohanó világban.

Ennek apropójából lesz az Október 29-én megtartandó kis spirituális összejövetelünk is.

Az is szokás a hindu kultúrában, hogy ebben a hónapban lemondásokat végeznek, hogy még kevesebb időt töltsenek a fizikai dolgokkal és több idejük maradjon a lelkük kultiválására.

Én már többször csináltam az meg erre a hónapra, hogy nem ettem gabonát és cukrot, vagy pl. tavaly írtam is arról, hogy e hónap utolsó 5 napján teljes böjtöt tartottam, és nem ettem semmit.

Azon gondolkodtam, hogy kellene valami frissítés erre a hónapra, és eszembe jutott a kitri kúra.

Az is szokás az Ájurvédikus kultúrában, hogy mindent, amit ajánlunk egy kúra részeként, maga a terapeuta is kipróbál. 1998-99 környékén nálunk Indiában a kolostor elefántja beteg lett és néhány napi fekvés alatt szegényke igen komoly felfekvéseket szedett össze. Természetesen neki is készítettem egy bőrszövet regeneráló készítményt, amit kipróbáltam magamon, mielőtt beadtuk volna Gulab Kálinak.

Kb. 1-2 %-át szedtem be annak a cuccnak, az elefánt adagjához képest, és 3-4 napig az egész testemben azt éreztem, mintha leégtem volna. Nagyon durva érzett volt, de a cucc bevált és Gulab, az elefántunk néhány nap alatt rendbe is jött.

Szóval már kipróbáltam ezt-azt a tradíció tisztelete miatt, de van még egy kúra, amit igen sokszor szoktam ajánlani, de még nem csináltam végig és ez lenne a kitri kúra.

Viszont ezt csak Kaphásabb testalkatúaknak ajánlom, mert mint mellékhatás hihetetlenül fogyaszt a tisztító jelegén felül.

A kúra egyszerű:

 • 30 napig tart, végig kitrit eszünk, és ez nagyon kiválóan kipucolja a szervezetünket.
 • A trükk annyi, hogy az első 2 nap nem eszünk semmit, vagy csak gyümölcsöt, ha nem bírjuk ki a 2 napot, majd 2 naponta hozzáadunk egy-egy alapanyagot a kásánkhoz.
 • Szóval most kedd és szerda, semmi vagy gyümölcs. majd 2 nap csak rizs. A következő 2 nap már használhatunk sót is a főzéshez, majd 2 nap után vörös lencsét vagy mungó babot adunk a keverékhez. 2 nappal később római köményt teszünk még hozzá, majd egy cukkinit.
 • Ez így megy tovább 1 hónapig. Egyszer egy új zöldség kerül az egyvelegbe, majd a következő 2 napban egy új fűszer, aztán megint zöldség és így tovább.
 • Érdeklődők?

Persze az egész kúra alatt sok-sok folyadékot, még pontosabban rengeteg vizet kell fogyasztani.

Írjatok ide, ha érdekel benneteket az ügy. És szeretettel várunk benneteket Hétfő este.

Om Tat Sat

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

One Response to Felhívás egy táncra…

 1. Tóthné Zsóka szerint:

  Kedves Ádám! Köszönöm a hétfő estét.Fantasztikus volt, először vettem részt ilyenben. Minden nap csinálni fogom a mécses gyújtást is az új teliholdig. Megpróbálom a kitri kúrát, nagyon remélem végig tudom csinálni. Minden héten úgyis többször fogunk találkozni,legfeljebb támogatásodat fogom kérni, ha meg akarok botlani, mivel az 5 éves unokám az Ádámhoz jár, talán emlékszel rá ő volt a kislány, aki részt vett a hétfői ünnepségen, én meg a délelőtti jóga órádra szeretnék hétfőtől járni.
  Üdvözlettel Tóthné Zsóka
  2012.október 31.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük