Jóga minden korosztálynak…

babyyogaVilágszerte már több száz éve bukkannak fel hírek, mesék és varázslatos történetek az indiai Jógikról, akik szinte természetfeletti képességekkel és misztikus erőkkel bírnak.  Sok-sok ideig egy teljesen megközelíthetetlen rendszernek tűnt a jóga gyakorlása. Majd szép lassacskán beszűrődött a mi európai kultúrkörünkbe is a Jóga, mint egy elérhető mozgás rendszer.

Ezt a fantasztikus mozgás kultúra kb. 100 éve vált ismertté a nyugat számára, és szép lassan a mi világunk mindennapi tevékenységi körébe is belépett a Jóga.

Számtalan kutatás szól arról, hogy hogyan fejti ki kedvező hatásait a jóga szervezetünkre (ide kattintva el is olvashatsz egy összegzést a jóga hatásairól) , de elég kevés szó szokott arról esni, hogy ez a mozgás mennyire jó és fontos szerepet játszhat a gyermeki szervezet fejlődésében is.

A gyerekek szervezete hatalmas százalékban vért és kalciumot szükségeltet a növekedés idejében, és minél jobban be tudja építeni ezeket az anyagokat, vagy ezek anyagok előállítását segítő elemeket, annál zavartalanabb a fejlődés.

Jó példa erre a nagy nyári növések, ami főként annak köszönhető, hogy a napfényből nyert D vitamin segíti a kalcium beépülését és a sok friss, vitaminokban és nyomelemekben gazdag zöldség és gyümölcs is kiválóan táplálja a fejlődő szervezetet. De a hirtelen növekedés sokszor megterheli a gyerekek gerincét, mert az izomzatuk nem tud olyan sebességben fejlődni, hogy lépést tartson a növekedésükkel és ilyenkor sajnálatosan sokszor gerincferdülés, és/vagy térd, vagy egyéb ízületi fájdalmak is ki alakulhatnak. A jóga rendszeres gyakorlása kifejezetten probléma megelőző hatású ezen élet szakaszokban.

Mert a jóga nemcsak arról ismert, hogy kifejezetten jó hatással van a vérkeringésre, a csontszerkezetre és az ízületekre, hanem arról is, hogy a tartó izmokat is felerősíti és a tartásunkat is javítja.

Ezen túl amerikai kutatások azt is bizonyították, hogy a rendszeresen jógázó gyerekek később esnek át a pubertás hormonváltozásokon, ami nemcsak egy áldás a mai hormonokkal dúsított ételek korában, de gyermekeink egészségének szempontjából is rendkívül kedvező.

Szóval, ahogy szoktuk mondani: a jóga, mindenre jó!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hidnu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Baktai Ádám válaszol, Jóga
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

One Response to Jóga minden korosztálynak…

  1. Visszajelzés: Jóga Ki Kicsoda: Astanga Vinjásza Jóga | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .