Jóga minden korosztálynak…

babyyogaVilágszerte már több száz éve bukkannak fel hírek, mesék és varázslatos történetek az indiai Jógikról, akik szinte természetfeletti képességekkel és misztikus erőkkel bírnak.  Sok-sok ideig egy teljesen megközelíthetetlen rendszernek tűnt a jóga gyakorlása. Majd szép lassacskán beszűrődött a mi európai kultúrkörünkbe is a Jóga, mint egy elérhető mozgás rendszer.

Ezt a fantasztikus mozgás kultúra kb. 100 éve vált ismertté a nyugat számára, és szép lassan a mi világunk mindennapi tevékenységi körébe is belépett a Jóga.

Számtalan kutatás szól arról, hogy hogyan fejti ki kedvező hatásait a jóga szervezetünkre (ide kattintva el is olvashatsz egy összegzést a jóga hatásairól) , de elég kevés szó szokott arról esni, hogy ez a mozgás mennyire jó és fontos szerepet játszhat a gyermeki szervezet fejlődésében is.

A gyerekek szervezete hatalmas százalékban vért és kalciumot szükségeltet a növekedés idejében, és minél jobban be tudja építeni ezeket az anyagokat, vagy ezek anyagok előállítását segítő elemeket, annál zavartalanabb a fejlődés.

Jó példa erre a nagy nyári növések, ami főként annak köszönhető, hogy a napfényből nyert D vitamin segíti a kalcium beépülését és a sok friss, vitaminokban és nyomelemekben gazdag zöldség és gyümölcs is kiválóan táplálja a fejlődő szervezetet. De a hirtelen növekedés sokszor megterheli a gyerekek gerincét, mert az izomzatuk nem tud olyan sebességben fejlődni, hogy lépést tartson a növekedésükkel és ilyenkor sajnálatosan sokszor gerincferdülés, és/vagy térd, vagy egyéb ízületi fájdalmak is ki alakulhatnak. A jóga rendszeres gyakorlása kifejezetten probléma megelőző hatású ezen élet szakaszokban.

Mert a jóga nemcsak arról ismert, hogy kifejezetten jó hatással van a vérkeringésre, a csontszerkezetre és az ízületekre, hanem arról is, hogy a tartó izmokat is felerősíti és a tartásunkat is javítja.

Ezen túl amerikai kutatások azt is bizonyították, hogy a rendszeresen jógázó gyerekek később esnek át a pubertás hormonváltozásokon, ami nemcsak egy áldás a mai hormonokkal dúsított ételek korában, de gyermekeink egészségének szempontjából is rendkívül kedvező.

Szóval, ahogy szoktuk mondani: a jóga, mindenre jó!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hidnu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Baktai Ádám válaszol, Jóga
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

One Response to Jóga minden korosztálynak…

  1. Visszajelzés: Jóga Ki Kicsoda: Astanga Vinjásza Jóga | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük