Jóga minden korosztálynak…

babyyogaVilágszerte már több száz éve bukkannak fel hírek, mesék és varázslatos történetek az indiai Jógikról, akik szinte természetfeletti képességekkel és misztikus erőkkel bírnak.  Sok-sok ideig egy teljesen megközelíthetetlen rendszernek tűnt a jóga gyakorlása. Majd szép lassacskán beszűrődött a mi európai kultúrkörünkbe is a Jóga, mint egy elérhető mozgás rendszer.

Ezt a fantasztikus mozgás kultúra kb. 100 éve vált ismertté a nyugat számára, és szép lassan a mi világunk mindennapi tevékenységi körébe is belépett a Jóga.

Számtalan kutatás szól arról, hogy hogyan fejti ki kedvező hatásait a jóga szervezetünkre (ide kattintva el is olvashatsz egy összegzést a jóga hatásairól) , de elég kevés szó szokott arról esni, hogy ez a mozgás mennyire jó és fontos szerepet játszhat a gyermeki szervezet fejlődésében is.

A gyerekek szervezete hatalmas százalékban vért és kalciumot szükségeltet a növekedés idejében, és minél jobban be tudja építeni ezeket az anyagokat, vagy ezek anyagok előállítását segítő elemeket, annál zavartalanabb a fejlődés.

Jó példa erre a nagy nyári növések, ami főként annak köszönhető, hogy a napfényből nyert D vitamin segíti a kalcium beépülését és a sok friss, vitaminokban és nyomelemekben gazdag zöldség és gyümölcs is kiválóan táplálja a fejlődő szervezetet. De a hirtelen növekedés sokszor megterheli a gyerekek gerincét, mert az izomzatuk nem tud olyan sebességben fejlődni, hogy lépést tartson a növekedésükkel és ilyenkor sajnálatosan sokszor gerincferdülés, és/vagy térd, vagy egyéb ízületi fájdalmak is ki alakulhatnak. A jóga rendszeres gyakorlása kifejezetten probléma megelőző hatású ezen élet szakaszokban.

Mert a jóga nemcsak arról ismert, hogy kifejezetten jó hatással van a vérkeringésre, a csontszerkezetre és az ízületekre, hanem arról is, hogy a tartó izmokat is felerősíti és a tartásunkat is javítja.

Ezen túl amerikai kutatások azt is bizonyították, hogy a rendszeresen jógázó gyerekek később esnek át a pubertás hormonváltozásokon, ami nemcsak egy áldás a mai hormonokkal dúsított ételek korában, de gyermekeink egészségének szempontjából is rendkívül kedvező.

Szóval, ahogy szoktuk mondani: a jóga, mindenre jó!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hidnu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Baktai Ádám válaszol, Jóga
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

One Response to Jóga minden korosztálynak…

  1. Visszajelzés: Jóga Ki Kicsoda: Astanga Vinjásza Jóga | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük