Dél-kelet Ázsiai Arany Múzeum

Csak azért kezdek a rosszal, hogy a végére egy pozitív felhanggal zárjak.

A kiállítás nagyon szép, hogy pici az nem is baj, mert magángyűjteményről van szó és ez így érthető.  A 3350 forintos beugró viszont picit drága.

Összefutottam Berend Kati nénivel a kiállításon és neki mondtam, hogy a kiállított cuccoknak a 80%-nál nálam szebb dolgok vannak az oltáron, sőt amikor rájöttem, hogy az autóban vannak a szertartás kellékeim, akkor rájöttem, hogy szinte az autóból is össze tudnék hozni egy pofás kiállításra valót. Jó az én dolgaim nem a 10. századból valók, de nagyon szépek.

Még azt tudnotok kell, hogy itt tényleg az aranyon van a hangsúly, mert van még egy csomó cucc, amelyek sérültek, meg olyan ősi öntött szobrok, amelyeknél az abszolút jellegtelen ábrázolás a fő motívum. Tudjátok karakter nélküli arcok, ízületmentes szalámi karok és lábak, az a régiségű ábrázolás, ami lehetne bárhonnan a világból, az adott korból. Persze lehet, hogy most csak kiderült, hogy mekkora ordenáré bunkó vagyok, de nekem, mint laikusnak, ha egy Dél-kelet Ázsiai múzeumba megyek, azon kellene, hogy legyen a hangsúly, itt az aranyon van.

Viszont az emeleten van egy olyan vitrin amiben Ganesha mell díszek vannak, amelyek olyan gyönyörűek, hogy nemcsak mindent pénzt meg ér a belépő, de amikor megnézed őket, örülsz annak, hogy élsz és láthatsz ilyet az életedben.

Dél-Indiában még szokás, hogy amikor házasságot kötnek a Hinduk a lányok Ganeshával díszített mangala-szútrát kapnak a férjeiktől.A mangala szútra egy nyaklánc szerű ékszer, és a hölgyek ilyet hordanak gyűrű helyett. A lánc része apróra csiszolt fekete kövekbőé áll, ezüst szállra fűzve, és ezen függ egy díszes medál.

Egyszer összeadtam a híres és gazdag amerikai Fischer családból egy leánykát egy szlovén barátommal Indiában és az ő esküvőjükön is volt egy ilyen melldísz ajándékozás, és valami fantasztikusan gyönyörű volt. Azért csináltam jó néhány esküvőt Indiában és itt-ott a világban Indiaiaknak, de csak egyszer láttam ilyen gesztus, hogy a mangala szútra nemcsak egy nonfiguratív dísz, hanem Ganesha, vagy más Istenség lenne rajta.  Szóval ezek a szépségek már Indiában is ritkaság számba mennek.

Ja és a kert is csodálatos, picit Balinéz, picit minimál dizájn, de ha bejön az ausztrál születésű de, Baliban helyiként elfogadott kertépítő, Made Wijaya stílusa, nekem nagyon bejön, akkor a paradicsomban fogjuk érezni magunkat.

Szóval a Ganesha és a kert végett, nem is rossz a kicsit borsosabb belépő.

Om Tat Sat

Ui: Ha van rá igény, lehet, hogy felhívok 1-2 havert és mi is csinálunk egy kiállítást a Kutirban. Pl. most Nepálból a János olyan Ganesha szobrot hozott, amit én még életemben nem pipáltam. János ha olvasd ezt, kérhetnénk egy fotót?

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Blog/Gasztro Blog
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

One Response to Dél-kelet Ázsiai Arany Múzeum

  1. dr.kawkawka angelika szerint:

    Szia!
    ma voltam abban a múzeumban. Nagyon tetszett!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .