Dél-kelet Ázsiai Arany Múzeum

Csak azért kezdek a rosszal, hogy a végére egy pozitív felhanggal zárjak.

A kiállítás nagyon szép, hogy pici az nem is baj, mert magángyűjteményről van szó és ez így érthető.  A 3350 forintos beugró viszont picit drága.

Összefutottam Berend Kati nénivel a kiállításon és neki mondtam, hogy a kiállított cuccoknak a 80%-nál nálam szebb dolgok vannak az oltáron, sőt amikor rájöttem, hogy az autóban vannak a szertartás kellékeim, akkor rájöttem, hogy szinte az autóból is össze tudnék hozni egy pofás kiállításra valót. Jó az én dolgaim nem a 10. századból valók, de nagyon szépek.

Még azt tudnotok kell, hogy itt tényleg az aranyon van a hangsúly, mert van még egy csomó cucc, amelyek sérültek, meg olyan ősi öntött szobrok, amelyeknél az abszolút jellegtelen ábrázolás a fő motívum. Tudjátok karakter nélküli arcok, ízületmentes szalámi karok és lábak, az a régiségű ábrázolás, ami lehetne bárhonnan a világból, az adott korból. Persze lehet, hogy most csak kiderült, hogy mekkora ordenáré bunkó vagyok, de nekem, mint laikusnak, ha egy Dél-kelet Ázsiai múzeumba megyek, azon kellene, hogy legyen a hangsúly, itt az aranyon van.

Viszont az emeleten van egy olyan vitrin amiben Ganesha mell díszek vannak, amelyek olyan gyönyörűek, hogy nemcsak mindent pénzt meg ér a belépő, de amikor megnézed őket, örülsz annak, hogy élsz és láthatsz ilyet az életedben.

Dél-Indiában még szokás, hogy amikor házasságot kötnek a Hinduk a lányok Ganeshával díszített mangala-szútrát kapnak a férjeiktől.A mangala szútra egy nyaklánc szerű ékszer, és a hölgyek ilyet hordanak gyűrű helyett. A lánc része apróra csiszolt fekete kövekbőé áll, ezüst szállra fűzve, és ezen függ egy díszes medál.

Egyszer összeadtam a híres és gazdag amerikai Fischer családból egy leánykát egy szlovén barátommal Indiában és az ő esküvőjükön is volt egy ilyen melldísz ajándékozás, és valami fantasztikusan gyönyörű volt. Azért csináltam jó néhány esküvőt Indiában és itt-ott a világban Indiaiaknak, de csak egyszer láttam ilyen gesztus, hogy a mangala szútra nemcsak egy nonfiguratív dísz, hanem Ganesha, vagy más Istenség lenne rajta.  Szóval ezek a szépségek már Indiában is ritkaság számba mennek.

Ja és a kert is csodálatos, picit Balinéz, picit minimál dizájn, de ha bejön az ausztrál születésű de, Baliban helyiként elfogadott kertépítő, Made Wijaya stílusa, nekem nagyon bejön, akkor a paradicsomban fogjuk érezni magunkat.

Szóval a Ganesha és a kert végett, nem is rossz a kicsit borsosabb belépő.

Om Tat Sat

Ui: Ha van rá igény, lehet, hogy felhívok 1-2 havert és mi is csinálunk egy kiállítást a Kutirban. Pl. most Nepálból a János olyan Ganesha szobrot hozott, amit én még életemben nem pipáltam. János ha olvasd ezt, kérhetnénk egy fotót?

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Blog/Gasztro Blog
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

One Response to Dél-kelet Ázsiai Arany Múzeum

  1. dr.kawkawka angelika szerint:

    Szia!
    ma voltam abban a múzeumban. Nagyon tetszett!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük