A 7 Ájurvédikus receptje: Praktikák hidegre

Pfuh, tündérek most, hogy már 4 napja egyáltalán nem eszek, lásd Bhisma Panchakam bejegyzést múlt péntekről, együttérzek azokkal, akik fázósak. Ma reggel egész üdítő élmény volt bemotorozni a belvárosba Solymárról, 7-kor. Ismertek, télen-nyáron strandpapucs, mezítláb, pólóban, de ma reggel fáztam, élménynek jó volt, évek óta nem volt ilyen, de leszögezném, én azért az ázsiai meleget szeretem.

Elő kellett ásnom az Ájurvédás praktikákat, hidegre, télire. A lábainkat, a derekunkat és a torkunkat kell melegen tartani, hogy ne fázzunk, és/vagy fázzunk meg.

Persze, együnk sok meleg lédús kaját, leveseket, főzelékeket, kásákat. Ha iszunk, próbáljunk meleget hörpintgetni.

Hetente legalább egyszer próbáljunk meg egy picit önmasszírozni, természetesen olajjal. Ilyenkor még a Pitta alkatúak is használjanak nyugodtan valamilyen melegítő olajat, mint pl. a mustármag olaj. Még jobban tárolja hőt a szervezetünk, ha azt a 20-30 percet, amíg magunkon hagyjuk az olajat, a fűtőtest előtt töltjük.

Ilyenkor lehet egy kicsit csípősebben enni, de a legfontosabb az, hogy a hidegben mindenféleképpen kövessük az Ájurvédikus emésztés felfogását. Az emésztésünk követi a Nap mozgását. Persze lehet, hogy délben erősebb a Nap, mint reggel, de déltől már hűl, míg reggeltől pedig hevül a szervezetünk, akár a Nap.

Szóval legyen a reggeli a fontos étkezésünk, és azzal befolyásolhatjuk a testhőháztartásunkat is. Az Ájurvéda szerint az étel, ami legjobban tartja a test hőt, a búzadara.

Persze így akkor a reggeli lehet a klasszikus tejbegríz, vagy ahogyan Indiában gyártják a vízbe gríz, a jó édes halava. Ha sós szájúak vagyunk, akkor pedig upma lehet a megoldás.

Szimpla Upma recept:

Pici gheen vékonyra szeletelt, ahogyan Weiser doktor mondaná, jouliennre vágott zöldségeket megpirítunk, majd hozzáadunk búzadarát. A búzadara pirításkor először mindig kifehéredik, és csak utána kezd barnulni. Amikor már megbarnult a dara, felöntjük forró sós vízzel, 5-7 percig még főzzük. Ha szeretnénk egy picit ízesebbre készíteni, a római kömény, és/vagy a fekete mustármag kiválóan passzol az upmához. Persze a fűszerezést a zöldségek előtt, vagy a megpirulásuk után a búzadara előtt intézzük.

Elkészítési idő: 15 perc, hatása: ultra finom.

Om Tat Sat

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Bhakti Kutir
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük