Dattatréja harmadik guruja, az égbolt…

Pontosabban azt is lehetne mondani, hogy Dattatréja 3. guruja az éter, mert a szanszkrit szövegekben ez az értelmezés is sokszor felbukkan az Akásha kifejezésre. 

Tehát eddig ott tartottunk, hogy Dattatréja megtanulta első gurujától azt, hogy miként működik a jógi a világban. A második gurujától meg azt tanulta meg, hogy miként tud ezen a szinten funkcionálni, ebben a materiális világban.

A 3. mesterétől a fent említett területek miértjei kerülnek fókuszba. Hiszen az éter vagy az égbolt határtalan, még akkor is, ha időnként mi csak egy részét látjuk az égnek, vagy úgy tűnik, hogy felhők eltakarják az égboltot.

Ilyen a lélek is. Határtalan, még akkor is, ha időnként körülveszi egy test, ami materiális anyagokból van összeállítva. A lélek szintjén az élőlény sérthetetlen és örök létezésű, mindent és mindenkit egyenlően kezel, és ez a jógi ereje, hogy tud a lélek szintjén működni.

Általában ez a magyarázat, amit a nagy tanítók az égbolthoz kapcsolnak. A magyarázat, amit az éterhez kötnek pedig az, hogy azért tud a jógi a tiszta tudat szintjén működni, és azért tud ő megfelelő módon működni a világban, mert az éterből táplálkozik, az éterből töltekezik.

És akkor itt egy picit kitérnék egy kis jóga filozófia alapokra. Az 5 elem, az 5 érzékeléshez köthető a tűz a látáshoz, a víz az ízekhez, a levegő az érintéshez, a föld a szagláshoz és az éter a haláshoz. Ez a legmagasabb szintű érzékelés. Hiszen ez az érzékelés akkor is működik, amikor nem vagyunk magunknál, pl. alvás közben is.

Szóval egy jógi a halásból táplálkozik, a tanulásból és a mantrázásból. Ez a 2 gyakorlás az, ami a jógit folyamatosan a lélek szintjén tartja.

Egyébként az egész hatalmas Védikus irodalom is 2 része van felosztva:

  • A Sruti alapú tudás, azaz a hallás alapján elsajátított tudás.
  • Valamint a Szmriti rendszerű tudás, tehát az emlékezetből leírt tudás.

Természetesen nem kell nagy Véda szakértőnek lenni ahhoz, hogy tudjuk a hallás után azonnal leírtak lényegesen magasabb szintű tudás halmazt adnak át, mint a visszaemlékezés után leírtakból összegyűjtött tudás mennyiség. (Itt eltudtok olvasni még egy apró kis érdekességet a Védák leírásáról, stb.)

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

UI: Még lenne egy gyors kérdésem hozzátok. Ezek elegendő magyarázatok? Úgy gondolnám, hogy ezeket a Dattatréjás bejegyzéseket javarészt jóginik és jógik olvasgatják, szóval nem gondolnám, hogy bele kellene mennem részletekbe, mint pl. miért és hogyan működik a mantrázás. Vagy tegyem meg? Lécci nyilatkozzatok erről.

További olvasni való, ugyanebben a témakörben:

  • Dattatréja második guruja, a levegő
  • Dattatréja negyedik Guruja a víz
Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Jóga, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

2 Responses to Dattatréja harmadik guruja, az égbolt…

  1. Thomas Portik szerint:

    Szia! Engem érdekelne kifejezetten a te magyarázatod.

  2. Gergely szerint:

    Ne tedd, de ha csatolnal linket ahol bövebben lehet roluk olvasni az jo lenne! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük