Dattatréja második guruja a levegő!

Ott tartottunk az előző bejegyzésben, hogy Dattatréja azt tanulta meg a földtől, hogy a Jógi miként látja magát, a környezetében élő lelkeket és azokat az eseményeket és helyzeteket, amelyek megtörténnek vele. 

Második Gurujától, a Levegőtől viszont Dattatréja azt tanulta meg, hogy mi az a minőség, ami összegzi a Jógi hozzáállását a világi életben. Mi az a módszer, ami összeköti azt, hogy miként látja magát és a környezetét.

A levegő mindig tiszta, könnyed, állandó és változatlan. Mindez Dattatréját a tiszta tudatra emlékeztette. A levegő tiszta, hiszen illatokat visz, de ő maga nem változik a hordozott aromáktól. A levegő mindig állandó és változatlan. Még akkor is, ha viharos szelek fújnak egy ideig, hiszen egy idő után minden visszatér az eredeti nyugalmi állapotába. És mindezt a maga könnyed, mindent belengő módján.

Ilyen a Jógi is, kibillenthetetlen és tiszta és ez nem azt jelenti, hogy tejbe tök, mert néha igenis fel kell venni a kesztyűt. De ezt a Jógi nem önös szándékkal, és egész biztosan nem egoból teszi. Hiszen ő változatlan, és ha még néha viharos szelek fújnak, ő ezt is könnyedén kezeli.

Sőt néha pont a küzdelem a lényeg. Mert az a jógi, aki már teljesen megvilágosodott és számára totálisan indifferens a világ, természetesen nem száll harcba, hiszen ő már nem lát különbséget az anyagban. Ő csak a spirituális és az anyagi energiák különbségét észleli. De ezek a jógik már nem is tanítanak, hiszen a tanár és a diák is materiális szerep, mert lélek szintjén mindenki örök életű, minden tudás birtokában van és állandóan boldog.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden e világi tanító nem megvilágosult! Hiszen vannak, akik már teljesen túl léptek a világi élet hullámain, de mégis azt választják, hogy itt maradnak és tanítanak, hogy másokat is hozzá tudjanak segíteni a megvilágosodáshoz.

Viszont ők a világi élet princípiumai szerint fogják működtetni az életüket.

És ehhez hozzá tartozik a harc is. Krisna is részt vett a kurukshétrai csatában. Sőt Krisna és testvére Balaráma, az egymással szemben álló oldalakat támogatták. Szóval a jógi is küzd és harcol, de azért amiért érdemes küzdenie egy spiritualistának! 

Om Tat Sat

Baktai Ádám, Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

További olvasni való ebben a témakörben:

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Jóga, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük