Dattatréja első guruja, a Föld Anya…

Ott tartottunk, hogy Dattatréja Anaszúja és Atri gyermekeként született le ide a földre.

Egész fiatalon elhagyta otthonát és szüleit és spirituális célú vándorlásba kezdett. A szentírások leírják, hogy főként észak-nyugat Indiát járta körül, valamint a szubkontinens középső területeit barangolta be. 

Az írások úgy tartják, hogy a Karnataka állambéli Gangapurában “világosodott meg”, de sok időt töltött meditációval Gudzsarat államban is a Girnar hegy környékén. Ezalatt az idő alatt, Dattatréja 24 Gurut, vagyis mestert fogadott el. Ezek a tanítók és tanítások az élet mindennapi pillanataiban mutatkoztak meg Dattatréjának. Ezeket a jelenéseket Dattatréja maga mesélt el egy Jadu nevezetű királynak, aki annak a királyi dinasztiánk volt az alapítója, amely családba maga Krisna is leszületett.

Dattatréja elsőként a Föld Anyát fogadta el mesterének, akitől az önzetlenséget, a megbocsájtást és a terhek elviselésének képességet tanulta el. Nem véletlen ez a hármas kombináció, hiszen ez a 3 tulajdonság az, ami jellemzi a Jógi viselkedését a mindennapokban. Az ő kapcsolatát magával, valamint a környezetében lévő emberekkel és eseményekkel.

  1. Az önzetlenség az a lencse amin keresztül a Jógi látja magát és a világot. Ő nem ragaszkodik semmihez, és úgymond megengedheti magának az önzetlenséget, hiszen számára a lemondás és a fizikai síkhoz való nemragaszkodás alap elemei létezésének.
  2. A megbocsájtás az, amin keresztül a Jógi kapcsolatot tart másokkal. Hiszen bármilyen sérelem ér minket, amint megtudjuk azt bocsájtani, az a történet már nem fog ránk hatni. Röviden, “Addig vagyunk az áldozatai minden sérelemnek, ameddig azt nem tudjuk megbocsájtani”.
  3. Utoljára, de nem utolsósorban a terhek elviselésének képessége az a hozzáállás, ami a Jógi viselkedés mintáját jellemzi a teendői és feladataival kapcsolatban.
  4. Szóval Dattatréja ezeket a jellemvonásokat tanulta meg a Föld Anyától, aki szintén minden terhet elvisel, amit mi emberek sajnálatos módon rá terhelünk. Sőt kifejezetten megbocsájtó, aki továbbra is ellát bennünket és minden más élőlényt, ragaszkodás nélkül.

De a történet itt nem áll meg, nemcsak Dattatréja tanult a Föld Anyától, hanem a Föld Anya is menedéket kért Dattatréjától, miután felismert, hogy Ő nem más mint a Jó Isten. Hiszen a Védikus kultúrában a Föld Anya a Jó Isten felesége, így egyben mindenki Anyja is, ahogyan a Jó Isten is mindenki Apja.

Ezért sok-sok spirituális ágazatban felébredéskor a Jógik, még az a fekhelyükön leborulnak és elmondanak egy mantrát a Föld Anyának, hálájuk jeléül. Íme egy szép mantra Ő hozzá, ha úgy gondolnánk, hogy belecsempészünk egy kis hálát az ébrenlétünk leges-legelső pillanataiba:

om szvarúpam pramadá rúpam, 
divjábharana bhúsitám
prithivím arcshajé dévim
szarva-loka-dharam dharam

“Felajánlom tiszteletem a Föld Anyának, aki olykor egy csodálatosan felékszerezett hölgy formájában jelenik meg előttünk, és aki fenntart minden élőlényt a rajta termesztett gabonákból.”

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

UI: Vissza a sorozat előző részéhez, Dattatréja születéséhez!

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Jóga, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

One Response to Dattatréja első guruja, a Föld Anya…

  1. Gergely szerint:

    Mennyei Nektár! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .