Amla, télen és nyáron is…

Már a tél vége felé is szerettem volna klaviatúrát ragadni, hogy megosszak veletek egy fantasztikus felfedezést, csak nem sikerült. De így, hogy most már 2 elképesztő dolgot is letudok írni nektek az amláról neki futok.

A téli még nekem is újdonság volt, sőt még egy csomót gondolkodnom is kellett rajta. Ez nem más, mint az, hogy egy ős régi jógás társam, ez 16-17 évvel ezelőtti rendszeres együtt jógázást jelent, a következőket mesélte el nekem.

Ő nagy futó is, és így egész télen szedett amlát, hogy ne fázzon meg a kint terhelés közben. Viszont észre vette azt, hogy a tél végére elmúltak az ízületi problémái. Ő ennek persze nagyon örült, de nem értette az összefüggést.

Nekem is törni kellett rajta a kobakomat, de a végén össze állt a kép, ami így szól:

Az amla olyan magasra viszi fel a vérünk C vitamin tartalékait, hogy ezzel elősegíti a kondroitin szulfát és az MSM vegyületek felszívódását, amelyek kiválóak az ízületeinkre.  Ezek a hatóanyagok persze benne vannak mindenféle fű, fa, virágban, de a magas C vitamin szint, hihetetlenül felerősíti a felszívódásukat.

És a magas C vitamin ugyanezt teszi a vassal is! Mert míg hétköznapi szinten a vas szinte csak a piros dolgokból szívódik fel, lásd cékla, gránátalma, napon szárított paradicsom, aszalt szilva, stb., addig az amla szedése mellett még a spenótból is felszívódik a vas, ami ugyan nagy mennyiségű vasat tartalmazz, szinte egyáltalán nem tudja hasznosítani a szervezetünk. Egyébként ezért szoktunk feketét kakilni a spenót után, mert sajna a benne lévő vas csak átszalad rajtunk, felszívódni nem szokott.

Szóval ezért is annyira ajánlott az amla télen, mert „nemcsak” C vitaminilag hat ránk, hanem egy csomó más dologban is. (Ha még olvasnál az amláról, és hogy miért képes ennyire felvinni a vérünk C vitamin tartalmát, itt azt megteheted!)

És akkor egy utolsó kis nyáron hasznosítható infót is megosztanék az amláról! Képzeljétek egészen friss nyugati kutatások meg azt fedezték fel az amláról, hogy nagyon komolyan végi a bőrünket a nap ellenében. Tehát ha nap allergiások vagyunk, vagy csak úgy amúgy érzékenyen reagál a bőrünk a napra, mindenképpen szedjünk amlát.

Arról nem is beszélve, hogy mennyire megváltozott a napsugarainak hatása ránk nézve, mióta sikerült kiirtanunk az ózonréteg egy komolyabb részét!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

UI: Amlát itt tudsz rendelni megbízható forrásból, ami bevizsgált, és mondjuk nem hajpakolásként érkezett be az országba.

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus Készítmények, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .